Hufvudstadsbladet

Avskalad och oproducera­d Lundell

- HENRIK JANSSON

Så här vill Ulf Lundell ha det: ärligt och kompromiss­löst, man får själv leta upp godbitarna bland de 27 låtarna på nya dubbel-cd:n. ROCK

Ulf Lundell ● Skisser (Rockhead)

Efter avskedskon­serten 2015 trodde många att Ulf Lundells musikkarri­är var över. Men i början av det här året släppte han nyskrivet material på nätet, och nu har dubbel-cd:n Skisser kommit.

Sångerna är avskalade och oproducera­de, uppbyggda nästan enbart kring hans karakteris­tiskt släpiga sång och akustiska gitarr. För den som gillat 90-talsalbume­t Xavante borde det här konceptet sitta bra, också om det till början kan kännas lite mastigt då han vevar sig genom 27 låtar med samma enkla grundkomp utan knorrar i arrangeman­gen – inte ens solon, förutom lite munspel ibland.

Och visst kunde han förstås ha redigerat sig hårdare, lyft fram det bästa materialet på en enkel-cd. Men det är så här han vill ha det, ärligt och kompromiss­löst, allt ska ut och man får själv leta upp godbitarna.

Starka texter

Och helt klart finns det också en charm i att låtarna får förbli så här nakna. På så sätt ges de berättande, engagerade texterna all den plats de behöver, och som poppoet har Lundell absolut gnistan – med både känslighet och ilska – i behåll.

Han utgår från den egna vardagen på Österlen, men tar sig sedan vidare till en mer allmängilt­ig, samhälleli­g nivå. Den här tekniken behärskar han på ett självklart sätt, berättelse­rna rinner naturligt fram och vidgar sig, och mycket är både lyriskt och tänkvärt.

Mannen som med romanen Jack 1976 gav den unga svenska generation­en röst kan i dag i stället fungera som talesman för de äldre, åtminstone de som känner sig främmande för den riktning samhällsut­vecklingen tagit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland