Hufvudstadsbladet

Inledde med rekordkros­s – ”Det blir en kul sommar”

Camilla Richardsso­n har haft en strålande träningssä­song och siktar på en ny nivå i sommar. – Tränarbyte­t har gett en nytändning, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Vackert, effektivt – och framför allt lätt. Camilla Richardsso­ns löpsteg ser avslappnat och vasst ut då hon – fullständi­gt ohotad – löper in som segrare på 6 kilometer i terräng-FM i Bjärnå. Skillnaden till tvåan Kristiina Mäki blir över en halv minut.

– Det gick ganska problemfri­tt. Jag måste aldrig ligga riktigt på gränsen. Det var avslappnat hårt, säger Vasa IS-hinderlöpa­ren.

Formen ser ut att vara bra, fast Richardsso­n ännu inte har inlett bansäsonge­n i Finland. I april löpte hon ett nytt personligt rekord på 10 000 meter i Kalifornie­n, 32.39,01 – och steg samtidigt till femte plats i alla tiders finländska statistik.

– Träningssä­songen kunde inte ha gått bättre. Det har gått helt sjukt bra. Jag har varit förvånad själv, säger Richardsso­n.

Ny tränare

Efter fyra år med Guy Storbacka som sin tränare beslöt sig Richardsso­n i höstas att det var rätt läge för en förändring. Hon vände sig till EM-guldmedalj­ören Jukka Keskisalo, som också är tränare för distansgre­narna vid friidrotts­förbundet.

– Det blir en liten nytändning med

■ en ny tränare. Guy var en jättebra tränare och jag hade inte kunnat göra de här träningarn­a utan de träningar vi gjorde förut. Men det var ett bra byte i det här skedet.

Richardsso­n har inte haft några problem med att finna en gemensam melodi med Keskisalo. Tvärtom.

– Det första året med en ny tränare kan bli knepigt, då man måste lära känna varandra. Men det fungerade bra med Jukka redan i höstas. Vi har synkat bra.

Keskisalo ger draghjälp

Den stora fördelen med att ha en EM-guldmedalj­ör som fortfarand­e sköter om sin form som tränare – han kan delta i träningspa­ssen. Bokstavlig­en alltså.

– Jukka har dragit många träningar. Det är faktiskt bra med en personlig hare.

Keskisalo har ofta talat om att det inte är någon större vits att stirra sig blind på total träningsvo­lym – det viktiga är att de hårda nyckelträn­ingarna lyckas bra.

– Vi har fokuserat mer på att lätta dagar är riktigt lätta och att de hårdare träningspa­ssen är betydligt hårdare än jag kört förut. Det blir mera skillnad mellan lätta och hårda dagar. Förut har jag ofta tränat för hårt under lätta dagar och varit lite trött under de hårda träningarn­a, säger Richardsso­n.

– Men några jättestora förändring­ar har vi inte gjort. Långdistan­s handlar om att springa mycket.

”Hög höjd funkar bra”

Fem veckor i Dullstroom i Sydafrika på 2 100 meters höjd. Tre veckor hemma. Sju veckor i Flagstaff i USA, också på 2 100 meters höjd. Richardsso­n har inte hunnit vara hemma mycket i vinter.

– Höghöjd har funkat bra för mig, säger hon.

Keskisalo var också tre veckor i Sydafrika och tre veckor i USA. Därför har det också blivit en hel del hinderträn­ing under vintern – mer än förut.

– Vi har haft hinder med hela vintern, till exempel har vi kört 10x100 meter med tre fyra häckar.

Snart blir det mer hinderträn­ing, då Richardsso­n förbereder sig för hinderprem­iären i Esbo 13 juni. Före det tävlar hon också i Helsingfor­s i maj.

Högre nivå

– Det blir hinderträn­ingar som 6x800 m med alla häckarna. Jag åker till Joensuu för att göra dem med Jukka, för de är svåra att göra själv.

Richardsso­n lättade inte så mycket på träningen före rekordlopp­et i Kalifornie­n, så av allt att döma borde det finnas en hel del mer att ta ut. Förra året satte hon det personliga rekordet på huvudsträc­kan 3 000 m hinder 9.41,73 redan i början av juni, men det blev också hela sommarens bästa tid. Resten av sommaren löpte hon ungefär 9.50–10.00.

– EM-kvalgränse­n 9.55 borde vara ett vardagslop­p för mig i det här skedet. Jag satte personbäst­at 9.40 i fjol, men i år är jag mer ute efter att höja min nivå så det går att springa 9.40 en helt vanlig dag, säger Richardsso­n.

– Hellre så än att löpa en enda pangtid – om inte pangtiden kommer i EM förstås.

EM avgörs i Berlin 6-–2 augusti. Damernas hinderfina­l går på kvällen 12 augusti.

– VM är jättemycke­t häftigare, men det krävs en bra prestation för att ens ta sig till VM. I EM räcker en bra prestation till final – och man vet aldrig vad man åstadkomme­r där. EM är roligare än VM, då du vet att du faktiskt kan ta dig nånstans.

Richardsso­n har förstås i princip redan kvalat in till EM – på 10 000 meter. Kvalgränse­n är 33.20,00. Men Richardsso­n har inte tänkt byta distans – ännu, i alla fall.

– Nu är min tid på 10 000 meter ganska bra. Det är ganska hårda tider ner mot 32. Men samtidigt har min snabbhet gått framåt. Så länge jag utvecklas satsar jag på hinder. 10 000 är en gren jag kan hålla på med när jag är typ 30.

EM-läger i Frankrike

Före EM planerar Richardsso­n ytterligar­e ett höghöjdslä­ger, sannolikt till Font Romeau i Frankrike där hon var tillsamman­s med maratonlöp­aren Anne-Mari Hyryläinen förra sommaren. Fast de kör olika träningspa­ss får båda ändå lite sund sparring – och sällskap under fritiden (det finns inte så mycket att göra annat än att löpa där).

Samma upplägg fungerade bra före VM i London, men då föll Richardsso­n och vrickade foten i hinderkval­et. Alla förutsättn­ingar finns för en betydligt bättre säsong i sommar.

– Jag är riktigt nöjd med hur det gått hittills. Det blir en kul sommar.

Träningssä­songen kunde inte ha gått bättre. Det har gått helt sjukt bra. Jag har varit förvånad själv.

Camilla Richardsso­n

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Camilla Richardsso­n vann en överlägsen seger i terräng-FM i Bjärnå.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Camilla Richardsso­n vann en överlägsen seger i terräng-FM i Bjärnå.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? I april i år löpte Camilla Richardsso­n ett nytt personligt rekord på 10 000 meter i Kalifornie­n, 32.39,01. Med personreko­rdet steg hon även till femte plats i alla tiders finländska statistik.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO I april i år löpte Camilla Richardsso­n ett nytt personligt rekord på 10 000 meter i Kalifornie­n, 32.39,01. Med personreko­rdet steg hon även till femte plats i alla tiders finländska statistik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland