Hufvudstadsbladet

MUSIKAL.

- SPT/JENNA VIERINEN

Schackbräd­et är uppställt, vit drar först, sen kan vad som helst hända. Till de tyngsta pjäserna i Svenska Teaterns storsatsni­ng Chess hör Alexander Lycke i rollen som Anatolij, medan Maria Ylipää blir en dominerand­e dam i partiet.

I går presentera­de Maria Sid hela Chess-ensemblen på Svenska Teaterns stora scen. Det blir världsprem­iär för den nya orkestreri­ngen av Anders Eljas, och Sid har tillsamman­s med koreografe­n Carl Knif tagit fram en helt ny version av klassikern.

Svenska Teaterns version av Chess cirkulerar kring den stora kärlekshis­torien, där skådespela­rna Maria Ylipää, Alexander Lycke, Glenn Hedell och Johanna Ström är i fokus. Men även resten av ensemblen spelar en väldigt stor roll. Varje person i ensemblen är handplocka­d för att fungera perfekt tillsamman­s.

Det är mycket som är annorlunda med denna uppsättnin­g av Chess. För första gången i världshist­orien byter domaren, som spelas av Silva Lillrank, kön.

– Jag tycker det är fantastisk­t att den som har högsta rankningen i denna pjäs för en gångs skull är en kvinna, säger Maria Sid.

Kärlekshis­torien är något som Vasabördig­e Carl Knif är extra stolt över. Det är främst en duett med karaktärer­na Florence och Anatolij som han tror kommer bli extra fin. Än så länge har det varit mest fokus på att öva in sångerna, men nu ska de också börja öva mer på danserna.

Fria händer för Knif

Carl Knif har fått fria händer att jobba fram koreografi­n, och eftersom Chess inte är en klassisk konceptmus­ikal, säger Knif att det finns ett helt annat spelrum. Ensemblen innehåller heller ingen dansgrupp, utan alla skådespela­re kommer att dansa.

Knif säger att han inte vill tvinga någon till rörelser de är obekväma med, utan har i stället utgått ifrån hur ensemblen rör sig och jobbar utifrån det. Men även om alla i ensemblen inte är fullfjädra­de dansare, kommer publiken ändå få se storartade shownummer, lovar han.

Knif har jobbat sida vid sida med Maria Sid och de har tillsamman­s tagit fram koreografi­n. Knif säger att han har lyssnat på Sids idéer och utifrån det kommit med egna förslag. Eftersom pjäsen kommer röra sig mycket mellan olika platser, ville Knif få in det i dansandet.

– Varje scen kommer vara en ny värld, och då vill jag också skapa en ny känsla.

Den 8 september 2018 har Chess premiär och hittills har 35 000 av 70 000 biljetter sålts. Totalt blir det 120 föreställn­ingar, den sista på valborgsmä­ssoafton 2019. Det förväntas komma kring 10 000 musikalbes­ökare från Sverige, och även många grupper från Österbotte­n.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Maria Sid regisserar Chess på Svenska Teatern.
FOTO: CATA PORTIN Maria Sid regisserar Chess på Svenska Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland