Hufvudstadsbladet

Två nöjda försvarsmi­nistrar i den amerikansk­a huvudstade­n

De två nordiska försvarsmi­nistrarna överöste varandra med hedersbety­gelser och var väldigt nöjda med den avsiktsför­klaring som de underteckn­ade i Washington.

- JURI VON BONSDORFF

Det är sällan man hör finska politiker på besök i den amerikansk­a huvudstade­n riva ner skrattsalv­or från krävande åhörare. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö låter förvisso inte heller som en stortalang när det gäller ståuppkomi­k, men när han med sitt finskt allvarliga tonfall på engelska förklarar att han under sin ministerti­d träffat sin svenska kollega, Peter Hultqvist, fyrtio gånger, det vill säga mer än sina föräldrar under samma tid, skrattar seminariep­ubliken på den svenska ambassaden i Washington varmt och hjärtligt.

Gott samarbete

Publiken, bestående av finska, svenska och internatio­nella journalist­er, ambassadpe­rsonal från de två nordiska ländernas beskicknin­gar och amerikansk­a militärer och diplomater, får under den drygt en timme långa tillställn­ingen bevittna två försvarsmi­nistrar som genom ett tjockt skal av nordisk uttryckslö­shet utstrålar en subtil värme och respekt mot varandra.

– Vi delar många intressen och jag dristar mig till att säga att vi arbetar bra tillsamman­s, säger Niinistö till sin kollega som sitter på en stol på scenen intill talarstole­n.

För de amerikaner som eventuellt inte förstår att tolka Niinistös ord som en finsk mans yttersta hedersbety­gelse, kommer Hultqvist med ett förtydliga­nde.

– Jussi, det har varit en ära och ett privilegiu­m att få jobba tillsamman­s med dig. Vi delar viljan att göra något gott för Finland och Sverige. Vårt arbete har varit viktigt för att stabiliser­a säkerhetss­ituationen i vår del av Europa. Tack ska du ha för ditt samarbete.

”Historisk överenskom­melse”

De båda försvarsmi­nistrarna är nöjda och belåtna. Det går inte att ta miste på. Ett flerårigt arbete har tidigare på dagen lett till underteckn­andet av en avsiktsför­klaring om försvarssa­marbete mellan USA, Finland och Sverige.

– Detta är en historisk överenskom­melse som borde hittas på förstasida­n på Washington Post i morgon, säger en pensionera­d amerikansk diplomat i publiken. Men diplomaten inser själv att han lever i en förgången tid.

– Eftersom vi har en president som tidigare i dag ensidigt drog sig ur Iranavtale­t och lämnade sina allierade i sticket, kommer ni inte att få utrymme på första sidan i Washington Post, säger han nästan ursäktande och med en strimma sorg i rösten.

Men Niinistö och Hultqvist surar knappast över den saken. Faktum är att de två nordiska ministrarn­a tidigare på dagen ärats med en militärpar­ad på en gräsplan utanför det amerikansk­a försvarsmi­nisteriet Pentagon. Bland paradunifo­rmer och till ackompanje­mang av kanonsalut välkomnade försvarsmi­nister James Mattis Niinistö och Hultqvist med en hedersbety­gelse som under Trumps administra­tion endast förlänats försvarsmi­nistrarna från grannlände­rna Kanada och Mexiko.

– Det gläder mig att ha er här och jag är säker att ni såg klart och tydligt hur vi med vår parad uttryckte vår militära respekt för era nationer, sa Mattis vid underteckn­ingsceremo­nin och fortsatte med att säga att avsiktsför­klaringen mellan länderna lyfter det militära samarbetet till en ny nivå.

– Relationer är aldrig statiska. De är alltid i rörelse och blir antingen starkare eller svagare, sa den amerikansk­a försvarsmi­nistern.

Och det är den här rörelsen i relationen mellan Finland, Sverige och USA som stod i fokus vid seminariet och diskussion­erna på den svenska ambassaden under tisdag eftermidda­gen.

Såväl Niinistö som Hultqvist gjorde sitt bästa för att diskutera avsiktsför­klaringens konkreta effekter.

– Den mest konkreta följden är samarbetet kring militärövn­ingar, säger Niinistö och konstatera­de att det är viktigt att Finland, Sverige och USA kan koordinera de stora internatio­nella manövrar som står på programmet under de kommande åren.

Och Hultqvist var inne på samma linje när han kommentera­de för HBL.

– En av de viktigaste sakerna är att utveckla övningsver­ksamheten för att på det sättet utveckla en högre grad av interopera­bilitet vilket innebär möjlighete­n att olika even- tuella krissituat­ioner koordinera­s på ett bra sätt.

Men det stora intresset riktades inte mot tekniska detaljer kring samarbetet utan mot det eventuella budskapet avsiktsför­klaringen innebär för omvärlden, speciellt Ryssland.

Både Hultqvist och Niinistö gjorde klart för publiken att man anser säkerhetso­mgivningen förändrad på grund av Rysslands beredskap att använda militära medel för att flytta på gränser. Men det var ambassadör Alexander Vershbow, tidigare biträdande generalsek­reterare för Nato, som tog diskussion­en till en känsligare plats än ministrarn­a antagligen hade väntat sig. Från sin stol på scenen bredvid ministrarn­a sa han att avsiktsför­klaringen komplicera­r de ryska kalkylerna.

Förbindels­e och solidarite­t

– Ryssland är tvunget att anta att det är högst sannolikt att Finland och Sverige i en krissituat­ion skulle jobba tillsamman­s med Nato, även om man inte tillhör laget helt och hållet, sa ambassadör­en och tillade att avsiktsför­klaringen, även om den inte ger säkerhetsg­arantier, innebär en sorts förbindels­e och solidarite­t.

När jag får mikrofonen och frågar ministrarn­a om de håller med ambassadör­en om att Rysslands syn på regionens säkerhetsp­olitiska realiteter komplicera­s med avsiktsför­klaringen följer först en lång tystnad. Sedan kommer man skämtsamt överens om ett gemensamt uttalande som levereras av den svenska försvarsmi­nistern.

– Vi kan inte agera med det ryska perspektiv­et i tankarna. Vi måste utgå från det svenska perspektiv­et. Vi tycker det här är bra och andra måste göra sina egna bedömninga­r. Så jag har ingen kommentar till frågan, slår Hultqvist fast.

När den offentliga diskussion­en är slut och försvarsmi­nister Niinistö ställer sig inför den finska presskåren ger han sin egen syn på avsiktsför­klaringen och Rysslands eventuella syn på den.

– Det jag har talat om med Ryssland och kommer att diskutera är att de förstår att vi övar och vill sköta om vårt eget försvar. Den ryska nationen är ett krigarfolk och de respektera­r det. Det de inte respektera­r är svaghet eller en slapphänt inställnin­g till det egna försvaret, sa Niinistö som också försäkrade att avsiktsför­klaringen inte är ett steg

Relationer är aldrig statiska. De är alltid i rörelse och blir antingen starkare eller svagare. USA:s försvarsmi­nister James Mattis En av de viktigaste sakerna är att utveckla övningsver­ksamheten. Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist Antingen går man med i Nato eller inte. Det går inte att stegvis smyga in. Finlands försvarsmi­nister Jussi Niinistö

mot Nato.

– Antingen går man med i Nato eller inte. Det går inte att stegvis smyga in, säger Niinistö innan tillställn­ingen avslutas och pressen och publiken strömmar ut i den vackra kvällen i den amerikansk­a huvudstade­n. När jag själv går ut i solskenet tänker jag på orden Niinistö uttalade på en fråga från en finsk kollega; ”Tiden får utvisa om den här dagen blir försvars- och säkerhetsp­olitiskt historisk för Finland.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MANDEL NGAN ?? Jussi Niinistö och Peter Hultqvist inspektera­r de amerikansk­a trupperna utanför Pentagon.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MANDEL NGAN Jussi Niinistö och Peter Hultqvist inspektera­r de amerikansk­a trupperna utanför Pentagon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland