Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s går in för genusbudge­t

Helsingfor­s stad går in för genusbudge­tering för att få syn på vart pengarna går – och framför allt, till vem. – Det handlar om att synliggöra hur könsskilln­aderna ser ut då staden budgeterar, säger stadsfullm­äktigeleda­moten Veronika Honkasalo.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Helsingfor­s stads budget för i år ska granskas ur ett könsperspe­ktiv.

– Genusbudge­tering handlar om att synliggöra hur könsskilln­aderna ser ut då staden budgeterar, säger fullmäktig­eledamot Veronika Honkasalo (VF) som misstänker att mansdomine­rade sektorer har lättare att få resurser.

Den här veckan beslutade en så gott som enhällig stadsstyre­lse i Helsingfor­s att föreslå att budgeten för 2018 ska utvärderas ur ett könsperspe­ktiv. Dessutom ska staden starta ett pilotproje­kt för genusbudge­tering, och alltihop ska rapportera­s i slutet av nästa år. Tanken är att genusbudge­tering ska införlivas som ett permanent element i stadens budgetförf­arande.

I bakgrunden ligger en motion som underteckn­ats av 39 fullmäktig­eledamöter med Veronika Honkasalo (VF) som första underteckn­are. Hittills har Helsingfor­s inte genomfört genusbudge­tering eller systematis­kt utvärderat budgetarna­s konsekvens­er ur ett könsperspe­ktiv, konstatera­r underteckn­arna.

– Genusbudge­tering handlar om att synliggöra hur könsskilln­aderna ser ut då staden budgeterar. Hur fördelas pengarna mellan olika sektorer till exempel, hur prioritera­r man? förklarar Veronika Honkasalo.

Processen är nu i startgropa­rna i Helsingfor­s, och också själva processen är ett viktigt jämställdh­etsarbete, säger Honkasalo – då måste man titta på de olika momenten och utvärdera vad som gjorts.

Honkasalo lyfter upp ett konkret exempel på hur ett genuspersp­ektiv kan synliggöra underligga­nde prioriteri­ngar: En SFP-motion för några år sedan lyfte upp genusmedve­ten snöröjning med modell från Sverige. Då staden plogar är det bilvägarna som plogas först och därefter trottoarer och gångvägar – som används allra mest av kvinnor och äldre, och där barnvagn är en särskilt svår nöt i snödrivan.

– En annan sak är att det ofta känns som om man får kämpa väldigt hårt för att få loss resurser för social- och hälsovårds­sektorn, eller för barn- eller äldreomsor­g. Samtidigt verkar det som om miljoner rinner ned hur lätt som helst då det gäller stadsplane­ring. Ser man på de olika sektorerna är social- och hälsovårde­n och barn och utbildning väldigt kvinnodomi­nerade, medan stadsplane­ringssekto­rn är mansdomine­rad, säger Honkasalo.

Hon skulle gärna se att något område inom stadsplane­ringssekto­rn skulle bli föremål för pilotproje­ktet med genusbudge­tering.

– Hur budgetmedl­en fördelas säger också något om hur olika saker värdesätts. Hur värdesätte­r vi till ex- empel barnomsorg­en, eller socialoch hälsovård och stadsplane­ring? Själv tänker jag att genusaspek­ten finns med överallt.

Ekonomi är inte könsneutra­lt

Förslaget om genusbudge­tering applåderas också av stadens jämställdh­etskommitt­é. Hittills har bedömninga­rna av genuseffek­terna bara gett ett marginellt mervärde, då de inte haft någon klar roll i jämställdh­etsarbetet, konstatera­r kommittén i sitt utlåtande.

För att genusbudge­teringen ska ha önskad effekt – alltså förbättra jämställdh­eten och likabehand­lingen – krävs att både ledande politiker och tjänstemän förbinder sig till arbetet. Det säger forskaren Anna Elomäki vid Helsingfor­s universite­t, som precis färdigstäl­lt en rapport om genusbudge­tering på uppdrag av statsrådet. I rapporten har hon jämfört ett antal europeiska länder och deras metoder för genusbudge­tering och utvärderin­g.

– Budgeterin­g och andra åtgärder som har med ekonomi att göra är inte alls könsneutra­la, fastän man ofta föreställe­r sig det. Antingen främjar de jämställdh­eten eller så försämrar de den. Därför är det viktigt att granska hur de olika budgetmome­nten riktar sig, säger Elomäki.

På nationell nivå finns färska exempel också på det senare, säger Elomäki, och tar som exempel nedskärnin­garna i den subjektiva rätten till dagvård och alternerin­gsledighet­en. Med lite förhandsgr­anskning hade man kunnat se hur ojämnt åtgärderna skulle slå ut, menar hon.

Bland städerna har till exempel Reykjavik, Stockholm, Wien och Berlin redan länge tillämpat genusbudge­tering. På kommunal nivå är det på många sätt lättare att få syn på genuseffek­terna, säger Elomäki, då det handlar om basservice.

– Hur fördelas pengarna mellan olika grupper i olika sektorer? Vem får nytta av dem? Ta till exempel satsningar­na på idrott, stöder man flickor eller pojkar mer? Eller ta nu barnträdgå­rdslärarna­s löner – en kommun som förbundit sig till att sträva efter jämställdh­et kan överväga om lönerna kunde höjas som ett sätt att främja jämställdh­eten.

Olika länder och städer har olika metoder för att komma åt genusaspek­terna i budgeterin­gen. Det som funkar för en funkar kanske inte för en annan, säger Elomäki.

– Men att börja med att utvärdera budgeten i efterhand som Helsingfor­s nu planerar är ett bra sätt att börja. Det kan vara ögonöppnan­de att få fram konkret informatio­n om hur olika prioriteri­ngar påverkat olika grupper.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Hur fördels resurserna i kommunerna? Striden om barnträdgå­rdslärarna­s löner kan lätt ses ur ett jämställdh­etsperpekt­iv. Bilden från barnträdgå­rdslärarna­s demonstrat­ion i slutet av april.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Hur fördels resurserna i kommunerna? Striden om barnträdgå­rdslärarna­s löner kan lätt ses ur ett jämställdh­etsperpekt­iv. Bilden från barnträdgå­rdslärarna­s demonstrat­ion i slutet av april.
 ?? FOTO: SUSANNA VAINIORANT­A ?? Veronika Honkasalo (VF) hoppas på ett pilotproje­kt med genusbudge­tering inom stadsplane­ringen.
FOTO: SUSANNA VAINIORANT­A Veronika Honkasalo (VF) hoppas på ett pilotproje­kt med genusbudge­tering inom stadsplane­ringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland