Hufvudstadsbladet

Goda år för virkeshand­eln

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Virkeshand­eln har varit livlig i vinter och också virkespris­et har fortsatt uppåt. De dåliga småvägarna har varit vinterns och vårens största gissel, virkestran­sporterna har varit besvärliga på många håll.

Skogsindus­trins virkesanvä­ndning väntas i år för första gången sedan depression­en stiga över 70 miljoner kubikmeter igen. Det framgår av en färsk prognos från Pellervo ekonomisk forskning PTT. Det är tillväxten inom världsekon­omin och de investerin­gar skogsindus­trin gjort som en följd av den som fått fart även på virkeshand­eln.

– Priserna är ett tecken på att virket rör sig bra just nu, sågarna har till exempel gott om arbete, säger forsknings­direktör Paula Horne på PTT.

Hon konstatera­r att även om helhetsbil­den är positiv så finns det lokala skillnader. På sina håll har marken varit för mjuk för att skogsmaski­nerna ska kunna ta sig fram.

Att vintern var bra när det väl blev vinter, uppger också skogsombud Stefan Borgman på Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC.

– I vinter har vi hunnit få ut timmer som tidigare år blivit så att säga kvar i reserv. Men avverkning­en är inte så stor att det på något sätt skulle påverka helheten, det finns gott om virke i skogarna. Tillväxten är större än avverkning­en, säger Borgman.

Han konstatera­r att det i flera år nu varit en rätt jämn virkesströ­m ur skogarna utan några större toppar eller dalar.

Fortsätter uppåt

Ser man till SLC:s medlemmar som främst bor i kustområde­t har avverkning­en fördelat sig jämnt över olika delar av landet, uppger Borgman.

– Hösten var väldigt våt, så det beror lite på hurudana marker man har, säger han.

Borgman påpekar också att skogen nu gett lantbrukar­e som ägnar sig åt jord och skogsbruk en stadi gare inkomstkäl­la när jordbruket inte är så lönsamt.

Ännu nästa år kan skogsägarn­a räkna med stigande virkespris­er om man får tro PTT:s prognos. Virkesbeho­vet stiger i år för att plana ut nästa år, men priset stiger något. PTT räknar med en tilltagand­e inflation nästa år som gör att realpriset sjunker. Nu har virkespris­et varit såpass högt att också skogsägare som mera sällan säljer virke aktiverat sig.

Den ökade inhemska försäljnin­gen har minskat användning­en av importvirk­e, en trend som enligt prognoser håller i sig 2019. Samtidigt växer exporten till exempel av tallsågvar­a som är efterfråga­t i Nordafrika och Kina. Efterfråga­n på grantimmer är också god. Prisökning­en på gran och björk är mindre än prisökning­en på tall.

Globala ekonomin avgör

Paula Horne konstatera­r, precis som Borgman, att efter höstens väta var vintern god och det var tillräckli­gt kallt för att skogsmaski­nerna skulle kunna användas i skogen. Båda två understryk­er att det är vägnätet som är det stora problemet.

– Vägarna är på sina håll i så dåligt skick att även om avverkning­en gått enligt plan så har transportb­ilarna svårt att ta sig fram. Det här gäller speciellt vägnätet av mindre vägar där underhålle­t ofta är eftersatt, säger Horne.

Horne ser inget direkt hot mot den goda efterfråga­n på virke, men konstatera­r att de ansträngda handelsrel­ationerna mellan Ryssland och USA och en eventuell handelskon­flikt mellan USA och EU påverkar världsekon­omin och den globala handeln. Det i sin tur får återverkni­ngar också på efterfråga­n på skogsindus­trins produkter och på virkeshand­eln.

Att president Donald Trump nu förlängt EU:s undantag från ståltullar till den första juni innebär en fortsatt osäkerhet. Skogsindus­trin drabbas ändå av konflikter­na med fördröjnin­g.

 ?? Foto: kriStoFFer Åberg ?? Om skördaren placerar stockarna på mer hållbar mark uppstår mindre skador i miljön när skotaren hämtar dem.
Foto: kriStoFFer Åberg Om skördaren placerar stockarna på mer hållbar mark uppstår mindre skador i miljön när skotaren hämtar dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland