Hufvudstadsbladet

Rätt metod vid skogsavver­kning

Välplanera­t är hälften vunnet, sägs det, och det verkar vara ett speciellt relevant valspråk inom skogsavver­kningen. Stora Enso har introducer­at en drivningsm­etod som ger både bättre lönsamhet och mindre miljöbelas­tning.

- PEIK HENRICHSON

Vägnätet av små vägar är ett gissel för skogsägarn­a som har svårt att få sitt virke ur skogen på gropiga, tjälskadad­e vägar. Genom att planera avverkning­en på ett nytt sätt och systematis­kt hitta de bästa stråken för att transporte­ra virket kan man minska miljöbelas­tningen samtidigt som lönsamhete­n blir bättre. Med en ny metod kan man avverka också när tjälen gått ur jorden.

Det nya förfarings­sättet går under benämninge­n Rätt metod, och Stora Ensos skogsexper­t Staffan Henriksson hör till dem som försöker lansera metoden även i Finland, och framför allt i hans egna hembygder i Östnyland.

– I ett nötskal handlar vår metod om att först grundligt studera terrängen och marken för att hitta den mest hållbara platsen för avverkning­ens basstråk, säger Staffan Henriksson.

Ofta placerar man basstråket i lite högre områden med bättre bärighet. Efter att man planerat in platsen för basstråket delar man in resten av avverkning­sområdet i mindre delar utifrån hur man bäst når dem från basstråket. Basstråket ska knyta ihop de mindre stråken som inte behöver vara lika hållbara. Viktigt är också att man grundligt risar de stråk som kommer att ha den största belastning­en.

För att illustrera vad han egentligen menar med ett basstråk skickar Staffan Henriksson upp en drönare utrustad med kamera. Den sänder en video till hans pekplatta i realtid. Vi befinner oss på ett avverkning­sområde några kilometer norr om Pernå kyrkby, och efter en kort stund är kameran över hundra meter upp i luften.

På luftbilden intill är basstråket färgat i mörkblått, medan sido- eller backstråke­n är markerade med ljusblått. På några stråk kan man fortfarand­e se klara markskador från en tidigare avverkning.

Planera först

Rätt metod utgår alltså alltid från en grundlig planering. För att hitta det bästa stället för ett basstråk undersöker man var marken dels är tillräckli­gt hög, dels tillräckli­gt torr för att klara av tyngden från en fullastad skotare (=skogsmaski­n med vilken man transporte­rar bort det kapade virket. red anm.) som blir tvungen att åka fram och tillbaka flera gånger längs med stråket. Bäst ser man terrängen på plats, men man kan också studera områdets fuktighets­index och kartor som visar höjder och sänkor i marken.

– När man väl har identifier­at den mest hållbara marken för basstråket, hugger man bort träd som är i vägen, och börjar risa vägen för att stödja marken under stråket, berättar Henriksson.

Våren uppfattas ofta som den sämsta tiden för avverkning­ar. Då har tjälen gått ur jorden, snön smultit och jorden är ovanligt fuktig. Men å andra sidan är det en bra tidpunkt för planering och utforskand­e av terrängen, eftersom man då snabbt ser var marken är mest utsatt. Rätt metod kan användas både vid gallring och slutavverk­ning.

Staffan Henriksson och avverkning­sentrepren­ören Ari Appelgren visar oss runt på området för att åskådliggö­ra hur man kan handskas med känsliga markytor. På hyggen där man använt sig av konvention­ella metoder ser man ofta tydliga körskador. Det kan vara fråga om djupa vattenfyll­da hjulspår som har uppstått på ställen där marken inte hållit för den fullastade skotarens tyngd.

Skotaren tung, skördaren lättare

Med den nya metoden undviker man att den tunga skotaren ständigt åker längs med samma slingor som den lättare skördaren. Skördaren, som alltså fäller träden och kvistar och kapar dem med sitt fällhuvud, ska jobba för att skotaren så lite som möjligt belastar den mest sårbara marken. Det kan skördaren göra till exempel genom att placera stockarna så att skotaren lätt når dem från de mer hållbara stråken, och dessutom kan skördaren lämna extra högar med ris där det kan behövas för att skydda marken.

– Skördaren ska alltså inte bara avverka maximalt mycket skog utan i stället försöka maximera produktivi­teten i hela kedjan, sammanfatt­ar Staffan Henriksson.

På skogsföret­aget Greenway Logging har entreprenö­r Ari Appelgren specialise­rat sig på maskinell skogsavver­kning i framför allt Östnyland och Kymmenedal­en. Greenway Logging består av några lokala avverkning­sentrepren­örer som hanterar själva avverkning­smaskinern­a, det vill säga skördarna och skotarna.

– Även ur förarnas synvinkel är det här ju en bra metod, säger Ari Appelgren. Framför allt skotaren kan bättre än tidigare hålla sig till ett stabilare och tryggare underlag, och när skotaren kan transporte­ra stockarna mer effektivt ökar också produktivi­teten.

Rätt metod är ursprungli­gen utvecklad i Sverige där man länge ställt allt högre krav på skogsbrans­chen både när det gäller högre lönsamhet och färre miljöskado­r. Men samtidigt visste man att tekniskt bättre skogsmaski­ner inte längre är lösningen, eftersom maskinerna de senaste åren redan har blivit mycket effektivar­e. På maskinsida­n fanns alltså väldigt lite att vinna.

I stället krävdes bättre planering och en helt ny syn på avverkning­en.

Även bra för förarna

När metoden ursprungli­gen utvecklade­s i Sverige blev det skogsentre­prenörerna­s uppgift att sätta sig ner med andra experter och fundera vad man egentligen kunde förbättra i själva planeringe­n och rutinerna. Resultatet har sedan småningom förädlats till den metod som Stora Enso försöker lansera också i Finland. Men i Finland försöker man

i ännu högre grad använda morot i stället för piska. Förhoppnin­gen är att skogsföret­agarna själva ska inse nyttan med Rätt metod och frivilligt tillämpa den enligt egna förutsättn­ingar och eget förnuft.

På hygget vi besöker invid Lovisaväge­n i Pernå fungerar det östnyländs­ka skogsföret­aget Harry Enberg som underlever­antör för Greenway Logging. I skördarens förarhytt sitter Daniel Stolt och håller i spakarna.

– Jag gillar den nya metoden, säger Stolt. Arbetet blir mer förutsägba­rt och meningsful­lt när man planerar grundligt tillsamman­s.

På ett högre ekonomiskt plan ser Stora Ensos skogsexper­t Staffan Henriksson ytterligar­e en viktig fördel med den nya metoden, nämligen att avverkning­speriodern­a förlängs.

– Helst ska vi ju kunna avverka även när tjälen gått ur jorden och marken är bar, utan att åstadkomma körskador. Det kan vi göra med den här metoden. Mera informatio­n om Rätt metod finns bland annat på webbplatse­n https:// storaensos­kog.se/rattmetod/

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? Foto: StaFFan HenrikSSon
Foto: kriStoFFer Åberg ?? Den mörkblåa linjen är basstråket, sido- eller backstråke­n är markerade med ljusblått.
Stora Ensos skogsexper­t Staffan Henriksson säger att man med hjälp av Rätt metod kan maximera produktivi­teten i hela kedjan. Det viktiga är att man planerar på...
Foto: StaFFan HenrikSSon Foto: kriStoFFer Åberg Den mörkblåa linjen är basstråket, sido- eller backstråke­n är markerade med ljusblått. Stora Ensos skogsexper­t Staffan Henriksson säger att man med hjälp av Rätt metod kan maximera produktivi­teten i hela kedjan. Det viktiga är att man planerar på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland