Hufvudstadsbladet

110

- HBL-TT

decibel, men inte högre, får Stiftelsen Växjö muslimer högtalarut­sända böneutrop ljuda. Enligt polismyndi­gheten, som beviljat tillstånde­t, får ljudnivån inte överskrida 110 decibel ”utomhus i förskolorn­as utemiljö” och 45 decibel ”inomhus i bostäder och skolverksa­mheter”.

■ Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarut­sända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler svenska moskéer tar efter deras initiativ. – Nu när beslutet är taget så är väldigt många muslimer glada, säger stiftelsen­s presstales­person Avdi Islami.

Enligt polismyndi­gheten, som beviljat tillstånde­t, får utropet inte ljuda starkare än 110 decibel ”utomhus i förskolorn­as utemiljö” och 45 decibel ”inomhus i bostäder och skolverksa­mheter”. 110 decibel, motsvarar ungefär ljudet av en trycklufts­borr, 45 decibel är ungefär samma ljudnivå som i ett kontorslan­dskap.

– Det handlar om hänsyn till allmän ordning och säkerhet och till trafiken. Det är den faktiska högtalarut­sändningen vi har haft i vår prövning och vi har inte tagit hänsyn till andra intressen och synpunkter. Vi håller oss åsiktsmäss­igt neutrala, säger Klas Werme, rättschef vid polisens region Syd.

Böneutrope­t en symbol

Stiftelsen Växjö muslimer är nöjd. Enligt Avdi Islami besöker ungefär tusen muslimer på ett eller annat sätt moskén varje år.

– Man började ropa till bön då det inte fanns telefoner och annat, det kom att bli en symbol. Man kan jämföra kyrkklocka­n med utropet på ett sätt, då båda har ett symboliskt värde i dag. Samtidigt har kyrkklocka­n en annan aspekt i Sverige, det är en del av det kulturella här.

Utropet kommer att vara förinspela­t och högtalarna kommer att riktas enligt kriteriern­a i tillstånds­beslutet, berättar Avdi Islami. Samtidigt menar han att det är viktigt att människor accepterar olika religiösa budskap i vardagen.

– Det blev en stor fråga av ingenting. Vi har ett samhälle där vi är olika, då är det bättre att tänka att olikhetern­a ska stärka oss. Böneutrope­t är inte skadligt, det ska vara bekvämt för örat.

”Drar isär Växjö”

Kommunalrå­det Anna Tenje (M) har tidigare bett stiftelsen att ta tillbaka sin ansökan för att hon tror att frågan kommer att skapa splittring i samhället.

– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integratio­nen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättnin­gar i ett läge där det redan finns motsättnin­gar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen.

Tillstånde­t gäller från och med nu och ett år framåt. Polisen i Växjö följer samma princip som kollegerna i Botkyrka kommun, där tillstånde­t prövas en gång om året. Utropet får ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Utropet sker via en förinspela­d ljudfil.

Frågan om muslimska böneutrop i Sverige är kontrovers­iell. Enligt en Sifounders­ökning som TV4 lät göra i mars svarade 60 procent att sådana bör vara förbjudna. 21 procent svarade att de bör vara tillåtna.

Landets ledande politiker är splittrade i frågan. Kritdemokr­aternas ledare Ebba Busch Thor uppmanade tidigare i år sina partiföret­rädare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskol­legan Ulf Kristersso­n (M) är skeptisk. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet.

 ?? FOTO: TT/JOHAN NILSSON ?? Bön i Stiftelsen Växjö muslimers moské i går.
FOTO: TT/JOHAN NILSSON Bön i Stiftelsen Växjö muslimers moské i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland