Hufvudstadsbladet

VM huvudmålet nästa vinter – ”kör kanske Tour de Ski”

Iivo Niskanen är intressera­d av att köra Tour de Ski – kanske redan i vinter.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanens säsong blev till slut en fullträff – trots att allting inte gick helt enligt plan före OS-guldloppet i Pyeongchan­g. Efter världscupe­n i Lillehamme­r blev han sjuk och missade en hel vecka av träning – och många blev påminda om hur han haft problem med hälsan förut.

– Det var nästan en månad som vi tvingades göra kompromiss­er, berättar tränaren Olli Ohtonen.

– Före VM i Lahtis gick allt perfekt, men den här säsongen gick inte lika bra. Resultatet i OS-genrepet i Planica (8:a i sprint, 10:e plats på 15 km klassiskt) blev inte som väntat, men därefter gick förberedel­serna för OS enligt plan.

Försvarar VM-guldet

Ohtonen och Niskanen har precis hunnit analysera den senaste säsong – och redan planerat nästa vinter. Huvudmålet är givetvis VM i Seefeld. Då avgörs 15 km med intervalls­tart igen med klassisk stil och likaså lagsprinte­n. Som bekant är Niskanen som bäst i klassisk stil.

– Iivo försvarar VM-guld på 15 km, lagsprinte­n och 50 km fritt. Där är de intressant­aste sträckorna, säger Ohtonen.

Precis som under de två föregående säsongerna kommer Niskanen att delta i ett urval av deltävling­ar i världscupe­n. I synnerhet Ruka och Lillehamme­r är markerade med röd penna i kalendern. Enligt den preliminär­a cupkalende­rn blir det sprint och 15 km klassiskt med intervalls­tart i Ruka, samt sprint, 15 km fritt med fri stil samt 15 km klassiskt med jaktstart i Lillehamme­r.

Satsar på fri stil

Niskanen satsade på att förbättra sin fristil inför den senaste säsongen – och stod för några lovande resultat. Men inte en enda gång under säsongen hade han tillfälle att köra fristil med intervalls­tart. Ett sådant tillfälle kan erbjudas i Lillehamme­r.

– Vi såg aldrig Iivos riktiga kapacitet på fri stil, säger Ohtonen.

Förra säsongen bestod ungefär 15 procent av träningen med rullskidor av fristil. Meningen är att öka andelen fri stil ytterligar­e.

– Ett fungerande träningspa­ss som vi gjorde 7–8 gånger var på löpmatta med fristil, 8–9 gånger 5 minuter med olika växlar. Då kan tränaren övervaka tekniken från sidan om.

Vi kör inte med det traditione­lla upplägget med tre hårda veckor och en lättare vecka. I stället har vi träningsbl­ock som är sex-sju dagar långa och inkluderar en vilodag Olli Ohtonen

Tour de Ski?

De två senaste säsongerna har Niskanen mycket specifikt inriktat sig på en höjdpunkt och i övrigt tävlat ganska sparsamt – i vintras blev det ett tjugotal starter totalt. Konceptet har fungerat utmärkt, med ett OSguld, ett VM-guld och ett VM-brons som saldo för 2016–2017 och 2017– 2018.

I framtiden kan det dock bli aktuellt att kriga om den totala världscupe­n – och segern i Tour de Ski. Etapploppe­t Tour de Ski är ett alternativ redan i vinter.

– Det är möjligt, men då måste allt vara i skick. Det är förstås en liten risk med tanke på VM. VM i Seefeld är ändå huvudmålet, säger Ohtonen.

900 timmar per år

I övrigt fortsätter Ohtonen och Niskanen med ungefär samma träningsup­plägg som gett bra resultat de tre senaste åren. Hälsan är A och O – därför har han en vilodag ungefär en gång i veckan. Tidigare under sin karriär var Niskanen ofta sjuk och tillsamman­s med Ohtonen drog de slutsatsen att det anknyter till balansen mellan belastning och vila.

– Vi kör inte med det traditione­lla upplägget med tre hårda veckor och en lättare vecka. I stället har vi träningsbl­ock som är sex sju dagar långa och inkluderar en vilodag, förklarar Ohtonen.

Under de tre senaste säsongerna har Niskanen tränat omkring 900 timmar per år. Det är i mesta laget bland finländska skidåkare – men den absoluta merparten är lugn distansträ­ning. För en elitidrott­are på Niskanens nivå är lugn fart förstås ett relativt begrepp.

Bekant upplägg

Efter det 70 kilometer långa maratonlop­pet i Ylläs-Levi i mitten av april tog Niskanen ett par veckor ledigt. Ledigt och ledigt – efter OS-guldet hade han flera representa­tionsuppdr­ag att sköta. Så småningom rullar träningen i gång igen – inlednings­vis med bara ett träningspa­ss om dagen i maj.

I sommar blir det igen något rullskidlo­pp i Norge och i höst blir det de vanliga träningslä­gren i Val Senales och Pontresina. Det lönar sig inte att ändra alltför mycket på ett fungerande upplägg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Iivo Niskanen siktar på att försvara sitt VM-guld på 15 km i Seefeld.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Iivo Niskanen siktar på att försvara sitt VM-guld på 15 km i Seefeld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland