Hufvudstadsbladet

4H-unga sorterar jordbruket­s plastsäcka­r

- HBL

Att samla, sortera och packa plastsäcka­r är många ungdomars första sommarjobb. De gör en viktig insats för miljön, när plastsäcka­rna förs till återvinnin­g. I fjol resulterad­e 4H-föreningar­nas traditione­lla säckinsaml­ing Rejäl handling i 656 ton plast, vilket

motsvarar 70 procent av de säckar med utsäde och handelsgöd­sel som Yara Suomi levererat till jordbruken.

Jordbrukar­na för de tomma säckarna till 4H-föreningar­nas insamlings­platser, som finns i 250 kommuner. Där sorterar och packar 4Hungdomar säckarna. Efter tvätt, söndermaln­ing och smältning används säckarna som råvara till returplast­produkter. Till insamlinge­n mottas Yaras gödselsäck­ar, gödselpall­arnas huvor och utsädessäc­kar från Hankkija, Lantmännen Agro, Raisioagro och Tilasiemen. Insamlinge­n är avgiftsfri för jordbrukar­na.

Säckinsaml­ingen har arrangerat­s sedan 1975 och under åren har sammanlagt har 37 miljoner kilo plast samlats in av lokala 4H-föreningar. Insamlinge­n sysselsätt­er hundratals ungdomar runtom i Finland och för många är det ett första sommarjobb.

På de flesta orter i Nyland pågår insamlinge­n under tiden 15 maj– 23 juni. Insamlings­tider och platser finns på webbsidan www.fs4h. fi/sackinsaml­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland