Hufvudstadsbladet

Stödet för Vapaavuori minskar i egna lägret

Kritiken mot regeringen­s vård- och landskapsr­eform möter motstånd i grannstäde­rna

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Stadsstyre­lsen i Esbo backar inte längre upp borgmästar­en i Helsingfor­s Jan Vapaavuori (Saml) som vill ha huvudstads­regionens städer i en enad front mot regeringen­s reformer. På måndag kväll beslöt toppolitik­erna i Esbo att förkasta förslaget till ett gemensamt utlåtande. I stället skrev man ett nytt i Esbo som fokuserar på att åtgärda bristerna i lagpaketet som riksdagen förväntas diskutera i juni. Också i Vanda krackelera­r stödet för ett gemensamt totalt nej.

Ändringarn­a som Esbo vill ha i städernas utlåtande är gjorda av Samlingspa­rtiet, som backas upp av Centern och Blå Framtid.

– Hos landets regering är Esbos och Vandas tvekan ett tecken på att motståndet mot reformen inte är så stort som det verkar, säger forskaren Siv Sandberg.

Det är en möjlig slutsats av mötena i måndags. En enhällig stadsstyre­lse i Helsingfor­s godkände ett kritiskt reformutlå­tande medan styrelsen i Esbo skrev om utlåtandet så att kritiken fokuserar på att åtgärda brister i lagförslag som förväntas godkännas i riksdagen i juni. Omröstning­en i Esbo var trots det jämn. Förslaget till utlåtande godkändes med siffrorna 8–7. I Vanda godkändes det ursprungli­ga utlåtandet men inte med en stor majoritet utan med siffrorna 8–5.

– Nyheten om att Jan Vapaavuori (Saml) kontaktat regeringen med ett förslag om att huvudstads­regionen borde bilda ett eget landskap, utan att tydligen ha förankrat frågan på förhand hos Esbo och Vanda, kan inte gå obemärkt förbi, i synnerhet inte i Esbo som alltid varit mån om att markera sin särart, säger Siv Sandberg som forskar i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi.

Som Sandberg ser det är städerna tillbaka i ett ”normalläge i diplomatin”.

– Esbo förhåller sig skeptiskt till utspel från Helsingfor­s och Vanda sväljer inte heller allt. Det är ju hur det fungerat när det varit tal om metropolfö­rvaltning och kommunsam- manslagnin­gar. På ett principiel­lt plan har man ställt sig positivt till förslag från Helsingfor­s, men när man börjat syna detaljerna har tonen blivit mer avvaktande.

I Esbo var det på förslag av Samlingspa­rtiet som styrelsen diskuterad­e ett mildare utlåtande. I omröstning­en röstade sedan regeringsp­artierna mot opposition­en. I Vanda var det Samlingspa­rtiet och Centern som ville förkasta tjänstemän­nens förslag till utlåtande.

Stadsstyre­lsen i Grankulla är enig – nej till landskaps- och vårdreform­en.

– Jan Vapaavuori har varit borta ur den praktiska politiken i huvudstads­regionen under många år och har kanske tappat fingertopp­skänslan för hur man ska hantera relationer­na med grannkommu­nerna. Å andra sidan är han resultatan­svarig enbart inför väljarna i Helsingfor­s och har skaffat sig ett rykte som hjältemodi­g, som kommer att bestå oberoende om grannkommu­nerna tvekar. Han kan säkert till och med få fördel av detta: han vågade stå upp för sin sak, men bypolitike­rna i grannkommu­nerna fegade ur, säger Siv Sandberg.

Städernas gemensamma utlåtande diskuteras på tisdag nästa vecka då stadsfullm­äktigen samlas till ”krismöte” i Vanda. Det var meningen att åtminstone toppolitik­erna, det vill säga de som är medlemmar i stadsstyre­lserna, skulle uppträda eniga.

HBL skrev i måndagens tidning om Finansmini­steriets svar på de stora städernas kritik.

– Hos regeringen är Esbos och Vandas tvekan – i kombinatio­n med de övriga större städernas lite mildare uttryckta kritik mot reformen – tecken på att motståndet mot reformen inte är så stort som det verkar, säger forskaren Siv Sandberg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Nej till regeringen­s landskaps- och vårdreform är starkast i Helsingfor­s. Esbo och även Vanda tvekar. Städernas stadsfullm­äktigen samlas till gemensamt möte den 15 maj.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Nej till regeringen­s landskaps- och vårdreform är starkast i Helsingfor­s. Esbo och även Vanda tvekar. Städernas stadsfullm­äktigen samlas till gemensamt möte den 15 maj.
 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ?? – Nu är det tillbaka i normalläge i huvudstads­regionen, säger Siv Sandberg, kommunfors­kare vid Åbo Akademi.
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU – Nu är det tillbaka i normalläge i huvudstads­regionen, säger Siv Sandberg, kommunfors­kare vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland