Hufvudstadsbladet

Universum och kinesisk fotboll

- SöREN VIKTORSSON

På rask promenad över Narinken, torget i Kampen, blir jag hejdad av ett par unga journalist­ikstuderan­de. – Vill ni ställa upp på en kort intervju? frågar de på finska. Det har jag verkligen ingen lust med. Å andra sidan har jag själv ett antal gånger, som ung reporter, kommendera­ts ut att göra så kallade voxpop (från latinets vox populi eller folkets röst) och förbarmar mig över kollegorna in spe. – Mitä asia koskee? Vad handlar det om? De sätter på en kompakt liten videobands­pelare och frågar om jag tror det finns intelligen­t liv ute i världsrymd­en.

Spontant vill jag svara, att vi kanske först borde utreda huruvida sådant existerar på den jord vi trampar, alltså planeten Tellus. Men i stundens allvar känns det övermäktig­t att försöka få till en sådan mening på korrekt finska. Jag får ur mig några meningar om att det vore förmätet att tro att universum inte skulle innehålla tänkande varelser på någon annan plats än vår.

Blev en gång intervjuad av kinesisk tv utanför en fotbollsst­adion i Peking. Det var fotografen och parhästen Kjell Fredriksso­ns idé att vi skulle gå dit, men jag fick alltså för ett kinesiskt tv-team som upptäckt oss försöka spå utgången av matchen.

Om aftonen går vi på en liten restaurang och har i förväg fått veta kanal och klockslag och ber personalen sätta på tv:n när det är dags för sportnyhet­erna. Plötsligt dyker en liten rikssvensk upp i rutan och försöker på mandarin formulera något typ ”Må bästa lag vinna i dag!”.

En kinesisk väninna har lovat spela in inslaget på video samma kväll, men tyvärr fallerar tekniken.

Ett skojigt minne, hur som, är att direkt efter inslaget kom flera kineser fram till vårt bord och ville bjuda på drinkar. Vilket måhända kan tolkas som att bästa laget vann. Eller att det åtminstone blev oavgjort …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland