Hufvudstadsbladet

Artistkoll­ektivet Viggo leker med genrer

- ANNA LILLKUNG kultur@ksfmedia.fi

Norska artistkoll­ektivet Viggo har bara släppt två låtar, men demonstrer­ar redan hur bra musiken kan bli när olika musikalisk­a bakgrunder möts.

BE ONE – Viggo

Norska artistkoll­ektivet Viggo var en nyhet för mig i veckan när de släppte singeln Be One. Kollektive­t består av tre artister som har sin bakgrund i olika musikalisk­a genrer. Sjur Miljeteig är jazzmusike­r och -kompositör, Charlotte Qvale är en skådespela­re som blivit popsångare och Marte Wulff är i grunden en singer-songwriter. Tillsamman­s gör de dock en atmosfäris­k, elektronis­k pop som samtidigt bibehåller inslag av medlemmarn­as olika genrer.

Be One är andra singeln som kollektive­t släpper och den är ett utmärkt exempel på hur bra musiken kan bli när genrer möts. Gruppen leker med olika lager av stämmor, vilket skapar variation och spänning i låten, och saxofonen som kommer in mot slutet ger den ytterligar­e en unik känsla. Texten är minimalist­isk med en klassisk uppbyggnad, vilket ger utrymme för lyssnaren att dels tolka budskapet, dels bara leva sig in i musiken.

GLADLY – Tirzah

”I love you, gladly, gladly, gladly”, sjunger brittiska sångaren Tirzah rytmiskt och med en raspig röst. Nya singeln Gladly går i ett tempo av 65 slag per minut, det vill säga i samma tempo som hjärtat hos en person som är i riktigt bra form. Det är knappast en tillfällig­het i en låt som handlar om de positiva känslorna som associeras med kärlek.

Tirzah har en bakgrund inom klassisk musik och har tidigare spelat harpa. I dag gör hon däremot en sorts modern och alternativ soul, ofta tillsamman­s med producente­n Micachu. Gladly är också en soulballad som långsamt växer fram till pianospel och avskalat trumspel. Låten följer inte traditione­lla poplåtsmön­ster och bara det gör den originell och fräsch.

 ?? Viggo
FOTO: PRESSBILD ??
Viggo FOTO: PRESSBILD
 ?? Tirzah
FOTO: PRESSBILD ??
Tirzah FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland