Hufvudstadsbladet

”Det var härligt att se så många händer i publiken”

Saara Aalto var överlyckli­g då det stod klart att hon tagit sig till lördagens final i Eurovision Song Contest. – Ni skall veta att jag har väntat på det här i tjugo år. Jag tycker att jag förtjänar en plats här, sade Aalto på den fullsatta presskonfe­rens

- SPT/DAVID LINDSTRöM

Den första semifinale­n i Eurovision Song Contest blev en riktig nagelbitar­e. Då endast två platser i finalen återstod hade Finland fortfarand­e inte ropats ut. Och då fanns ännu förhandsti­ppade finalister som Grekland, Azerbajdzj­an och Belgien kvar.

– Kamerorna var väldigt långt ifrån mig då finalister­na ropades ut. Jag hann tänka att man inte skulle filma mina reaktioner – att det var kört. Det var verkligen en tung väntan, men då man sade Finland skrek jag av lycka, sade Aalto efter att spänningen släppt.

I semifinale­n, då det verkligen gällde, träffade alla kameravink­lar rätt och det avancerade shownumret såg lekande lätt ut.

– Det var härligt att uppleva publikens jubel med händerna i luften och ett hav av flaggor. Jag hoppas att ni blev stolta hemma i Finland oberoende av hur det går på lördag. Vi är i final och det känns redan som en seger i sig, sade Aalto.

”Grattis Finland”

Saara Aalto tror att hennes framgång i tävlingen X Factor har spelat en stor roll för resultatet.

– Jag har hela tiden märkt hur folk kommer fram till mig och minns min medverkan i X Factor. Vi började inte från tomt bord, programmet sågs i så många länder, sade Aalto.

– Cyperns sångerska är till exempel ett stort fan, hon var säker på att vi båda skulle gå till final.

Förväntnin­garna på Aalto var skyhöga, men inför semifinale­n började många i pressrumme­t och flera schlagerfa­ns tvivla på Aaltos chanser. De rikssvensk­a kvällstidn­ingarnas musikkriti­ker Anders Nunstedt och Markus Larsson sade till SPT att de tvivlar på Aaltos chanser. Under tisdagskvä­llen satt en bloggare och skrev på en ”Finlands fiasko”-artikel som snabbt skulle läggas ut då sändningen var över. De farhågorna kom på skam.

Aftonblade­ts Tobias Ek tycker att Saara Aalto verkligen förtjänat en plats i finalen.

– Saara levererade när det verkligen gällde och det känns väldigt roligt. Det är en stark låt med en grym artist, sade Ek.

Aalto sjunger i andra finalhalva­n

På presskonfe­rensen efter semifinale­n fick finalister­na dra lott om i vilken del av lördagens startfält de skall uppträda på lördag. Aalto drog en vinstlott. Det anses vara mycket bättre att sjunga senare i programmet.

Fyra stora förhandsfa­voriter som Israel, Cypern, Tjeckien och Bulgarien kommer också att sjunga i den andra halvan av finalen. Just nu pratas det mest om att Cypern eller Israel kommer att stå som segrare.

Finland har inte varit i final sedan 2014. Yles producent Anssi Autio sade att man ville satsa helhjärtat och inte göra några kompromiss­er med en artist som Saara Aalto. Han medgav också att Yle på allvar är intressera­de av att ta hem segern till Finland igen. Satsningen är en av de dyraste någonsin.

– En plats i finalen var vårt delmål och det känns skönt att vi fixade det. Nu ska vi samla krafter för att sedan ge fullt ös på lördag, sade Autio.

Tio länder från tisdagens semifinal, de fem stora EBU-medlemmarn­a och värdlandet är nu klara för final. På torsdag kämpar 18 länder om de tio sista åtråvärda platserna i lördagens final där sammanlagt 26 länder deltar.

I kväll klarnar det hur det går för bland andra Norges Alexander Rybak och Sveriges Benjamin Ingrosso. HBL:s Malin Slotte sätter betyg på alla bidragen på tv-sidan. Sändningen börjar klockan 22 i Yle TV2, på Yle Arenan samt i Radio Suomi och Yle X3M.

 ?? FOTO: SPT/ANDRES PUTTING ?? Saara Aaltos scenshow lyckades perfekt i tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest.
FOTO: SPT/ANDRES PUTTING Saara Aaltos scenshow lyckades perfekt i tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland