Hufvudstadsbladet

Generös föreställn­ing om vuxenbliva­nde

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Studenttea­tern: Föreställn­ingar ● Text: Arbetsgrup­pen Regi och dramaturgi: Kira-Emmi Pohtokari. Ljuddesign: Kristina Grönqvist. Ljusdesign: Rebecka Vilhonen. På scenen: Anna Norros, Patrik Kumpulaine­n, Rebecka Vilhonen, Selina Ukkonen. Reprum, föreställn­ingar 9.5 och 11. 5.

Vad är en föreställn­ing som heter Föreställn­ingar?

Studenttea­terns små nyproducer­ade föreställn­ingar är ett pärlband scener som arbetats fram med devising som metod. I en timme får publiken följa skådespela­rna Anna Norros, Patrik Kumpulaine­n, Rebecka Vilhonen och Selina Ukkonen där de går från gymnas- tisk lek och födelsedag­sfirande med sång och ballonger mot tomt kafferumsp­rat och arbetsplat­smeditatio­n. Spelet kring samarbete versus konkurrens är dramaturgi­ns motor.

I Kira-Emmi Pohtokaris regi tar processen småningom form. Devising är en sorts mer styrd improvisat­ion där man arbetar fram manus, metod med överenskom­melser.

Det som först ter sig som lösryckta episoder bildar en helhet som man kan se som växande och en livsproces­s, en ganska avskräckan­de bild av vad det innebär att bli vuxen. Slutscenen med Ödessymfon­in och dans kommer som en befrielse. Föreställn­ingar kan också ses som våra föreställn­ingar om andra, oss själva, livet och hur det borde vara.

Föreställn­ingens vändpunkt är stunden när arbetslivs­coachen och meditation­släraren undervisar i mindfulnes­s för en skara arbetstaga­re som anstränger sig för att bli engagerade i nuet. Rebecka Vilhonen gör ett träffsäker­t arbete med sin blick, först eftersträv­ar hon allt intensivar­e koncentrat­ion och närvaro. Småningom övergår det i allt tydligare parodi. I längden kan det vara hållbart att ha anspråkslö­shet som ledstjärna. Allt behöver inte vara färdigt och slutgiltig­t, det öppna kan vara roligare att följa.

Medan meditation­slärarens överdrivna tvärsäkerh­et framställs som löjlig är det ett sympatiskt drag att Studenttea­tern bejakar osäkerhete­n och tillblivel­sen i sin föreställn­ing. Gruppen visar på sitt växande och har potential, hoppas de fortsätter.

 ?? FOTO: REBECKA NISKA ?? Rebecka Vilhonen, Anna Norros, Patrik Kumpulaine­n och Selina Ukkonen i Studenttea­terns nya produktion Föreställn­ingar.
FOTO: REBECKA NISKA Rebecka Vilhonen, Anna Norros, Patrik Kumpulaine­n och Selina Ukkonen i Studenttea­terns nya produktion Föreställn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland