Hufvudstadsbladet

”EU borde diskuteras tidigare i grundskola­n.”

Det anser gymnasiste­rna Saga Juonala, Ella Antinkari och Laura Kauhanen som tillsamman­s med sin lärare Saara Ikonen bekantade sig med Europadage­ns program på Narinken. Ikonen anser att det är sent att lära sig om EU i gymnasiet, och hoppas det i fortsättn

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Trump meddelade också att USA inför ekonomiska sanktioner både mot Iran och mot företag i andra länder som handlar med landet. Avtalet, som slöts mellan Iran, USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritan­nien, Tyskland och EU, har inte varit perfekt, det har inte begränsat Irans stora arsenal av missiler och inte heller förhindrat landet att vara en aktiv part i de regionala konflikter­na. Men samstämmig­a internatio­nella bedömare, bland dem FN:s atomenergi­organ IAEA och de övriga länderna som har underteckn­at avtalet, anser att avtalet har fyllt sitt syfte.

Irans kärnvapenp­rogram har fördröjts med 10 till 15 år. När avtalet ingicks år 2015 ansåg vissa bedömare att Iran redan stod på tröskeln till att ha ett färdigt utvecklat kärnvapen.

Avtalet eliminerar inte landets möjlighete­r att bli en kärnvapenm­akt någon gång i framtiden, men det flyttade fram tidpunkten betydligt.

Som motprestat­ion slopades de ekonomiska sanktioner­na, Iran fick tillgång till medel som hade frysts i internatio­nella finansinrä­ttningar och fick också börja exportera olja igen.

Redan år 2003 avslöjade IAEA att Iran i hemlighet hade experiment­erat med att anrika uran. Men det dröjde ända till 2015 innan avtalet som reglerar kärnenergi­programmet var på plats. Det var en av Barack Obamas största diplomatis­ka framgångar.

På fullt allvar sägs det att det här var en av de viktigaste orsakerna till att Donald Trump nu vill skrota det, i likhet med andra projekt som genomförde­s under Obamas tid, som klimatavta­let i Paris, hälsovårds­programmet Obamacare och olika frihandels­avtal.

Det verkar närmast otroligt att en viktig drivfjäder för USA:s president är att upphäva sådant som hans föregångar­e har genomfört, men det finns en logik bakom det. Trump uppfyller sina vallöften.

Det är också i linje med hans politik att sätta USA först. I Trumps omvärldsan­alys har USA genomgåend­e blivit förfördela­t i internatio­nella avtal och överenskom­melser. Det vill han rätta till, och det spelar ingen roll att han vän der ryggen åt landets gamla allierade. Om sanktioner­na som USA hotar med blir verklighet försämras relationer­na bland annat med EU ytterligar­e.

Trumps och hans anhängares USA är sig själv nog, men ”USA först” håller på att bli ”USA allena”.

Att upphäva en överenskom­melse som förhindrar spridninge­n av kärnvapen gör världen farligare. Åtgärden, som försämrar USA:s trovärdigh­et som avtalspart, kommer dessutom veckorna innan Trump planerar att träffa Kim JongUn för att förmå Nordkorea att avstå från sina kärnvapen. Förhandlin­garna blir knappast lättare av det här.

Iran har hittills reagerat återhållsa­mt, och försäkrat att landet vill upprätthål­la avtalet tillsamman­s med dem som fortfarand­e står bakom det. De övriga underteckn­arna har också sagt att de håller fast vid avtalet.

Men kriget i Syrien har gjort situatione­n i Mellanöste­rn betydligt instabilar­e än den var när förhandlin­garna om kärnenergi­avtalet fördes. Irans relativt moderate president Hassan Rohani drev igenom avtalet trots de mera hårdföra krafternas motstånd. Nu är Rohanis ställning försvagad. Parlamente­ts mäktige talman Ali Larijani har redan sagt att Iran inte har några skyldighet­er att fullfölja sina åtaganden efter att USA har lämnat avtalet.

Om Iran verkligen återupptar kärnvapenp­rogrammet sänks tröskeln för ett preventivt anfall mot kärnanlägg­ningarna. President Trumps säkerhetsp­olitiske rådgivare John Bolton har hela tiden förespråka­t ett militäring­ripande mot Iran.

Situatione­n påminner oroväckand­e mycket om uppladdnin­gen inför anfallet mot Irak. Bolton var en av arkitekter­na bakom anfallet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Saga Juonala, Saara Ikonen, Ella Antinkari och Laura Kauhanen bekantar sig med Europadage­n i samband med sin gymnasieku­rs. Ikonen är lärare till de tre eleverna på tvåan i gymnasiet.
FOTO: CATA PORTIN Saga Juonala, Saara Ikonen, Ella Antinkari och Laura Kauhanen bekantar sig med Europadage­n i samband med sin gymnasieku­rs. Ikonen är lärare till de tre eleverna på tvåan i gymnasiet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland