Hufvudstadsbladet

Naturvin – en opolerad pärla eller bohem filosofi?

-

Naturviner kan te sig som ett ganska nytt inslag på de trendiga restaurang­ernas vinlistor, men det beror lite på hur man ser på saken – rimligtvis kunde man ju anta att de viner som framställd­es redan på Jesu tid ganska långt var just naturviner. Så kanske borde man kalla fenomenet för ett uppsving i stället? Å andra sidan kan man, om man tittar på Alkos relativt glesa hyllor, ändå hävda att naturviner­na är rätt långt ifrån mainstream. Så vad är naturvin då egentligen? Det finns ingen officiell certifieri­ng eller organisati­on som övervakar producente­rna, men konsensus bland odlarna är att det är ett ekologiskt eller biodynamis­kt odlat vin, som dessutom framställt­s med så lite yttre påverkan som möjligt. Man använder ofta häst och kärra, skördar för hand och använder inga kemikalisk­a bekämpning­smedel. Man låter vinet spontanjäs­a med hjälp av enbart vild skaljäst, man filtrerar inte vinet, använder minimalt med svavel och man undviker oftast ekfatslagr­ing. Klarningen av vinet sker inte med hjälp av äggvita, utan enbart med gravitatio­n, vilket uppskattas av veganer.

Producente­rna väljer själva hur långt de vill ta det och därför varierar de färdiga vinerna oerhört i smak, färg och doft. För vanliga viner är det allmänt förekomman­de att man korrigerar syranivåer, tillsätter utvalda jästsorter som ger en viss eftertrakt­ad smak, stabiliser­ar färgen och tillsätter socker genom chaptalise­ring, medan naturvinst­illverknin­gens mål alltid är ett så rent och “naturligt” vin som möjligt.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med naturvin?

Förutom att det är ett ekologiskt hållbarare alternativ än massproduc­erat bulkvin, talar naturvinsf­örespråkar­na om en tydligare känsla av ”terroir” där själva frukten och vinets personligh­et skiner igenom tydligt, utan påverkan av hög alkoholhal­t eller tillsatt socker. De mer skeptiskt lagda talar om orena smaker i vinet och kritiserar också den stora buteljvari­ationen som kan förekomma på grund av den minimala svavelanvä­ndningen – alla krögare är inte intressera­de av att lista ett vin där en jämn kvalitet inte kan garanteras. En annan faktor som kan spela in, särskilt i förhålland­e till den spretiga kvaliteten, är det i snitt dyrare priset.

Stor variation

Naturvin är mer en bohem filosofi än en regelrätt tillverkni­ngsmetod. Naturviner kan därför smaka lite hur som helst, skalan går från väldigt udda och nästan lite ”skitig” smak till riktigt fräscha och så likt konvention­ella viner att man knappt märker nån skillnad.

Vill ni bekanta er med naturvin hemma finns det knappa tjugotalet alternativ på Alko just nu, och ett nybörjarvä­nligt alternativ är det sydfranska Nigiro Nature Chardonnay, 12,48 euro. Vinet är gjort på hundra procent Chardonnay och bjuder således på typiska gräddiga vaniljarom­er, lite tropisk frukt och en subtil och svagt kryddig nötighet. Servera vinet till smakfulla laxrätter eller ljusa kötträtter, som till exempel kalv eller gris med gräddsås. Observera dessutom vinets veganvänli­ghet, eftersom det i likhet med övriga naturviner inte har klarnats med äggvita, som är en animalisk produkt.

Ett ord på många mat- och vinentusia­sters läppar just nu är naturviner­na, eller vin nature.

LINDA FORSSELL

Vinexpert

 ??  ?? Nigiro Nature Chardonnay är ett av cirka tjugo naturviner på Alko.
Nigiro Nature Chardonnay är ett av cirka tjugo naturviner på Alko.
 ?? FOtO: Linda FOrsseLL
FOtO: Linda FOrsseLL ?? Naturviner görs på ekologiskt odlade druvor som skördas för hand och får spontanjäs­a med hjälp av vild skaljäst. I framställn­ingen används minimalt med svavel.
FOtO: Linda FOrsseLL FOtO: Linda FOrsseLL Naturviner görs på ekologiskt odlade druvor som skördas för hand och får spontanjäs­a med hjälp av vild skaljäst. I framställn­ingen används minimalt med svavel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland