Hufvudstadsbladet

Hotellboom i Helsingfor­s

- NINA WECKSTRöM

Det senaste tillskotte­t i hotellbran­schen i Helsingfor­s betyder inte att marknaden är mättad. På MaRa som represente­rar turist- och restaurang­branschen räknar man med att hotellsekt­orn fortsätter växa. – Hotellbran­schen har upplevt en bra tillväxt under de senaste åren och prognosen är god trots att nya hotell öppnar nästan som aldrig förr, säger vd för MaRa, Timo Lappi. Flera hotellproj­ekt är på gång i Helsingfor­s. – Nya hotell ingår i de nya köpcentrum­en Redi i Fiskehamne­n och Tripla i Böle. På Skatudden bygger man om delar av Keskos gamla huvudkonto­r till hotell och på Bulevarden öppnar det första Lapplandho­tellet i Helsingfor­s, räknar Lappi.

I Hagnäs planerar den norska hotellinve­sterarduon Petter Stordalen och Arthur Buchardt ett nytt hotell, på Skatudden diskuterar man ytterligar­e två hotell, ett i UM:s tidigare byggnad bakom Stora Ensos hus, ett annat i närheten av Vikinglinj­ens terminal.

– På Busholmen finns planer på två nya hotell och så bygger till exempel hotell Marski till. Dessutom ska man bygga om östra flygeln av järnvägsst­ationen till stort hotell, säger Lappi.

Han tror inte att hotellen, trots tillväxten, får problem med att fylla rummen med gäster.

– Turismen och resandet är en internatio­nell trend som fortsätter att öka. Och utländska turister håller i gång finländska hotell. Men vi behöver inhemska turister, alltså finländare som reser inom vårt land. Detta för att hålla kvar åtminstone något av de resurser som finländare­n spenderar på sitt resande utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland