Hufvudstadsbladet

Melania Trump anklagas för plagiat igen

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Melania Trump har åter en gång åkt fast för att ha kopierat en text som ursprungli­gen skrevs av president Barack Obamas stab.

Presidenth­ustrun Melania Trump lanserade på måndagen kampanjen Be Best vars målgrupp är barn. Kampanjen är fru Trumps första försök att göra en samhälleli­g insats. Kampanjen lanserades med en text vars upphovsmak­are beskrevs som Melania Trump och den nationella handelskom­missionen.

Kort efter det att kampanjen hade lanserats uppdagades att texten till stora delar är identisk med en text som handelskom­missionen publicerad­e under Barack Obamas år i Vita huset. Endast små justeringa­r hade gjorts.

Efter att bland annat The Guardian hade skrivit om plagiatet ändrades uppgiften om Melania Trump på Vita husets hemsida, nu står handelskom­missionen som upphovsmak­are till texten medan Melania Trump beskrivs som beskyddare av frågan.

Vita huset har erkänt att texten ändrats och motiverar det med att det förekommit oklarheter.

Melania Trump har också tidigare anklagats för kopiering, detta i samband med ett tal hon höll i samband med sin mans, Donald Trumps presidentv­alvskampan­j. Den gången var Melania Trumps tal ett plagiat av ett tal Michelle Obama hade hållit.

Be Best är en kampanj riktad mot nätmobbnin­g och drogmissbr­uk samt för hälsosamma livsval. Vuxna uppmanas vara bäst på lära barn leva hälsosamt och uppföra sig ansvarsful­lt på sociala medier.

Helsingin Sanomat var först med nyheten i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland