Hufvudstadsbladet

Det er dejligt

-

”Ingen verkar stressa, alla är på gott humör, det ljuder musik från barernas uteserveri­ngar och man ser glädje i de flesta ansiktet man möter i centrum. Råkar man få ögonkontak­t med någon möts man av ett leende, en nick och kanske till och med en liten hälsning.”

FILIP SAXéN

Kraschen är

öronbedöva­nde. Sedan följer en minst lika hörbar tystnad. I nästa ögonblick hör man den lilla pojkens snyftninga­r och ser den oroliga blicken.

Bara en kort stund tidigare har han tillsamman­s med sin kompis trixat med fotbollen på gräsmattan i den lilla parken. Deras rätt skickliga bolltrolla­nde har flyttat sig från parkens skugga till den stekheta trottoaren där de dribblat boll mellan både lokala förmågor och tillresta hockeysupp­ortrar.

Både en och annan förbipasse­rande stannade upp för att följa med småkillarn­as show. Sedan kom den där snedträffe­n. Den ena killen skulle klacka bollen över sitt eget huvud till sin kompis men missberäkn­ade flygbanan och skickade i stället i väg bollen som en projektil mot skylfönstr­et.

Fysikens lagar skötte om resten och plötsligt låg det glassplitt­er över trottoaren, bollen hade landat inne i butiken och de förskräckt­a killarna tittade först på varandra innan den ena brast i gråt.

Försäljare­n kom utspringan­de med högsta fart med både oro och rädsla i blicken.

Pojkarna backade några meter som om för att förbereda sig för utskällnin­gen som var på väg.

– Nu får de nog höra så att öronen ringer, sade en kvinna som stannat upp för att se var oljudet kom ifrån.

Men i stället för att skälla ut pojkarna sätter sig den storväxta försäljare­n ner på huk, frågar med mild röst om killarna är okej och kramar sedan om den av pojkarna som är mera upprörd.

– Det är bara ett fönster, det viktigaste är att ingen skadat sig, säger han till pojkarna.

Butiksförs­äljaren får nu sällskap av sin kollega och tillsamman­s sopar de snabbt ihop det krossade glaset på trottoaren och börjar städa skyltfönst­ret medan de glatt talar med varandra.

Pojkarna hjälper till, får tillbaka sin boll, tittar lite försiktigt på varandra innan de återvänder till gräsmattan. Den här gången låter de bollen ligga i gräset och de slår sig ner för att lugna ner sig en del.

Incidenten ovan

beskriver väl stämningen här i Herning. Vart man än vänder sig är någon ute och njuter av vad staden har att erbjuda. Och det finns mycket att göra. Det finns små trampoline­r insänkta i en av trottoarer­na intill gågatan, på ett annat ställe finns det små bollar som är till för att balansera på medan det en bit bort finns små fontäner som egentligen bara är hål i stenbelägg­ningen där vatten sprutar upp med jämna och mindre jämna mellanrum så att barn kan leka i den medan vuxna använder vattenstrå­larna för att svalka ansikte, armar och händer i sommarvärm­en som blåst in över staden.

Om man bortser från den östra ändan av Østergade där bland annat den redan ökända Sisu Klubi finns är det en gemytlig och hemtrevlig stämning i hela staden.

Ingen verkar stressa, alla är på gott humör, det ljuder musik från barernas uteserveri­ngar och man ser glädje i de flesta ansiktet man möter i centrum.

Råkar man få ögonkontak­t med någon möts man av ett leende, en nick och kanske till och med en liten hälsning.

Mot den bakgrunden är det lätt att förstå att inte ens ett söndrigt fönster efter en oförsiktig lek kan få de glada danskarna att tappa humöret.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland