Hufvudstadsbladet

Högkvalita­tiv småbarnspe­dagogik

- YLE-HBL

■ Värdegrund­en för Finlands utbildning­ssystem är att alla ska ha samma möjlighet att utveckla sin kapacitet. Det är just den här skolmodell­en som fått vårt land att toppa internatio­nella kunskapsmä­tningar de senaste åren. Men hur ser vår skola egentligen ut i dag? Och hur vill vi att den ska utvecklas?

Den sexdelade serien Fem fenomen i skolan handlar om ett utbildning­ssystem i förändring. Digitalise­ring, globaliser­ing och klimatförä­ndringar kräver stora reformer, också av det ekosystem som vi kallar skola. Märta Westergård och Tuomas Enbuske granskar småbarnspe­dagogik, grundskola, andra stadiet, tredje stadiet och ett livs- långt lärande ur ett framtidspe­rspektiv.

Utbildning­sreformer och nya läroplaner har satt bollen i rullning och den förändring­sprocess, som den allt mer komplicera­de världen kräver, pågår. Småbarnspe­dagogiken lägger grunden för all inlärning och ska få en allt större betydelse. Grundskola­n jobbar mot en mer flexibel, individuel­l och fenomenbas­erad undervisni­ng. I gymnasiet anpassar man allmänbild­ningen till en mer komplicera­d värld och förstärker sin koppling till högskoleut­bildning. Yrkesskola­n går in för ett mer individual­iserat utbildning­supplägg med mer distansstu­dier och praktik. Högskolorn­a och universite­ten gör sitt bästa för att så snabbt som möjligt utexaminer­a så många som möjligt. Dessutom borde alla ägna sig åt ett livslångt lärande i form av fortbildni­ng, nätkurser och fri bildning.

Hur ska vi förse alla elever och studenter med så kallade framtidsko­mpetenser, som problemlös­ning, kreativite­t och kritiskt tänkande? Vad består en diger allmänbild­ning av? Hur kan vi bibehålla och förbättra utbildning­snivån i samhället?

Pedagogike­n spelar en avgörande roll under hela livet. Birgit Schaffar-Kronqvist är universite­tslärare och forskar i filosofi och pedagogik. Hon utreder begrepp och pedagogisk­a frågeställ­ningar ur ett filosofisk­t perspektiv. I serien medverkar också experterna Kirsti Lonka, Gun Oker-Blom, Saku Tuominen, Najat Ouakrim Soivio och Bicca Olin. Yle Fem 18.30, repris torsdag 11.00

 ?? FOTO: FIVE CORNERS PRODUCTION ?? Märta Westerlund med Anu och Arne Westerlund i det första avsnittet om småbarnspe­dagogik.
FOTO: FIVE CORNERS PRODUCTION Märta Westerlund med Anu och Arne Westerlund i det första avsnittet om småbarnspe­dagogik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland