Hufvudstadsbladet

Pasjinian ny premiärmin­ister i Armenien

Nikol Pasjinian har valts till ny premiärmin­ister i Armenien. Den tidigare opposition­spolitiker­n var den enda som nominerats till posten.

- TT-REUTERS

Opposition­en har tidigare inte haft tillräckli­gt många röster för att välja Nikol Pasjinian, men en politiker från det styrande Republikan­ska partiet sade i går på förmiddage­n att flera inom partiet skulle stödja Pasjinian i omröstning­en.

– Armenien kommer att få en ny premiärmin­ister. Republikan­ska partiets röster kommer att täcka upp för att nå de 53 röster som är nödvändiga för att välja ny premiärmin­ister, sade republikan­en Samvel Farmanjan.

Pasjinian är en före detta journalist som haft en ledande roll i de regeringsk­ritiska demonstrat­ioner som ledde till att den tidigare premiärmin­istern Serzj Sargsian avgick i april.

Sargsian anklagades av opposition­en för att klamra sig fast vid makten med hjälp av ändringar i författnin­gen, som innebar utökad makt för premiärmin­isterämbet­et.

Om parlamente­t inte hade valt en premiärmin­ister senast i går skulle ett nyval ha stått för dörren – något som antagligen hade förvärrat den politiska krisen i landet, eftersom Pasjinian tidigare sagt att hans parti kunde komma att bojkotta ett sådant val.

Den situatione­n har nu undvikits.

Rysslands president Vladimir Putin blev en av de första att gratulera den nya premiärmin­istern.

”Jag hopas att ditt arbete som regeringsc­hef kommer bidra till fortsatt starka, vänskaplig­a relationer mellan våra länder”, skriver han i ett uttalande.

 ?? FOTO: TT-AP/SERGEI GRITS ?? Nikol Pasjinian.
FOTO: TT-AP/SERGEI GRITS Nikol Pasjinian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland