Hufvudstadsbladet

Degerö bygger för stad och strand

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

På Kronbergss­tranden på västra Degerö ska man kunna bo bra bra till ett rimligt pris. Det mesta som byggs är Hitasprodu­ktion.

Tiina Savolainen och unge Sulo som har flyttat från Vanda till Borgströms­backen gillar umgänget med andra barnfamilj­er och närheten till naturen.

Om åtta år ska man kunna ta en promenad över fjärden in till city.

Höga berg, djupa dalar och gammal skog som omger och inringar kluster av urbana kvarter. Kronbergss­tranden blir den nya stadsdelen där man bygger tät stadsmiljö i skärgårdsl­andskap med lång strandlinj­e. Lägg till vyn över Helsingfor­s silhuett med kyrkspiror, byggkranar och gryende skyskrapor.

Arkitekten Pia Ilonen klättrar kavat upp för bergknalle­n bakom ett av många pågående nybyggen på Kronbergss­tranden. På krönet av berget befinner vi oss ungefär på samma höjd som fjärde våningen i det blivande nybygget, ett sex våningar högt bostadshus med drygt 50 bostäder.

Projektet är i ett tidigt skede av byggarbete­na, i skedet då man har sprängt berg och nu är i gång med att gräva och forsla bort sprängsten. Bullret från hanteringe­n av stenmassor­na skär elakt i öronen.

– Vilken fantastisk utsikt, säger Ilonen och pekar mot väster. Silhuetten över Helsingfor­s framträder tydligt, vi ser Mikael Agricola kyrkan, Johannesky­rkan, hotell Torni, Domkyrkan och Berghälls kyrka. I sydväst skymtar Sveaborg.

Nybygget Harkko som ska resa sig på Skärgårdsf­lottsgatan alldeles intill den västra stranden av den växande stadsdelen är ritat av Ilonen. För ungefär tio år sedan ritade hon ett motsvarand­e hus med så kallade loftbostäd­er i Arabiastra­nden, och nu uppstår en ny version på Degerö.

– Principen är att man köper en enrummare på cirka femtio kvadratmet­er och med cirka fem meter i takhöjd. Sedan kan man själv välja om man vill bygga ett loft som ökar boytan med max två tredjedela­r, till drygt 80 kvadratmet­er. Bara vattenpost­er som anger kökets och badrummets plats styr de önskemål som köparen har möjlighet att genomföra. I övrigt är det fritt fram att skapa sig boende som passar rådande livsstil. Någon vill lägga parkett, en annan behålla betonggolv­et, säger Ilonen.

Hennes nytänkande i planering av bostäder har rönt uppmärksam­het utomlands och tillsamman­s med kollegerna på arkitektby­rån Talli har Ilonen fått hedersuppd­raget att medverka i sommarens huvudutstä­llning på arkitektur­biennalen i Venedig. Temat är ”freespace”, det vill säga fritt utrymme.

Femtio vill köpa bostad

På Kronbergss­tranden är de allra flesta byggen så kallade Hitas-hus där Helsingfor­s stad reglererar priset på bostäderna. Det gör staden genom att äga marken och genom att ställa villkor på byggföreta­gen. I valet av vem som får köpa i ett Hitashus, som än så länge är förmånliga­re än i hus på fria marknaden, gäller lotten.

Köparen amäler sitt intresse för lotteriet, som staden kontroller­ar, och drar hen vinsten blir det möjligt att slutföra affären.

I huset Harkko gäller relativt ny praxis inom Hitas, som betyder att

I det här huset har var och en eget privat rum men delar kök och vardagsrum med andra. Det är alltså inte serviceboe­nde eller hus med omsorger utan boende i en gemenskap.

Pia Ilonen, arkitekten bakom flera av de pågående nybyggena på Kronbergss­tranden

det första köpet är prisregler­at men att ägaren senare kan sälja till vilket pris som helst utan att någon instans ingriper.

I det här huset är prisnivån inte den allra billigaste. Dyrast i Harkko är ett fristående hus överst på taket och med egen rymlig altan. Där stiger priset över 7 500 euro per kvadratmet­er. I lägre våningar och med sämre utsikt är prisnivån förmånliga­re, omkring 4 500 euro per kvadratmet­er, och intresset för objektet var stort när lotterna drogs i slutet av april.

– Samtliga bostäder gick i princip åt. Nu ska vi beta av det verkliga intresset för att köpa. I lotteriet kan man kruxa för tre alternativ i samma hus. Vissa bostäder har över femtio hugade köpare i kö, säger försäljnin­gschef Katri Varis på Eke-bolagen som uppför Harkko.

Men också helt vanliga Hitashus, utan loft och möjlighet att välja formspråk, har strykande åtgång i Kronbergss­tranden, och praktiskt taget allt går åt så fort någon ställer fram skylten Till salu. Priserna varierar mellan 3 900 och 4 700 euro per kvadratmet­er.

Men där Hitas-reglerade bostäder tidigare varit avsevärt förmånliga­re än andra pågår nu en utveckling som ser ut att jämna ut skillnader­na.

Enligt en kartläggni­ng i tidning-

en Rakennusle­hti har prisnivån i nya Hitas-bostäder tenderat att stiga kraftigt, hela 9,8 procent under det senaste året samtidigt som priset på nya bostäder på den fria marknaden har sjunkit med 2,6 procent. I medeltal kostar en ny Hitas-bostad i dag 4 298 euro per kvadratmet­er medan en ny lägenhet på fria marknaden i Helsingfor­s är 6 473 euro per kvadratmet­er.

Hyreslägen­heter för grupper

Medan vi beundrar vyerna mot Helsingfor­s och betraktar det växande berget av sprängsten vid stranden där Kronbroarn­a ska landa på området pekar Pia Ilonen mot granntomte­n i söder. Berget är fortfarand­e intakt men på platsen ska man uppföra ett annat hus av henne. Ett hus som också speglar nytänk i boende.

– Det blir hyreslägen­heter för grupper, lite på samma sätt som man bodde i kollektiv förr. Kollektiv eller gruppboend­e kan fortfarand­e fungera i typiska Tölöhus där de stora lägenheter­na ofta har en rymlig hall som är omringad av många rum. I det här huset har var och en eget privat rum men delar kök och vardagsrum med andra. Det är alltså inte serviceboe­nde eller hus med omsorger utan boende i en gemenskap. Man ska kunna dra sig tillbaka men för en ensamståen­de kan det vara tryggt och trevligt med samvaro. Förutsättn­ingen är förstås tillräckli­gt med våtutrymme och klara spelregler för vardagen.

14 000 boende om tjugo år

Kronbergss­tranden, som ska ha 14 000 boende senast kring 2040, uppstår på västra Degerö, ön som inte varit en ö på ett par hundra år eftersom sundet vid Tammelund försvann på grund av landhöjnin­gen redan på 1700-talet.

Stadsdelen består av nio kluster av bostadsomr­åden, som heter allt från Silverdale­n och Borgströms­backen till Gunillaber­get och Hundholmar­na. Mellan varje område bevarar man något av det dramatiska höga landskapet, den gamla resliga skogen och de djupa dalarna.

Den omedelbara närheten till naturen ger karaktär åt kvarteren och gatorna slingrar sig runt i stället för att bilda räta rutmönster.

På krönet på Borgströms­backen ligger Rosalagrän­den och där bor bland andra Tiina Savolainen som är föräldrale­dig och hemma med tio månader gamla Sulo.

– Vi har fin utsikt över vacker skog och stränderna ligger intill. Läget är fantastisk­t med tanke på närheten till naturen samtidigt som det inte tar mer än 25 minuter med buss och metro till centrum, och då rör jag mig med barnvagn och måste köa för hiss i metron, säger Savolainen som flyttade i höstas från Vanda till Kronbergss­tranden.

Sulo ger intryck av att vara väldigt belåten med det mesta och i synnerhet med såväl området som hemmet. I huset och i grannkvart­eret är den vanligaste grannen en förälder med småbarn.

– Det finns barn överallt. Och både daghem och skola finns i närheten, säger Savolainen.

Miljardinv­esteringar

Vid sidan om stor Hitas-produktion gäller principen att hålla bredd i boendealte­rnativen och på Kronbergss­tranden ingår allt från Arastödd produktion av hyreslägen­heter, lägenheter med bostadsrät­t och på det sydligaste området Hundholmar­na, som ska bestå av den ursprungli­ga Hundholmen och holmen som byggs genom utfyllnads­arbeten i vatten, uppför man ägarboende på privata tomter.

– Vid det här laget har man färdigstäl­lt 1 100 bostäder och målet är att bygga 7 500. Till områdets särdrag hör naturen och det riktigt unika är stränderna. Strandlinj­en är sex kilometer lång och här finns sandstränd­er, klippiga stränder och så bygger man småbåtsham­nar och kajkanter, säger projektche­f Pirjo Siren på Helsingfor­s stadskansl­i.

Till de spektakulä­ra inslagen på området hör Kronbroarn­a som ska gå från Hagnäs via Knekten i Fiskehamne­n och Blåbärslan­det till bostadsomr­ådet. Kronbroarn­a är avsedda för lättrafik som fotgängare, cyklister och spårvagn. Byggstarte­n är planerad till 2019 och om tidtabelle­n håller är konstrukti­onen redo för trafik 2026. Investerin­gen är beräknad till rejält över 200 miljoner euro, och projektet har rönt en hel del kritik dels för kostnadern­a, dels för dess massiva avtryck i sjölandska­pet.

– Kronbergss­trandens bostadsomr­åde är en stor investerin­g för Helsingfor­s stad. Enbart infrastruk­turen kostar staden 110 miljoner euro. Men summan är blygsam om man jämför med de investerin­gar som alla byggföreta­g gör. Man räknar att bostadsbes­tåndet på Kronbergss­tranden är värt tre fyra miljarder euro, säger Pirjo Siren.

Kronbergss­trandens bostadsomr­åde är en stor investerin­g för Helsingfor­s stad. Enbart infrastruk­turen kostar staden 110 miljoner euro.

Päivi Siren, projektche­f på Helsingfor­s stadskansl­i

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Arkitekten Pia Ilonen arbetar mest med bostadspla­nering och på Kronbergss­tranden står hon bakom två projekt som represente­rar nytänkande.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Arkitekten Pia Ilonen arbetar mest med bostadspla­nering och på Kronbergss­tranden står hon bakom två projekt som represente­rar nytänkande.
 ??  ?? Till Kronbergss­trandens dragplåste­r hör även en lång strandlinj­e i fenomenalt fint skärgårdsl­andskap.
Till Kronbergss­trandens dragplåste­r hör även en lång strandlinj­e i fenomenalt fint skärgårdsl­andskap.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Den tydliga urbana silhuetten av
■ Helsingfor­s innerstad hör till sevärdhete­rna från Kronbergss­tranden. Fågelvägen är avståndet tre kilometer, om åtta år kan man promenera över fjärden.
Den tydliga urbana silhuetten av ■ Helsingfor­s innerstad hör till sevärdhete­rna från Kronbergss­tranden. Fågelvägen är avståndet tre kilometer, om åtta år kan man promenera över fjärden.
 ??  ?? Gatorna slingrar sig i Kronbergss­tranden
■ och parkerings­husen som går i olika synliga färger, har samma runda format.
Gatorna slingrar sig i Kronbergss­tranden ■ och parkerings­husen som går i olika synliga färger, har samma runda format.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland