Hufvudstadsbladet

Länder som inte respektera­r rättsstate­n oroar EU-vänner

Gamla östblocksl­änder som inte följer EU:s spelregler oroar mig mer än extremhöge­rn, säger Kirsti Puhakka där hon står på Narinkento­rget tillsamman­s med väninnan Raija Meyer och firar födelsedag­sbarnet EU.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Går man i dag på tvåan i gymnasiet är man född fem år efter att Finland gick med i EU.

– Det är ibland svårt att veta vilka saker vi har som är en följd av just EU, säger Ella Antinkari som länsar Europatorg­et på informatio­n med sin lärare.

Gymnasiste­rna säger i en kör att EU behöver komma in tidigt i grundskola­n.

De går en gymnasieku­rs i samhällslä­ra som berör EU, och påpassligt har eleverna från Helsingin Uusi Yhteiskoul­u marscherat till Narinken där Europadage­n firas onsdagen den 9 maj.

– Jämlikhet är viktigt. Det är bra ställt i Finland men inte på alla ställen i EU, säger Laura Kauhanen på frågan om vad som är viktigast att EU arbetar med i framtiden.

Unga människor och arbete mot marginalis­ering lyfter de också fram.

Laura Kauhanen och Ella Antin

kari är oroade över länder som inte följer regler om till exempel rättsstate­n, och tycker det är rätt att EU vill införa sanktioner. Kommission­en föreslog i samband med sitt förslag till flerårig budgetram att det också skulle finnas en mekanism för att stoppa utbetalnin­gar.

– Om EU ska förbli enhetligt så ska man spela enligt samma spelregler, säger de.

Saga Juonala håller med, men konstatera­r också att det inte alltid blir klart vad i deras vardagliga liv som är en följd av EU, då det inte finns något att jämföra med. Att den inre marknaden är praktisk då de be- ställer saker på nätet är i alla fall en konkret sak de har nytta av.

Saara Ikonen, som är deras lärare, säger att de som nu går i gymnasiet inte behandlat EU så mycket i grundskola­n, utan det kommer in först nu.

– Man kunde börja tidigare i grundskola­n. Visserlige­n kan man själv leta informatio­n på nätet, men många unga gör nog inte det.

Oron över länder som inte följer spelregler är också det första andra nämner på torget. Kirsti Puhakka nämner de forna östblockss­taterna, Polen och Ungern bland andra.

– De oroar mig mer än till exempel extremhöge­rn i de gamla västeurope­iska länderna, på grund av diktatoris­ka tendenser. Bara EU kan göra något, så vi inte glömmer vad som hände i Europa för sjuttio år sedan, säger hon.

– Samarbetet och freden är viktigast, säger Raija Meyer.

Puhakka tror att EU-stöden är den styrning som kan påverka.

– Pengar kniper alltid. Och det är fråga om länder som får pengar. Det borde också gå att besluta om fler saker med majoritet, i stället för enhällighe­t, så att det skulle gå att göra någonting, säger Puhakka.

– De unga i Europa har en mer öppen blick. De har utbildning, de förstår sig på det här och kan bygga det bättre, säger Meyer med tillförsik­t.

– Ja, de har vuxit upp med hela Europa framför sig att studera i, säger Puhakka.

Att upprätthål­la EU som fredsproje­kt är viktigast, säger också Saliven Gustavsson.

– Problemet är att det råder stora skillnader i ekonomin mellan staterna. Det behövs en jämnare fördelning av EU-kakan. Om också de fattigaste har det bättre skulle högerextre­ma rörelser förlora grogrund, för det handlar så mycket om utbildning och ekonomi. Det skulle främja hela området, freden och den psykiska balansen, säger Gustavsson.

Jämlikhet är viktigt. Det är bra ställt i Finland men inte på alla ställen i EU.

Laura Kauhanen

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tidigare generation­er har hållit till i Finland, medan de unga sett Europa som ett fält för sina studier. – De har en öppen blick, säger Kirsti Puhakka och Raija Meyer.
FOTO: CATA PORTIN Tidigare generation­er har hållit till i Finland, medan de unga sett Europa som ett fält för sina studier. – De har en öppen blick, säger Kirsti Puhakka och Raija Meyer.
 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Bättre fördelning av resurser, ekonomi och utbildning skulle motverka grogrunden för högerextre­ma rörelser, säger Saliven Gustavsson.
PORTIN FOTO: CATA Bättre fördelning av resurser, ekonomi och utbildning skulle motverka grogrunden för högerextre­ma rörelser, säger Saliven Gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland