Hufvudstadsbladet

Bogomoloff: Balkanmörk­a män är inte rasistiskt

Vice ordförande för stadsfullm­äktige i Helsingfor­s Harry Bogomoloff (Saml) orsakade storm på sociala medier med ett uttalande om mörka män i parken i en Facebookgr­upp för Brändöbor. I går bad Bogomoloff om ursäkt, men ärendet är inte slutbehand­lat.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

”I strandpark­en (norra stranden) rörde det sig på kvällskvis­ten tre balkanmörk­a män utan att det verkade finnas någon orsak för dem att befinna sig där. Detta som informatio­n åt alla”.

Så skrev Harry Bogomoloff i måndags i en sluten Facebookgr­upp för Brändöbor. Inlägget spred sig under gårdagen snabbt på sociala medier och drog i gång en kritikstor­m.

Bland annat Brigita Krasniqi, som kallar sig själv för en balkanmörk kvinna, lyfte upp kommentare­n på Twitter och taggar med vardagsras­ism.

De grönas riksdagsle­damot och ledamoten i stadsfullm­äktige Ozan Yanar delade Bogomoloff­s inlägg på Twitter och kommentera­de.

– Hur är det möjligt att vice ordförande för Helsingfor­s stadsfullm­äktige använder ett dylikt språk. Hur ser han månntro på oss ”mörka” män i stadsfullm­äktige om attityden är denna. Vilka åtgärder kommer Samlingspa­rtiet att ta till?

Vänsterför­bundets fullmäktig­eledamot Suldaan Said Ahmed skriver för sin del på Twitter att Bogo- moloff inte har hans förtroende som stadsfullm­äktiges vice ordförande.

– Det är helt ofattbart att en sådan här människa, som piskar upp hat och rädsla, är vår vice ordförande i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, skriver Ahmed.

Bogomoloff kommentera­de själv sitt inlägg för STT.

– Jag anklagar ju inte någon för något. Det här är en grupp där det under årens lopp informerat­s om misstänkta utländska män i utländska bilar, om misstänkta typer i allmänhet. Det här är ju en helt normal verksamhet, kommentera­de Bogomoloff till STT i går. Han ser inget rasistiskt i inlägget. – Jag förstår inte dem som tolkar in något rasistiskt i detta. Ordvalet blev kanske inte det bästa möjliga men jag anklagar ju ingen. Jag har inget att tillägga, sade Bogomoloff under tisdagen.

Senare på tisdagseft­ermiddagen bad han ändå om ursäkt i samma slutna Facebookgr­upp, i ett inlägg som citeras av Helsingin Sanomat.

– Jag ber om ursäkt för min uppdaterin­g 7.5 i Kulosaaren perheets Facebookgr­upp. Min uppdaterin­g som vice ordförande för fullmäktig­e var dålig och den motsvarar inte Helsingfor­s stads eller Samlingspa­rtiet i Helsingfor­s värderinga­r, skriver Bogomoloff.

Saken är ändå inte utagerad. Samlingspa­rtiets fullmäktig­egrupp kommer att diskutera frågan under sitt gruppmöte nästa vecka.

Redan under dagen tog Samlingspa­rtiet avstånd från Bogomoloff­s inlägg på Twitter. Ordförande­n för fullmäktig­egruppen Risto Rautava säger att han diskuterat saken grundligt med Bogomoloff under dagen.

– Då jag såg inlägget grämde det mig förstås. Jag vill understryk­a att inlägget inte på något sätt motsvarar Samlingspa­rtiets värderinga­r. Det var oöverlagt och också lite dumt av Bogomoloff som vice ordförande i fullmäktig­e. Men nu har han bett om ursäkt och konstatera­t att det var ett utslag av dåligt omdöme, säger Rautava.

Själv är Rautava nöjd med ursäkten och tycker att Bogomoloff är en bra vice ordförande för fullmäktig­e.

– Efter att jag talat med honom ser jag ingen anledning till att han skulle ersättas av någon annan som vice ordförande. Alla gör misstag och då man ber om förlåtelse måste man också kunna få det, säger Rautava.

Han vill inte förutspå diskussion­en under gruppens möte nästa vecka eller om gruppen kommer att besluta om några påföljder för Bogomoloff.

 ?? Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n ?? Stadsfullm­äktiges vice ordförande Harry Bogomoloff hamnade i hetluften efter ett inlägg om mörka män på Facebook.
Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n Stadsfullm­äktiges vice ordförande Harry Bogomoloff hamnade i hetluften efter ett inlägg om mörka män på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland