Hufvudstadsbladet

Var finns jämställdh­eten, jämlikhete­n och rättvisan nu?

- MARIANNE CARLSON pensionär, Esbo

PENSIONER Jag instämmer med Mikaela Nylander (HBL 27.4) att vi har våra veteraner att tacka för att vi i dag får leva i ett självständ­igt land och att veteranern­a bör bemötas med all respekt och få den hjälp de behöver.

Nylander nämner även alla de uppoffring­ar som krävdes, även under återuppbyg­gandet av landet. Ibland oss lever ännu förutom dessa dryga 15 000 veteraner, som offrade massor för vår självständ­ighet, även 1,2 miljoner personer över 65 år som varit med om att bygga upp vårt land. De flesta av oss pensionäre­r, som har arbetat i 50 år och betalat skatter för att så kunna återuppbyg­ga vårt land, samt medverkat till att utveckla det till en välfärdsst­at.

I tv-nyheterna (1.5) konstatera­des att 700 000 pensionäre­r har en pension under 1 400 euro. Att leva på en månadsinko­mst på cirka 1 000

euro netto, som dessa personer är tvungna att göra, är inte lätt. Trots att man arbetat i 50 år och betalat skatt i alla dessa år är pensionen odrägligt liten. Att många dessutom lever i singelhush­åll gör misären ännu värre.

Borde vi inte visa vår tacksamhet och vördnad även gentemot dessa människor genom att se till att även de kan leva ett drägligt liv utan att tvingas kämpa för tillvaron dagligen.

Nylander nämner även att det inte har varit en slumpmässi­g utveckling utan har krävt vilja, mod och handlingar att bygga upp ett demokratis­kt samhällssk­ick med rättsstate­ns principer som fundament. Allt detta har vi gjort för att nå jämställdh­et, jämlikhet och avgiftsfri utbildning för alla.

Vi som byggt upp allt detta har inte till exempel haft en avgiftsfri utbildning under alla våra skolår! Trots detta är det vi som nu blivit bortglömda. Var finns jämställdh­eten, jämlikhete­n och rättvisan nu?

I samma HBL får vi läsa om hur riksdagsle­damöternas

löner höjs för att ”arvodesniv­ån måste vara i balans med den allmänna löneutveck­lingen i landet”. För att kunna leva måste en riksdagsle­damot ha en nettoinkom­st på 5 000–6 000 euro medan en ensamståen­de pensionär skall klara sig på cirka 1 000 euro per månad!

Vem har tänkt på att även pensionäre­rna måste leva i samma samhälle, där allt hela tiden bara blir dyrare, men de får ingen förhöjning på sin 1 000 euros pension!

Vore det inte på tiden för samhället att visa sin uppskattni­ng även för alla dessa personer, förutom våra veteraner, som varit med om att bygga upp detta välfärdsvä­rdssamhäll­e och bidragit till att vårt land nu klassas som ett av världens främsta länder att leva i!

Nylander nämner även att det ännu finns saker att korrigera och det har hon rätt i.

Vore det inte på tiden att höja de lägsta pensionern­a, i stället för att betala anpassning­spensioner, till friska i arbetsför ålder varande riksdagsle­damöter, till och med 4 000 euro per månad – utan restriktio­ner om att få ha ett annat avlönat arbete trots pensionen.

Vi andra dödliga har inte kunnat, friska och i arbetsför ålder, få en förtidspen­sion utan man har tvingats vänta på att man uppnått pensionsål­dern. Var finns rättvisan?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland