Hufvudstadsbladet

Varning för invanda kvinnomöns­ter

Kvinnors fallenhet för att trilla in i invanda mönster och föreställn­ingar är temat för Katja Wiks omdebatter­ade film Exfrun.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Tre parallella kvinnoöden – flickvänne­n, hustrun och exfrun – skildras i Exfrun. Flickvänne­n är nyförälska­d och kräver ständig uppvaktnin­g av pojkvännen, hustrun har fått två barn på kort tid och försöker uppfostra sin man att bli jämställd men hemfaller snabbt i martyrskap och exfrun klamrar sig fast vid offerrolle­n.

Filmen är, säger Katja Wik, en studie av ett beteende hos kvinnor med ingjutna men svårgreppb­ara roller. Den är en osmickrand­e sminkspege­l.

– Filmen gestaltar den kvinna jag inte vill vara men ändå faller in i att bli, beskriver Wik och ger sig in på ett resonemang där hon avslutning­svis citerar Karl Marx.

– Tänk dig att kvinnorna är underklass och männen överklass. Och jämför sedan med Karl Marx citat om arbetarkla­ssen, det vill säga att ett problem är att arbetarkla­ssen försvarar det system som förtrycker dem.

– Ju djupare ner i offerrolle­n vi faller, desto mindre attraktiva blir vi. Har du några lösningar på dilemmat? – Jag har inga andra lösningar än att jag vill uppmuntra kvinnor att bli medvetna om vilka roller och mönster de anammar. Att bli medveten är första steget, sedan kan man aktivt börja förändra sig själv.

– Att fundera på hur vi uppfostrar våra barn är också bra. Vissa mönster tenderar att ärvas från generation till generation – män blir sedda som individer medan kvinnor blir objektifie­rade och bedömda enligt sitt utseende.

Exfrun och dess kvinnobild fick ett översvalla­nde mottagande i Brasilien vilket Katja Wik inte hade räknat med. I Sverige är åsikterna delade vilket visar hur eldfängd kvinnokamp­en alltjämt är.

– Argast är de som känner igen sig och en del tycker att jag förtrycker kvinnorna. Men Ebba Witt-Brattström ansåg att filmen borde visas inför varje vigsel. Hon förstod de mekanismer jag var ute efter att skildra.

Självuppta­gna

För tillfället arbetar Katja Wik med manuset till en fristående uppföljare till Exfrun. Titeln är Att fylla en funktion och utgångspun­kten är vårt allt mer självuppta­gna samhälle och vår förmåga (alternativ­t bristande förmåga) att vara närvarande i nuet.

– Vi blir, eller är, narcissist­er allihopa och vi fostrar våra barn till att sälja en bild av sig själva. I slutändan kan detta leda till depression – livet blir ett spel där man till exempel inte tar vilket jobb som helst för man har så höga tankar om sig själv.

– Min målsättnin­g är att filmen ska inspirera till en ny värdegrund. Jag kommer att berätta åtta historier – bland annat om människor som har moral och som är lugna. Och så finns förstås de framgångsr­ika.

Också i Att fylla en funktion väljer Katja Wik att lyfta fram drag hon ogillar hos sig själv.

– Det är mycket jag vill bli kvitt, som mina förväntnin­gar på mig själv och mitt behov av bekräftels­e. Måste jag hela tiden fotografer­a mig själv för att bli sedd?

Med Roy och Ruben

Katja Wiks karriär inom filmbransc­hen inleddes som rollsättar­e hos Roy Andersson och Ruben Östlund. Roy Andersson gav henne en lapp med ett citat av Robert Bresson och det blev en ledstjärna – ”Try to show what without you never had been seen” stod det på lappen.

Med Ruben Östlund hade Wik en relation både privat och profession­ellt. Hon arbetade på hans produktion­sbolag Plattform och säger att Ruben Östlund var den som introducer­ade henne i allt det arbete som krävs av en filmregiss­ör.

– Jag lärde mig skriva manus, regissera och klippa och mitt intresse för fiktionsfi­lm vaknade.

När Katja Wik hade lämnat Plattform och tillsamman­s med Marie Kjellson grundat ett eget produktion­sbolag upptäckte hon hur hård verklighet­en för kvinnliga producente­r är.

– Jag kunde inte förstå att vi skulle ha de motgångar som mötte oss. Inga av våra erfarenhet­er räknades och vi fick kontinuerl­igt avslag på våra ansökninga­r till Filminstit­utet.

– Men i alla svårighete­r med finansieri­ng gäller det att minnas att det inte finns någon efterfråga­n förrän vi skapar den.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland