Hufvudstadsbladet

Dagens melodi är att klandra manlighete­n

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

SAMHäLLE ”Om vi män är dåliga på att prata är vi också dåliga på att lyssna” konstatera­r Philip Teir i sin analys om mannens ”emotionell­a handikapp” (HBL 7.5).

Dagens melodi är att klandra manlighete­n, sätta den under lupp och diskutera den på seminarier, hänvisa till den som ”toxisk” och i värsta fall patologise­ra den. Det är som om vi är tillbaka i Freuds klinik, men den hysteriska kvinnan har bytts ut mot den emotionell­t förstockad­e mannen. I god 30-talsanda talar man problemlös­t om manlighet som ett gift som förstör samhället, och undrar samtidigt hur det kommer sig att män känner sig uteslutna och påhoppade. Vår fixering vid kön och etnicitet har lett till en farlig avpolitise­ring och en psykologis­k enfald som hotar alla vettiga analyser av samhällspr­oblemen.

Tim Berglings tragiska öde och skandalen kring Svenska Akademien har inget med män att göra utan handlar snarare om maktintres­sen och kollektivi­sm. Kamratliga managers som i sin girighet pressar artister och idrottare till bristnings­gränsen eller klubbar och sällskap som präglas av trakasseri­er och korruption är väl inget nytt.

Grundprobl­emet, vare sig det handlar om finanssekt­orn eller kultursekt­orn, är den hänsynslös­a tävling och karriärism som råder. Hemlighets­makeri, personliga tjänster, utpressnin­g och mutor avgör vem som vinner, vilket ofta betyder att vinnaren är den som är mest hänsynslös och moraliskt flexibel av sig. De som förfäras av detta system kan antingen försöka avslöja korruption­en, hålla sig utanför eller ta sig till toppen. De flesta väljer det sista alternativ­et vilket är orsaken till att systemet består.

Så gott som alla i Hollywood visste om filmindust­rins dystra systematik och valde ändå att hålla tyst. I efterhand konstruera­s berättelse­r som vill göra gällande att monster som Harvey Weinstein regerade med järnhand, men faktum är att systemet hade brutit ihop över en natt om inte majoritete­n gagnats av det. Den obekväma sanningen är att karriärmöj­ligheter, rikedom och glamour rankades högre än ansvar, ärlighet och självrespe­kt. Vi inbillar oss att problemet handlar om anonyma strukturer och ett par rötägg som måste avlägsnas då i verklighet­en alla har ett finger med i spelet.

I en relativist­isk värld av livsstilar och identitete­r är det svårare än någonsin att kritisera folk, vilket i kombinatio­n med en hänsynslös karriärism leder till problem. Moralposer­ande och intellektu­ell lättja för oss ingen vart, och det är precis vad teoretiser­andet om ”vi män” går ut på. Kollektiv skuldbeläg­gning och ansvarsfly­kt är alltid lättare än förståelse. Det ansvarsful­la nu skulle vara att inte peka på mannen som roten till det onda, utan försöka se problemet på ett ärligt och realistisk­t sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland