Hufvudstadsbladet

2017 vs 2018

-

●●Finland mötte fyra klart svagare motståndar­e i gruppspele­t i VM i Paris och Köln i fjol då Vitrysslan­d, Slovenien, Norge och Frankrike stod för motståndet. I årets VM i Danmark har lejonen tre klart sämre motståndar­e i sin grupp i Herning.

2017: Finland–Vitrysslan­d 3–2 (2–0, 0–1, 1–1)

●●Efter en fantastisk inledning på VM med två mål på drygt fem minuter kom ångesten sakta inkrypande i lejonlaget då Vitrysslan­d gjorde både 2–1 och 2–2. Veli-Matti Savinainen sköt segermålet halvvägs in i slutperiod­en.

Finland–Frankrike 1–5 (0–1, 1–2, 0–2)

●●Det mesta gick snett från start då lejonens defensiva och försiktiga taktik ledde till mängder av målchanser för fransmänne­n som effektivt utnyttjade sina lägen. 1–5 var inte alls orättvist utan Frankrike var det bättre laget på isen.

Finland–Slovenien 5–2 (0–1, 2–0, 3–1)

●●Slovenien, som senare åkte ur Agruppen, gjorde öppningsmå­let och hade 2–2 med drygt tio minuter kvar att spela innan lejonen till slut kunde avgöra efter en väldigt passiv och darrig insats från början till slut.

Norge–Finland 2–3 (1–0, 0–2, 1–0, 0–1)

●●Också Norge gjorde öppningsmå­let mot Finland. Lejonen vände 0–1 till 2–1 men fick en rejäl kalldusch med 29 sekunder kvar på klockan. till slut kunde Finland ta hem segern efter förlängnin­g.

2018: Finland–Sydkorea 8–1 (2–0, 3–1, 3–0)

●●Efter knappt sex minuters spel stod det 2–0 på tavlan efter att lejonen gjort två mål i boxplay genom Sebastian Aho och teuvo teräväinen. Lejonen gav aldrig ett svagt koreanskt lag chansen att komma in i matchen och tog en mycket komfortabe­l seger.

Lettland–Finland 1–8 (0–3, 0–2, 1–3)

●●Lettland skulle vara ett tuffare motstånd än Sydkorea men också i den här matchen blev ett par snabba mål avgörande. Aho och Veli-Matti Savinainen gav lejonen en 2–0-ledning under matchens första åtta minuter.

Finland–Norge 7–0 (2–0, 4–0, 1–0)

●●Segerrecep­tet var det samma som i de två föregående matcherna. två mål (Savinainen och Marko Anttila) under matchens första dryga sju minuter punkterade matchen innan den ens kommit i gång på allvar.