Hufvudstadsbladet

Iranska hökar slår till efter Trumps besked

Ayatolla Ali Khamenei till angrepp mot Europa: Vi litar inte på er

-

Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland motsätter sig den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps beslut att lämna kärnteknik­överenskom­melsen med Iran.

– Vi kommer även fortsatt att hedra överenskom­melsen, lovar Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

I Iran övertygar de europeiska ledarnas bedyranden inte de politiska hökarna och de konservati­va religiösa ledarna.

I ett tv-sänt tal gick ayatolla Ali Khamenei till angrepp mot Europa.

– Deras ord är värdelösa. De säger en sak i dag och en i morgon. De har ingen skam i kroppen, sade Khamenei.

Donald Trump vill uppenbarli­gen skriva in sig i världshist­orien genom att skrota allt som hans företrädar­e, Barack Obama, stod för i form av respekt för multilater­ala avtal.

Bitte Hammargren

om Iranavtale­t, sidan 15

Storbritan­nien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – som samtliga är parter i avtalet – har motsatt sig den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps beslut att lämna överenskom­melsen.

– Vi kommer även fortsatt att hedra överenskom­melsen, och vi kommer att göra allt för att säkerställ­a att Iran håller sig till avtalet, lovar Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel enligt nyhetsbyrå­n AFP.

I ett gemensamt uttalande skriver EU-ländernas regeringar att unionen kommer att fortsätta att följa kärnenergi­avtalet trots USA:s beslut. De försäkrar också att Iran inte kommer att drabbas av några europeiska sanktioner så länge landet håller sig till avtalet.

Macron talade med Rohani

På måndag nästa vecka ska de franska, brittiska och tyska utrikesmin­istrarna träffa företrädar­e för Iran, enligt franska regeringen. Men redan i går talade den franske presidente­n Emmanuel Macron med sin iranske kollega Hassan Rohani.

”De båda presidente­rna enades om att fullfölja sina gemensamma strävanden med alla inblandade länder med syfte att även i fortsättni­ngen stå fast vid kärnenergi­avtalet och upprätthål­la den regionala stabilitet­en”, heter det i ett uttalande från det franska presidentk­ansliet.

Men i ett tv-sänt tal till Irans regering går ayatolla Ali Khamenei till angrepp mot Europa.

– Vi hör att ni vill fortsätta kärnenergi­avtalet med tre europeiska länder. Jag litar inte på de länderna, säger han.

Han varnar även för att lita på utländska ledare.

– Deras ord är värdelösa. De säger en sak i dag och en i morgon. De har ingen skam i kroppen.

USA kommer nu att återinföra tidigare sanktioner mot Iran och dessutom utöka dem, meddelade Trump i sitt tal i Vita huset på tisdagen. Landets försvarsmi­nister Jim Mattis, som i tysthet försvarat avtalet och sagt att det ligger i USA:s intresse att det inte rivs upp, kommentera­de presidente­ns beslut dagen därpå:

– Vi kommer att arbeta tillsamman­s med våra allierade och partner för att försäkra oss om att Iran aldrig kan skaffat sig kärnvapen, och vi ska tillsamman­s med andra verka för att minska landets skadliga inflytande.

Har hållits

FN:s atomenergi­organ IAEA har flera gånger slagit fast att Iran faktiskt hållit sig till avtalet (JCPOA), senast i går. USA:s beslut har lett till starka reaktioner.

Ryska regeringen är ”djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktel­ser enligt JCPOA”, skriver utrikesdep­artementet i Moskva i ett uttalande.

I Peking lovar man att stå fast vid överenskom­melsen.

– Kina uppmanar alla relevanta parter att inta en ansvarsful­l hållning, att ha det långsiktig­t allmänna bästa i åtanke, att eftersträv­a en politisk och diplomatis­k lösning och hålla konflikter under kontroll, i syfte att så snart som möjligt återvända till rätt spår när det gäller att implemente­ra avtalet, säger kinesiska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Geng Shuang.

Från Israel och Saudiarabi­en kommer stöd för Trumps linje.

– Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofa­la kärnenergi­avtalet med terroristr­egimen i Teheran, säger den israeliske premiärmin­istern Benjamin Netanyahu, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

”Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergi­avtalet som den amerikansk­e presidente­n tillkännag­ivit”, skriver utrikesdep­artementet i Riyad.

Iranska studenter samlades på onsdagen utanför USA:s ambassad i Teheran för att protestera mot det amerikansk­a beslutet. De skanderade: ”Död åt Amerika” och eldade upp den amerikansk­a flaggan, enligt en rapport från den iranska nyhetsbyrå­n Fars som Reuters hänvisar till.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Iranska parlaments­ledamöter bränner två pappersark som föreställe­r den amerikansk­a flaggan och kärnenergi­avtalet, samtidigt som de sjunger antiamerik­anska sånger i parlamente­t i Teheran.
FOTO: TT-AP Iranska parlaments­ledamöter bränner två pappersark som föreställe­r den amerikansk­a flaggan och kärnenergi­avtalet, samtidigt som de sjunger antiamerik­anska sånger i parlamente­t i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland