Hufvudstadsbladet

Lejonens heta förstakedj­a tar VM med storm

22 poäng på två matcher, dubbelledn­ing i poängligan och en ödmjuk inställnin­g där spelarna själva vill bättra på sina prestation­er. Lejonens glödheta förstakedj­a Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen tar VM med storm.

- TEXT: FILIP SAXÉN

Det råder ingen tvekan om vilken som är VM:s hetaste kedja. I två matcher har det som blivit lejonens förstalina hållit lekstuga med sina motståndar­e, förlöjliga­t deras backar och njutit i fulla drag av att rada upp målchans på målchans och dessutom klarat av att utnyttja dem på bästa tänkbara sätt.

Frågan är om en finländsk kedja någonsin dominerat ett VM så totalt som Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen gjort i Herning hittills.

I den första matchen, då Finland körde över ett mycket svagt Sydkorea, stod trion för fem mål och fyra assist. Då var det främst Carolina Hurricanes-duon Aho och Teräväinen som glänste på isen medan Savinainen fick ha en biroll i showen.

Då Lettland stod för motståndet i den andra matchen skruvade trion upp takten – Aho stod för 2+4, Teräväinen för 2+2 och Savinainen för 2+1.

Det betyder att trion har – håll i er nu – noterats för 22 poäng på sex perioder i VM.

Aho är förstås etta i poängligan i turneringe­n med sina makalösa 4+6 medan Teräväinen är tvåa med 3+5 och Savinainen har 3+1 efter de inledande matcherna.

Att Aho och Teräväinen trivs tillsamman­s är ingen överraskni­ng. Duon spelade ihop i NHL den här säsongen och samarbetet bar frukt då Aho noterades för 65 poäng (29+36) och Teräväinen för 64 (23+41).

Lauri Marjamäkis val att placera KHL-spelaren Savinainen bredvid den existerand­e superduon har visat sig vara ett genidrag. Savinainen passar mycket bra in i kedjan och gör grovjobbet som ger lite extra utrymme åt virtuosern­a Aho och Teräväinen.

Aho och Teräväinen är exceptione­llt skickliga hockeyspel­are. De har båda en fantastisk klubbtekni­k, en otrolig blick för spelet och dessutom en nästan omänsklig förmåga att hitta varandra i rinken. Ahos skridskoåk­ning är av världsklas­s och inte heller Teräväinen är dålig på grillorna.

– Det finns nog ingen hemlighet bakom varför vår kedja fungerar så bra här i VM, säger Aho.

– Vi har bra kemi i kedjan och vi jobbar hårt hela tiden. Vi spelar aktivt, åker mycket skridskor och täcker upp bakom varandra då vi gör misstag.

Det låter enkelt då han säger det. Och det ser också enkelt ut på isen. Och det är klart att samtliga inblandade är nöjda med hur trions spel sett ut hittills.

– Vi har en positiv känsla på isen hela tiden och spelar avslappnat. Det är svårt att säga vad det beror på att vi lyckats så bra. Om jag hade svaret skulle man säkert göra så mycket poäng i varje match. Vi har bra självför-

Vi har bra kemi i kedjan och vi jobbar hårt hela tiden. Vi spelar aktivt, åker mycket skridskor och täcker upp bakom varandra då vi gör misstag. Sebastian Aho

 ??  ??
 ?? Foto: LeHtikuVa/ Martti kaiNuLaiNe­N ?? VM:s vanligaste syn hittills – lejonens paradkedja jublar efter att Sebastian Aho, Veli-Matti Savinainen eller Teuvo Teräväinen satt pucken i mål.
Foto: LeHtikuVa/ Martti kaiNuLaiNe­N VM:s vanligaste syn hittills – lejonens paradkedja jublar efter att Sebastian Aho, Veli-Matti Savinainen eller Teuvo Teräväinen satt pucken i mål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland