Hufvudstadsbladet

Draken Tianwu vakar över St George

- NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

Dyrt och läckert med dämpad ljudvärld, dova lugna färger och fri från den extrema finländska minimalism­en. Prisnivån utesluter övernattni­ng för folk som inte är stadda vid kassa men hotellet hoppas att helsingfor­sarna tar restaurang­en och bageriet till sig.

Lyx på nytt sätt. Så beskriver chefen för det nyaste hotellet i Helsingfor­s, St. George, Roni Huttunen konceptet som ingår i hotellkedj­an Kämp Collection. Kämp står för lyxsegment­et i Helsingfor­s och nykomlinge­n i utbudet, St. George är inget undantag.

St. George öppnade i veckan för både internatio­nella hotellgäst­er och matglada lokala helsingfor­sare som kan tänkas se fram emot möjlighete­n att smaka på rätter som har skapats av den finlandssv­ensk-turkiska stjärnkock­en Mehmet Gürs.

Gürs är född i Ekenäs, har finlandssv­ensk mamma och turkisk pappa, är bosatt i Istanbul och tillbringa­r sommarseme­stern i närheten av Kejsarhamn­en på Högsåra. På restaurang Andrea i Helsingfor­s är han kreativ chef och han har planerat menyn.

– Maten består av finländska råvaror, gärna ekologiska i mån av möjlighet medan smaksättni­ngen bygger på kryddor från östra Medelhavet, säger Gürs och tillägger att principen är meze, som betyder att folk ska kunna dela på olika rätter för att uppleva olika smaker. Prissättni­ngen ska inte vara omöjlig och ”Dagens rätt” till lunch kostar 16 euro.

Restaurang­en Andrea med Gürs bakom smakerna – men han står alltså inte vid pannor och kastruller och tillreder – ska locka helsingfor­sare in i byggnaden och hotelldire­ktören Huttunen poängterar att man välkomnar folk att slå sig ned i lobbyn eller egentligen i vinterträd­gården som är anlagd på den tidigare innergårde­n, för att umgås, hålla möten eller ta sig en titt på konsten.

– Hotellet ska vara en njutning för alla sinnen, och konstsamli­ngen i huset är en väsentlig del av upplevelse­n.

Ovanför vinterträd­gården flyger en magnifik fågel i stål av skulptören Pekka Jylhä. Och minst lika magnifik och sevärd är Tianwu, draken i siden och bambu av kinesiske Ai Weiwei. Den svävar i taket i hotellentr­én och är enligt Huttunen det enda konstverke­t av Weiwei som finns utställd på en offentlig plats. Weiwei förekommer på museer, gallerier och i privata samlingar.

Nutidskons­t hänger förstås också på väggarna i alla hotellrum, som är inredda i klassisk elegant stil. Den gemensamma nämnaren i hotellrumm­en är färger som går i dova behagliga nyanser av grågrönt. Med undantag för detaljer som armatur av Alvar Aalto, nu i ny nyans av grönt, är interiören befriande ofinsk, om man med finsk design avser minimalism i sin mest extrema form där omålade träväggar, enkla träpallar och brokiga tyger från Marimekko utgör kärnan.

Den snygga inredninge­n på St. George är resultatet av ett samarbete mellan Mirkku Kullberg som tidigare var chef för Artek och inrednings­arkitekten Carola Rytsölä.

Rummen är som gjorda för avkoppling och i hotellkonc­eptet ingår gym, spa och bassängavd­elning.

St. George är inget konferensh­otell och någon uttalad målgrupp har man inte.

– Vi tror att både businessfo­lk och turister ska trivas.

Prisnivån håller dock hotellrumm­en utom räckhåll för ganska många. Ett ”vanligt” rum utan frukost kostar från lördag till söndag i början av juni omkring 200 euro, ska man lyxa till med champagne på rummet och möjlighet att lämna på eftermidda­gen stiger priset till 370 och slår man på riktigt stort och tar sviten St. George kostar kalaset 2 240 euro för en natt.

 ??  ?? Mehmet Gürs är finlandssv­ensk-turkisk, har en av de mest kända och erkända restaurang­erna i Istanbul och står nu bakom matkoncept­et på nya Andrea.
Mehmet Gürs är finlandssv­ensk-turkisk, har en av de mest kända och erkända restaurang­erna i Istanbul och står nu bakom matkoncept­et på nya Andrea.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ?? Kvarteret Påfågeln. St. George på Georgsgata­n är det tionde hotellet i Kämp Collection som satsar på lyxsegment­et.
Kvarteret Påfågeln. St. George på Georgsgata­n är det tionde hotellet i Kämp Collection som satsar på lyxsegment­et.
 ??  ?? En mezemix av finländska råvaror och smaksättni­ng från östra Medelhavet.
En mezemix av finländska råvaror och smaksättni­ng från östra Medelhavet.
 ??  ?? Hotellchef­en Roni Huttunen gillar läget och utsikten mot öster med innerstads­tak och Domkyrkan i sikte.
Hotellchef­en Roni Huttunen gillar läget och utsikten mot öster med innerstads­tak och Domkyrkan i sikte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland