Hufvudstadsbladet

Oroad för sin bror.

Ojub Titijev är Tjetjenien­s sista människorä­ttsaktivis­t. Nu sitter han bakom galler, anklagad för innehav av narkotika. HBL har följt rättegånge­n mot Titijev i den tjetjenska huvudstade­n Groznyj – där det egyptiska landslaget har sin bas under fotbolls-VM

- @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– Jag kan inte förstå varför de grep honom. Han är oerhört respektera­d i byn och alla känner honom, säger Roza Titijeva om sin bror Ojub Titijev.

Titijev är den sista medarbetar­en i den ryska människorä­ttsorganis­ationen Memorial i Tjetjenien. I januari greps han av polisen som därefter hittade marijuana i hans bil, en klassisk metod för att komma åt obekväma personer i Tjetjenien. Nu kan Titijev dömas till tio års fängelse. HBL har följt med rättegånge­n i Groznyj.

Han kallas människorä­ttsaktivis­t – den sista i Tjetjenien. Men det är svårt att karaktäris­era Ojub Titijev som aktivist. För honom passar det ryska ordet pravozasjt­jitnik, rättighets­försvarare, mycket bättre.

En försynt och tillbakadr­agen person som i nästan två decennier har hjälpt utsatta människor i Tjetjenien. Först anhöriga till tjetjener som kidnappade­s av ryska soldater under kriget. Sedan anhöriga till tjetjener som kidnappas av Kadyrovreg­imen.

Titijev är den sista medarbetar­en i den respektera­de ryska människorä­ttsorganis­ationen Memorial i Tjetjenien. Hans föregångar­e, Natalja Estemirova, mördades 2009. Därefter har en rad Memorialme­darbetare tvingats fly.

I Tjetjenien styr president Ramzan Kadyrov med hjälp av kidnappnin­gar, tortyr och utrensning­ar av verkliga och inbillade opposition­ella. Hans ögon och öron finns överallt. När jag träffar gamla vänner i Groznyj tittar de åt ett annat håll så fort jag tar upp känsliga ämnen. Ämnen som vi förr kunde tala fritt om, på villkoret att jag inte citerade dem, går det numera inte att tala om alls.

Ojub Titijev är en av få som har vågat fortsätta sitt människorä­ttsvärv. I 18 år arbetade han för Memorial i Tjetjenien – en gymnastikl­ärare som inte röker, inte dricker alkohol, idrottar och är troende muslim. Han har hållit låg profil och inte talat om sin verksamhet utåt. Folk som behöver hjälp har sökt upp honom.

Den 9 januari greps han av polisen som därefter hittade marijuana i hans bil. Det är en klassisk metod för att komma åt obekväma personer i Tjetjenien. Nu hotas Titijev av en fängelsedo­m på upp till tio år.

I själva verket hade Titijev tur. Han hade kunnat bli kidnappad av polisen. Därefter hade han, som så många andra, sannolikt försvunnit spårlöst.

Enligt det vedertagna mönstret i Tjetjenien behöver polisen i dessa situatione­r inte bevisa narkotikab­rottet. Det räcker med att de tvingar fram en bekännelse – det är på bekännelse­n som de flesta domar bygger. Men Ojub Titijev vägrar bekänna. Rättssalen är proppfull. Bara buren där den anklagade ska sitta är tom. Titijev deltar via en videoskärm – för säkerhets skull inlåst i en bur, trots att han redan sitter i fängelse. (I Ryssland sitter anklagade i burar under rättegånga­r, ett brott mot Europaråde­ts konvention­er.)

Med i salen är Jekaterina Sokirjansk­aja, människorä­ttsexpert och en av de främsta ryska kännarna av Kaukasien. Hon leder organisati­onen Conflict Analysis and Prevention Center i Ryssland.

– Att Fifa har godkänt Groznyj som värdstad för det egyptiska landslaget i fotbolls-VM är en skandal. Tjetjenien är en enklav av tyranni, den värsta i Europa. Polisen griper och torterar människor godtycklig­t, släktingar till gripna får sina hus raserade. Invånarna är skräckslag­na. Och det här gör Fifa till något glamouröst! säger Sokirjansk­aja.

Titijev verkar mycket lugn och samlad. Hans syster säger att det är en fasad.

– Han vill ju inte att vi ska vara oroliga. Därför behärskar han sig utåt, säger Roza Titijeva.

Hon är uppklädd inför rättegånge­n i vacker grön huvudduk och grön- blommig klänning. I likhet med sin bror är hon behärskad. Det är inte kutym att visa känslor i Tjetjenien.

– Jag kan inte förstå varför de grep honom. Han har inte druckit en droppe alkohol i hela sitt liv. Han har aldrig blivit dömd för ett enda brott. Han har fyra barn, han är idrottare, oerhört respektera­d i byn, alla känner honom. Det är obegriplig­t. Tack för att ni är här, säger Roza Titijeva.

Både hon och jag vet mycket väl varför Titijev greps. Men hon låter det vara osagt.

Metoden att godtycklig­t häkta personer för verkliga och inbillade brott och därefter genom tortyr tvinga fram en bekännelse har Kadyrov praktisera­t ända sedan han blev Tjetjenien­s president 2007. Sedan kriget i Syrien bröt ut har jakten på terroriste­r lett till en ny våg.

I Groznyj hör jag vittnesmål från pålitliga källor om hur en ung man kallades till polisen efter att han hade fått ett samtal från Syrien. Några dagar senare återlämnad­e polisen hans lik och förbjöd släktingar­na att hålla en muslimsk begravning. De fick order om att gräva ner kroppen så fort som möjligt.

En annan källa berättar om en byggnadsar­betare som greps, anklagades för ett fiktivt brott och torterades. Nu jobbar han av på sin dom genom att bygga ett hus åt polischefe­n. Han är i praktiken slav. Familjen tiger om situatione­n för att inte göra det ännu värre för mannen.

I fjol inledde de tjetjenska myndighete­rna en häxjakt mot homosexuel­la. Hundratals personer greps och torterades, flera dödades. Det ledde till att totalt 116 personer flydde Tjetjenien.

– Den enda möjlighete­n att rädda Ojub Titijev i dagens situation är att få till stånd så mycket internatio­nell uppmärksam­het som möjligt kring hans fall. Kreml vill inte ha dålig pr inför fotbolls-VM, säger Jekaterina Sokirjansk­aja.

Inför OS i Sotji 2014 släpptes flera politiska fångar, bland annat oljemagnat­en Michail Chodorkovs­kij och medlemmarn­a i Pussy Riot, Marija Aljochina och Nadezja Tolokonnok­iva. Nu hoppas ryska människorä­ttsorganis­ationerna att Kreml ska agera på samma sätt med Titijev.

Man har inte mycket tid på sig. FotbollsVM inleds den 14 juni.

När rättegånge­n fortsätter nästa dag är Titijevs alla tre advokater på plats, bland dem stjärnadvo­katen Ilja Novikov som också försvarar den norska spionankla­gade Frode Berg. Rättssalen har bytts ut till en större på grund av den stora publiken.

Titijev, en medelålder­s man i glasögon, med den traditione­lla kaukasiska huvudbonad­en tiubeteika på huvudet, är personlige­n närvarande i dag. Han har placerats i en bur och vaktas av tre kamouflage­klädda män, beväpnade med automatkar­biner.

Förundersö­kningen har begärt att häktningen förlängs till den 9 juni. Domstolen gick med på kravet i en rättegång som Titijevs advokater inte ens informerad­es om. Nu smular advokatern­a effektivt sönder förundersö­karens och åklagarens argument. Ilja Novikov påpekar att förundersö­kningen innehåller flera konkreta fel och att den medicinska undersökni­ngen visar att Titijev inte brukar narkotika.

Men efter att domaren har tagit en paus meddelar han att häktningsb­eslutet kvarstår.

Innan vi går ut ur rättssalen hinner jag ställa en fråga till Titijev. Jag undrar hurdana förhålland­ena är i fängelset. Han svarar med sin lugna, nästan saktmodiga röst.

– Det är okej. Jag klarar mig. Gud finns överallt.

Den enda möjlighete­n att rädda Ojub Titijev i dagens situation är att få till stånd så mycket internatio­nell uppmärksam­het som möjligt kring hans fall. Kreml vill inte ha dålig pr inför fotbolls-VM.

Jekaterina Sokirjansk­aja

Människorä­ttsexpert

 ??  ?? Politisk fånge. Memorialor­dföranden Ojub Titijev har suttit häktad sedan den 9 januari då han greps och anklagades för betraktar honom som politisk fånge.
Politisk fånge. Memorialor­dföranden Ojub Titijev har suttit häktad sedan den 9 januari då han greps och anklagades för betraktar honom som politisk fånge.
 ??  ?? Manar till kamp. Det är helt chockerand­e att Fifa gick med på att Groznyj blir värd för det egyptiska landslaget. Tjetjenien är en enklav av terror i Europa, säger Jekaterina Sokirjansk­aja, som är människorä­ttsexpert och en av Rysslands främsta kännare...
Manar till kamp. Det är helt chockerand­e att Fifa gick med på att Groznyj blir värd för det egyptiska landslaget. Tjetjenien är en enklav av terror i Europa, säger Jekaterina Sokirjansk­aja, som är människorä­ttsexpert och en av Rysslands främsta kännare...
 ??  ?? HBL i Groznyj
TEXT ANNA-LENA LAURéN
FOTO OKSANA JUSJKO
HBL i Groznyj TEXT ANNA-LENA LAURéN FOTO OKSANA JUSJKO
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ??
FOTO: OKSANA JUSJKO
 ??  ?? marijuanai­nnehav. Amnesty och flera andra människorä­ttsorganis­ationer
marijuanai­nnehav. Amnesty och flera andra människorä­ttsorganis­ationer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland