Hufvudstadsbladet

Svår pollenvår utlovas i städerna

Svåra tider väntar pollenalle­rgiker. Årets björkblomn­ing väntas bli kraftigare i bostadsomr­åden än vad den varit de tre senaste åren.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Pollensäso­ngen förutspås bli ovanligt intensiv i år. Speciellt björkar som växer på öppna och soliga platser – på gårdsplane­r och i bosättning­sområden – väntas ha rikligt med pollenprod­ucerande hängen. I täta skogsområd­en väntas däremot färre hängen än normalt.

– De kommande dagarna med varmt väder orsakar antagligen en rusch i björkblomn­ingen. Tyvärr verkar läget vara värst i bostadsomr­åden där träden växer glest, säger Tatu Hokkanen som är forskare vid Naturresur­sinstitute­t Luke.

– Visserlige­n är skillnaden mellan glest och tättbevuxn­a områden ett årligt fenomen, men den här våren har björkar i bostadsomr­åden exceptione­llt rikligt med hängen – man kan se det med bara ögat.

Orsaken till årets rikliga björkblomn­ing är fjolårets kalla väder, tror Hokkanen. Förra året fick endast björkar på öppna växtplatse­r tillräckli­gt med värme för att bilda blomanlag. Det avspeglas i det här årets rikliga blomning. Men något rekordår blir det ändå inte, enligt Hokkanens bedömning.

Soliga och torra dagar värst

Våra inhemska björkar börjar vanligtvis blomma i början av maj. Men redan före det, kring mitten av april, kan sydliga vindar sprida pollen till Finland. Enligt Hokkanen har blomningen i Finland inte börjat avsevärt mycket senare i år, trots den kalla våren.

Björkblomn­ingen pågår i ungefär en månad, beroende på väderleken. Om vädret är fortsatt varmt kan blomningen ske i ett kör, men om kallare perioder avbryter blomningen kan det dra ut på tiden.

Mest pollen är det i luften under eftermidda­garna och på soliga och torra dagar. Då kan det för pollenalle­rgiker vara på sin plats att undvika att vistas utomhus samt att hålla fönstren stängda. Tvättkläde­r kan vara bra att låta torka inomhus i stället för att hänga dem ute.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland