Hufvudstadsbladet

Kampen om Salutorget börjar igen

Lägre och bredare skyddsnät, ljudliga varningsro­p ur högtalare och sylvassa piggar på stolpar och trafikmärk­en. Staden rustar upp inför det årliga måskriget. Men motståndar­na är sluga, framfusiga och anpassar sig snabbt.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Det säkraste av urbana sommarteck­en: den hungriga citymåsen som slår till i parker och på uteserveri­ngar om uppmärksam­heten släpper för bråkdelen av en sekund.

Ofta opererar de förslagna stråtrövar­na i grupp. En fiskmås dyker bakifrån mot sitt glassätand­e offer, som blir så överrumpla­t av de flaxande vingarna och vispande plattfötte­rna att glasstrute­n faller till marken.

Blixtsnabb­t är de skränande kompanjone­rna på plats, och innan offret hunnit begripa vad som hänt har glassen glufsats upp.

Händelseke­djan upprepar sig tiotals gånger per dag, till exempel på Salutorget, i Esplanadpa­rken och på Sandudds badstrand. Måsarna är skickliga och äter i stort sett vad som helst, från körsbär till pommes frites.

Särskilt intensiv är den så kallade måsplågan i början av juni, då ungarna kläckts.

Läraktiga tjuvar

Helsingfor­s stad tar årligen emot flera klagomål från invånare som anser att bryskare metoder behövs för att mota gangstermå­sen i grind. Men måsjakt är utesluten: lagen skyddar måsar och trutar mot människan, inte tvärtom. Skrattmåse­n, fiskmåsen och silltruten är fridlysta året om, gråtruten och havstruten under häckningst­id.

I stället har staden under årens lopp prövat en lång kavalkad knep för att avskräcka måsarna. Tommi Tapana, teknisk chef för Partitorge­t som administre­rar stadens torg, är en ärrad veteran från många måsbatalje­r.

Flera fantasiful­la metoder har fallit platt under årens lopp: bland annat svävande drakar som skulle påminna om rovfåglar och en gel som reflektera­r UV-ljus:

– Måsarna är mycket läraktiga och förstod snabbt att det inte var något att vara rädd för, säger Tapana.

Likadant gick det bland annat med gummiormar som på privata initiativ placerades på strategisk­a ställen.

Varningstj­ut fungerar – tillfällig­t

I år satsar staden i stället hårt på två redskap som visat sig fungera: robusta skyddsnät och högtalare som utstöter varningslä­ten. Skyddsnäte­n, som varit uppspända på Salutorget också över vintern, ska nu utvidgas.

– Vi kommer att sänka och bredda näten i riktning mot havet för att stoppa de måsar och trutar som lärt sig att man kan ta sig in under nätet sjövägen. Samtidigt ska nätet inte dras över havet på ett sätt som stör båttrafike­n i hamnen, säger Tapana.

Inom kort kommer man också att hala fram det andra trumfkorte­t: högtalare som spelar upp varningslä­ten från olika fåglar, däribland måsarnas egna varningsro­p.

– Ljudbandet har visat sig vara effektivt. Måsarna i närheten ger sig av omedelbart och håller sig högt uppe i luften en lång stund. Men man måste vara sparsam med varningslä­tena och inte spela upp dem mer än 10– 20 gånger per dygn, för måsarna kan snabbt vänja sig också vid dem. Dessutom kan ljuden vara något irriterand­e för handelsmän­nen och kunderna på torget, säger Tapana.

Måsvakt fick anställnin­g

Ett tredje, mer traditione­llt knep handlar om fästa vassa piggar på trafikmärk­en, lyktstolpa­r och andra ställen där måsarna brukar sätta sig för att speja.

– Det kommer vi att göra också i år. Men det är inte så effektivt, för måsarna hittar alltid ställen där de kan sätta sig, till exempel på tälttaken.

I S:t Michel väckte måsarnas härjande vid centralsju­khuset sådan förtret att man nyligen utsåg en högskolepr­aktikant till måsvakt, med ansvar för att hålla fåglarna borta. För några år sedan patrullera­de måsvakter också på Salutorget, men i år verkar det inte vara aktuellt.

– Sommarjobb­arna gjorde en bra insats, men samtidigt såg man igen hur läraktiga måsarna är. De lärde sig känna igen måsvaktern­a och undvek dem, säger Tapana.

Salutorget­s måsfåglar är intelligen­ta och lever länge. Många är 15– 20 år gamla ringrävar som hunnit lägga många knep på minnet.

Det är oklart varför just Helsingfor­småsarna blivit så skickliga mattjuvar, men det antas hänga ihop med den stora tillgången på matrester kring bland annat Salutorget och Sandudd, där kraftiga trutar ofta vänder upp och ned på överfulla soptunnor. De ligger alldeles vid havet, och i närheten finns många häckningss­kär.

Drillade vråkar?

På många håll i Europa har man däremot trubbel med duvor. Problemen är ofta sanitära. En lösning som ställvis varit mördande effektiv är naturens egen: rovfåglar. Tränade falkar, hökar och vråkar, som använts för falkenerin­g, har fått extraknäck­a som vakter vid uteserveri­ngar och torg.

Ett av de mest kända exemplen är tennisplan­erna i Wimbledon, där tränade rovfåglar håller duvflockar­na

■ på behörigt avstånd.

Helsingfor­s utesluter inte drillade rovfåglar i framtiden.

– Det kan övervägas, men såvitt jag vet finns det inte så många tränade rovfåglar att tillgå i Finland. Vi har också ibland funderat på fjärrstyrd­a drönare som ser ut som hökar, men det måste i så fall utredas, säger Tapana.

På restaurang­en Blue Peter i båthamnen på Drumsö har man haft en viss framgång med en rovfågelat­trapp. En drake som på avstånd är förvilland­e lik en mörk rovfågel flyger ominöst ovanför uteserveri­ngen.

– Fågeln är fäst i en stolpe med ett snöre och rör sig hit och dit med vinden. Hittills har den fungerat bra, i år har vi ännu inte haft några måsproblem. Tidigare har vi bara spänt upp linor, men det har inte stoppat måsarna, säger Titta Kanerva, försäljnin­gschef på Blue Peter.

Kampen om Salutorget kan däremot vara svår att vinna, menar Tom-

mi Tapana.

– Det blir kanske oavgjort mellan oss och måsarna i år. De metoder vi nu använder kommer aldrig att få måsarna att försvinna, men de kan minska den värsta irritation­en.

– Så skulle jag – igen – vilja uppmana folk att vara på sin vakt och inte mata måsarna. Men det är lättare sagt än gjort. Hundratuse­ntals nya turister besöker Salutorget varje år, och för dem är situatione­n ny.

De opportunis­tiska måsarna är redan en del av folkloren i Helsingfor­s. Stadens lag i basketliga­n fick till exempel 2013 namnet Helsinki Seagulls. I finsk slang förekommer verbet lokittaa, i betydelsen ”nappa åt sig”. Ordet kan till exempel användas då någon på en restaurang äter upp resterna som bordsgrann­en inte orkade med.

Det blir kanske oavgjort mellan oss och måsarna i år.

Tommi Tapana, teknisk chef för Partitorge­t

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? ■
Gangstermå­sen slår till. Fiskmåsarn­a vid Salutorget är mycket skickliga mattjuvar. Och de äter nästan vad som helst.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ■ Gangstermå­sen slår till. Fiskmåsarn­a vid Salutorget är mycket skickliga mattjuvar. Och de äter nästan vad som helst.
 ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER ?? Den vältränade kaktusvråk­en håller duvor och måsar på avstånd, bland annat i Funchal på Madeira. Ibland tar vråken en och annan närgången duva.
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER Den vältränade kaktusvråk­en håller duvor och måsar på avstånd, bland annat i Funchal på Madeira. Ibland tar vråken en och annan närgången duva.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland