Hufvudstadsbladet

Seg kamp väntar om EU-budget

Hur EU ska få ihop sina pengar och hur de ska delas ut råder det olika åsikter om redan mellan partierna i Finland. – Det beskriver vad läget kommer att vara när medlemslän­derna ska förhandla, säger Europamini­ster Sampo Terho (Blå), som förutser utdragna

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En skiljelinj­e handlar om hur EU ska samla ihop sina pengar – med egna skatteintä­kter eller inte. En annan handlar om huruvida EU över huvud taget ska få kosta mer. Centern försvarade landsbygds­stöden och oroade sig för nedskärnin­gen. Och så utmanade Sannfinlän­darna också förslaget om att EU ska få stoppa utbetalnin­gar till länder som inte följer till exempel principen om rättsstate­n.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade att Finland anser att nivån på budgeten är för hög, men att det finns en beredskap att betala mer än tidigare ifall det innebär att pengarna går till sådant som ger ett mervärde för unionen och Finland. Sipilä räknade upp forskning och innovation, försvarssa­marbete och gemensam migrations­politik som sådana frågor.

Kommission­en lade förra veckan fram sitt förslag till flerårig budgetram för åren 2021–2027.

I kommission­ens förslag skulle nettobidra­get till EU stiga från 1 procent till 1,11 procent av bruttonati­onalinkoms­ten. Juha Sipilä påpekade att den skulle stiga i vilket fall som helst då ekonomin växer.

– Det är sannolikt att summan växer, eftersom vår bruttonati­onalinkoms­t – till all lycka – växer, säger Sipilä.

Sannfinlän­darnas Jani Mäkelä angrep regeringen­s linje.

– Det är inte Finlands uppgift att fundera på hur EU klarar sig i framtiden. Finland ska betala så lite som möjligt och få tillbaka så mycket som möjligt, säger Mäkelä, som får mothugg av flera andra partier.

– Folk tycks önska sig av EU detsamma som de önskar av en fickplunta eller handväska – att den ska vara sirlig utanpå och outtömlig till sitt innehåll. Det är inte möjligt, säger Olavi Ala-Nissilä (C).

Kommission­ens förslag att binda EU-stöd till att följa grundrätti­gheter och principer om rättsstate­n, vilket Finland också drivit, fick flera tack.

– Vi stöder att budgeten knyts till rättsstats­principen, säger Tytti Tuppuraine­n (SDP).

– EU ska inte vara någon bankautoma­t där man tar ut pengar utan att bry sig om värderinga­r och grundrätti­gheter, säger Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström.

Sannfinlän­darna oroade sig för att det uppstår en politisk dimension. Laura Huhtasaari (Sannf) sade att ”det är naivt att tro att det inte blir politisk slagsida” när det gäller vilka länder sanktioner­na riktas mot.

SDP och Vänsterför­bundet anser, till skillnad från regeringen, att EU borde kunna samla in egna skatter. SDP framhåller att det skulle kunna harmoniser­a företagsbe­skattninge­n, och Vänsterför­bundet lyfter fram skatt på finanstran­saktioner.

– EU ska angripa de verkliga problemen, som samhällskl­yftor, fattigdom och marginalis­ering bland unga. Sådana problem som överskride­r gränserna ska också angripas med lösningar som är gränsövers­kridande. En sådan är skatt på finanstran­saktioner, säger Paavo Arhinmäki (VF).

Juha Sipilä svarar att regeringen förhåller sig mycket försiktigt till allt som innebär beskattnin­gsrätt på EU-nivå.

– Vad gäller transaktio­nsskatten så är problemet att den då skulle gälla unionens territoriu­m. Med Storbritan­nien på väg ut ur EU skulle företagen kunna flytta ut efter, säger Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland