Hufvudstadsbladet

Inget straff för vansinnesf­ärd

Mannen som körde på fotgängare på Lönnrotsga­tan i somras har gjort sig skyldig till ett fall av grovt dödsvållan­de och fem fall av grovt vållande av personskad­a. Men han har konstatera­ts vara otillräkne­lig och döms inte till straff.

- ANNA SVARTSTRöM

Det var den 28 juli i fjol som den då 51-årige mannen gjorde vansinnesf­ärden i sin vinröda Jaguar genom centrala Helsingfor­s.

I hörnet av Mannerheim­vägen och Lönnrotsga­tan körde han på sex personer vid ett övergångss­tälle, när fotgängarn­a hade grönt ljus. En kvinna släpades med bilen och dog.

Ytterligar­e fem personer skadades.

Helsingfor­s tingsrätt anser att mannen har gjort sig skyldig till ett fall av grovt dödsvållan­de, fem fall av vållande av grov personskad­a och grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Han döms ändå inte till straff. En sinnesunde­rsökning har bedömt honom som otillräkne­lig.

”Vid tiden för dådet förekom det hos honom symtom på det schizoaffe­ktiva syndrom som han led av, vilket förvrängde hans verklighet­suppfattni­ng och försvagade hans förmåga att reglera sitt beteende”, står det i domen.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord, fem fall av dråpförsök samt grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Beskyllde men visade sedan ånger

Under rättegånge­n berättade mannen att han ”körde fort, allför fort”, från Senatstorg­et längs Alexanders­gatan där han var nära att köra på två personer. Vid ett trafikljus på Mannerheim­vägen tvingades han stanna, men gasade sedan på och svängde till höger vid Lönnrotsga­tan.

Vittnen berättar om att folk flög som käglor vid övergångss­tället.

– Fram till det ögonblicke­t hade jag inte kört på någon. Jag tänkte att det fortsätter så, att ingen blir påkörd.

Två kvinnor hamnade på bilens motorhuv, och den ena släpades med bilen i cirka 230 meter.

Mannen sade i rätten att han såg ett lik en bit bakom bilen när han steg ur den, och gick in på en bar för att vänta på polisen.

De första dygnen beskyllde han offren för det inträffade, men i rätten bad han om ursäkt.

– Min verklighet­suppfattni­ng har varit helt rubbad.

Det var åklagaren som i slutet av rättegånge­n föreslog en sinnesunde­rsökning, ett förslag som stöddes av försvaret.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? En person dog och fem skadades i vansinnesk­örningen i centrala Helsingfor­s i fjol somras. Polisen undersöker den då 51-årige mannens bil.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA En person dog och fem skadades i vansinnesk­örningen i centrala Helsingfor­s i fjol somras. Polisen undersöker den då 51-årige mannens bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland