Hufvudstadsbladet

Tacksamma kunder ger glädje i arbetsvard­agen

Städyrket är inte som vilket annat arbete som helst. Det är ett högst personligt uppdrag eftersom man arbetar i en annan människas hem. Hemmet är den trygga plats som man inte öppnar upp för vem som helst. Det krävs förtroende från båda parter, hög arbets

-

Synne Huttunen har jobbat i Stellas städteam i tre år. Hon trivs och ser det som meningsful­lt att kunna hjälpa andra.

– Många frågar hur jag klarar av att städa i en främmande människas hem då det är så personligt. Jag har inga problem med det, jag är ju där för att göra mitt jobb och inget annat, säger Synne med ett skratt.

De flesta av Synnes uppdragsgi­vare är stamkunder som hon jobbat för i flera år. De känner varandra redan och för en del äldre personer hjälper hon också till med andra vardagssys­slor.

– Jag är glad och tacksam över mitt arbete! Man ser resultat, det blir ju rent och fint tack vare mig. Det bästa är ju då kunden blir glad och nöjd. Många kunder säger att det är underbart då jag kommer för att städa vilket ju känns bra.

Många säger också att de inte skulle klara sig utan Synnes hjälp. Det är allt från ung till gammal, barnfamilj­er och ensamståen­de, stora hus på landsbygde­n och ettor i stan. Job- bet sträcker sig utanför huvudstads­regionen också tillVanda, Nummela och Kyrkslätt. Det finns ingen genomsnitt­skund annat än att den gemensamma nämnaren är att man behöver hjälp i vardagen.

– Ibland är kunden hemma och då blir det ofta också en liten pratstund.Då får jag feedback direkt men annars sänds hälsningar­na via Stellas kundservic­e.

”Tusen tack för ett väl utfört jobb. Fint Synne, tack!” är ett av de många fina orden och responsen som tacksamma kunder skickat.

– Städarens jobb är nog väldigt uppskattat. Jag har en kollega som alltid blir bjuden på kaviar på silverfat hos en av hennes stamkunder, säger Synne med ett skratt.

VARFÖR STÄDARE?

Synne Huttunen är hemma från den lilla byn Saku utaför Tallinn i Estland. Hon flyttade till Finland för fem år sedan. Hennes första man, som var finländare, dog i en olycka då deras dotter bara var tio månader gammal.

– Jag ville flytta hit så vi kunde vara närmare hennes pappas finländska släkt. Hon är idag 19 år. Livet här är annorlunda än i Estland, konstatera­r Synne.

Idag bor Synne i Esbo. I Tallinn jobbade hon som chef för alarmcentr­alen.

– Många frågar varför jag inte kan ha ett så att säga ”bättre” jobb här men jag kan inte skriva korrekt på finska trots att jag talar språket. Men jag måste säga att jag inte längre ville vara i ledande ställning och vara ansvarig för andras görande. Jag trivs med att städa.Jag har gjort tillräckli­gt pappersarb­ete i livet.

Arbetskult­uren i Estland och Finland är också väldigt olika.

– Jag har ett väldigt gott förhålland­e till vår förman på Stella. Det är fantastisk­t att kunna prata med henne och ge förslag och bolla idéer. I Estland kan man inte göra det. En arbetare kan inte komma med förslag till chefen hur man kunde göra saker annorlunda.

FLEXIBELT

Synne gillar det flexibla i att vara timanställ­d på Stella. Hon bestämmer själv hur mycket eller hur lite hon jobbar.

– Det är skönt att kunna bestämma själv hur jag jobbar. Dottern bestämde sig nämligen för att skriva studenten i Tallinn så jag kan nu ta ut lite längre veckoslut vid be-

Ibland är kunden hemma och då blir det ofta också en liten pratstund. Då får jag feedback direkt men annars sänds hälsningar­na via Stellas kundservic­e. SYNNE HUTTUNEN

hov och åka och hälsa på henne. Min äldre dotter bor också iTallinn,hon har två barn så jag är mormor och vill ju också hälsa på barnbarnen,säger Synne med ett leende.

Synne städar vanligtvis två hem per dag, två till tre timmar per ställe. Arbetsuppg­ifterna finns alltid överenskom­met i ett kontrakt.Det vanliga är dammsugnin­g av golv och möbler, torkning av ytor och golv samt städning av badrum och kök.

– Ibland för jag också ut skräp och om det finns hund så går jag ut med den ifall ägarna inte är hemma.

Till jul och midsommar vill de flesta ännu,utöver det vanliga,ha rengöring av bastun.Rengöring av ugn och kylskåp görs också extra då någon beställer det.

– Jag har inga småbarn själv så jobbet passar mig utmärkt. Mina vänner skrattar och säger att jag nog måste gilla att städa eftersom det ofta bara tar tio minuter, då jag är på besök hos dem, och så börjar jag plocka grejer och torka bord, säger Synne med ett hjärtligt skratt.

Jag är glad och tacksam över mitt arbete! Man ser resultat, det blir ju rent och fint tack vare mig. SYNNE HUTTUNEN

 ??  ?? Gillar städjobbet. Att det blir rent och fint ger tillfredss­tällelse säger Synne Huttunen.
Gillar städjobbet. Att det blir rent och fint ger tillfredss­tällelse säger Synne Huttunen.
 ??  ?? Trivs på Stella. Synne Huttunen har jobbat för Stella i tre år.
Trivs på Stella. Synne Huttunen har jobbat för Stella i tre år.
 ?? Foton: Daniela Andersson ??
Foton: Daniela Andersson
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland