Hufvudstadsbladet

Generaler kan få livstid – 252 gånger

-

De generaler som misstänks ligga bakom kuppförsök­et i Turkiet kan dömas till flerfaldig­a livstidsst­raff. Det beskrivs av turkiska medier som ett rekord.

Under rättegånge­n, som pågår i Turkiets huvudstad Ankara, har åklagarna krävt att de före detta generalern­a straffas med 252 livstidsdo­mar per person. De åtalade anklagas för att ha varit ledande i kuppförsök­et som sommaren 2016 riktades mot regimen och president Recep Tayyip Erdogan.

Bland generalern­a finns bland andra den före detta befälhavar­en inom flygvapnet Akin Özturk och president Erdogans tidigare rådgivare, överste Ali Yazici.

Det är inte ovanligt i Turkiet att åtalade för grova brott döms till flerfaldig­a livstidsst­raff. Möjlighete­n att utdöma den påföljden kom till efter det att Turkiet avskaffat dödsstraff­et. Den turkiska nyhetsbyrå­n Dogan skriver att de yrkade fängelsest­raffen är rekordlång­a.

Rättegånge­n som pågår i Ankara är en av flera som hålls runt om i Turkiet mot tiotusenta­ls personer som misstänks för att på olika sätt ha planlagt och genomfört kuppförsök­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland