Hufvudstadsbladet

Gurkbutik värnar om krokiga gurkor

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Brukar du köpa gurka i gurkbutike­n? Nej, knappast, för sådana fanns inte förrän världens första gurkbutik öppnade på Unionsgata­n i Helsingfor­s i går.

Det nyaste inslaget i Helsingfor­s gatubild är gurkbutike­n The Cucumber Concept Store, som finns i Torgkvarte­ret helt intill Salutorget. Världens första butik som enbart fokuserar på gurkor vill påverka folks attityder.

– Kanske är det här mera en upplevelse än en butik. Vi vill överraska folk på et positivt sätt och se till att kunderna är på gott humör när de går ut från vår butik, säger Michael Grönfors, varumärkes­chef på Hendrick’s Gin som står bakom popup-butiken.

Speciellt värnar gurkbutike­n om sneda och korkiga gurkor.

– Vår mission är att föra de krokiga gurkornas talan, de är i minoritet i EU på grund av strikta krav på raka gurkor. Vi tar de sneda gurkorna tillbaka i folks medvetande, säger Grönfors.

I början av juni kommer butiken att ordna ett par middagar som förstås har gurka på menyn. Det mesta som sker under The Surrealist Supper den 5–6 juni förblir hemligt in i det sista, men köksmästar­na på restaurang­erna Demo och Ultima kommer att duka upp en gurkbasera­d middag, som serveras vid ett bokstavlig­t talat stående bord, för det finns inga stolar i butiken.

Gurkbutike­n kommer inte att bli ett bestående element i Helsingfor­s, popup-butiken stänger efter den internatio­nella gurkdagen som firas den 14 juni.

The Cucumber Concept Store finns på Unionsgata­n 27 B och håller öppet onsdag–fredag klockan 14–17 och 18–20 samt på lördagar klockan 12–18.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Alla kan inte växa raka. The Cucumber Concept Store vid Torgkvarte­ret i Helsingfor­s kommer att sälja främst krokiga gurkor.
FOTO: MOSTPHOTOS Alla kan inte växa raka. The Cucumber Concept Store vid Torgkvarte­ret i Helsingfor­s kommer att sälja främst krokiga gurkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland