Hufvudstadsbladet

Sveriges och Norges kväll

Malin Slotte bedömer bidragens chanser i den andra semifinale­n i Eurovision Song Contest.

-

1. Norge: Alexander Rybak – That’s How You Write a Song

En lektion i sångskriva­ndets konst, och det är inte så dumt att lyssna på de råden för de kommer från ESC-vinnaren anno 2009. Pojken med fiolen tycks inte ha åldrats en dag sedan dess. Ett uppiggande, svängigt och lekfullt bidrag som är svårt att motstå. Ja, han är ett charmtroll (jo, det är han!). Solklart final.

2. Rumänien: The Humans – Goodbye

Deppig mjukrock i bakåtlutat vinddrag där skyltdocko­r i vita masker befolkar scenen. Ångest är kanske inte den känsla man ska sprida om man vill ta sig vidare.

3. Serbien: Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca

Hur gärna hade man inte välkomnat ett Balkanpopb­idrag i finalen, men här rör man dessvärre till det ordentligt. Det är klagosång, dunkande på trummor och en levande staty som spelar flöjt. Nej. Barn och djur får man inte ha på scen, däremot leksaksrob­otar som också är gulliga, tänkte San Marino. Och så tänkte man inte så mycket mer. Mikrostate­n passar som vanligt på att påminna om sin existens, men frågan är om vi inte hellre hade levt i glömska.

5. Danmark: Rasmussen – Higher Ground

Danskarna hissar vikingaseg­len och blåser i gång vindmaskin­erna. Folkpop med fem skäggiga vikingar som stämmer upp i brusande sång. Mer barnsligt än bra, men man minns dem och det är tillräckli­gt säkert och stabilt för final.

6. Ryssland: Julia Samojlova – I Won’t Break

Julia Samojlova skulle ha tävlat i Ukraina redan i fjol, men blev avstängd under uppmärksam­made former för att hon uppträtt på Krim – något som, befogat eller ej, kunde misstänkas vara ett ryskt propaganda­knep för att få Ukraina att framstå i dålig dager särskilt som artisten i fråga sitter i rullstol. Nå, nu får hon delta i år i stället, och Ryssland har aldrig varit så här svagt. Dansarna är i förgrunden och artisten sitter på en bergstopp i bakgrunden medan kören gör sitt bästa för att täcka över den gräsliga sången. Det här är inte finalvärdi­gt, men det har aldrig tidigare hänt att Ryssland inte kvalificer­at sig. Huruvida detta går till final är en indikator på hur rättvis den här tävlingen är. Låt oss tro på rättvisan.

7. Moldavien: DoReDos – My Lucky Day

I fjol överraskad­e Moldavien med att komma trea med ett rivigt folkpopbid­rag. I år verkar man försöka upprepa framgången med ett liknande sound. Lika bra som i fjol kommer det inte att gå men finalplats­en är säkrad. Detta tack vare ett snyggt och finurligt nummer med luckor som öppnas och stängs i kulisserna.

8. Nederlände­rna: Waylon – Outlaw in ’Em

2014 års ESC-tvåa har skippat sin duettpartn­er och kör sin countryroc­k själv denna gång. Det är musik som i allmänhet gör sig bättre på rockklubbe­n än på Eurovision­sscenen, men i det här gänget är det ändå tillräckli­gt kompetent och musikalisk­t för att ta sig till final. Piffas upp av maskulin västerndan­s och en gitarrist som får frispel.

9. Australien: Jessica Mauboy – We Got Love

Koreografi­n och dansen är inte hundra här, men detta oaktat är det här en medryckand­e euforisk popdänga som det svänger tillräckli­gt om för att gå till final.

10. Georgien: Ethno-Jazz Band Iriao – For You

Tre formella herrar i mörka kostymer ger hals i högstämd stämsång. Etnoballad som tappat bort jazzen – och här skulle ha behövts mera jazz, eller något, för nu tar Europa en unison tupplur i stället för att rösta.

11. Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up

Man misstar sig lätt först, men i refrängen visar det här sig faktiskt vara en sorts elektronis­k dansmusik. Rockutstyr­sel, fotbollslä­ktarsång, scenpromen­ad, spontandan­s, eldsprut och grejor. Inte jätteimpon­erande, men det händer åtminstone något. Så final.

12. Malta: Christabel­le – Taboo

Popschlage­r medium. Den här semifinale­ns Saara Aalto och den jämförelse­n vinner Aalto med hästlängde­r. Här finns inget som känns särskilt intressant eller tilltaland­e, varken låten, artisten eller iscensättn­ingen. Tack och adjö.

13. Ungern: AWS – Viszlát nyár

Det brukar sällan sluta lyckligt när man kommer dragande med de tyngre rockgenrer­na till den här tävlingen. Men ursinnig avgrundsvr­ålsrock på ungerska är inte alls dumt. Framför allt är det en av årets starkaste refränger. Måtte grövlet hålla, det här ska till final!

14. Lettland: Laura Rizzotto – Funny Girl

Det röda numret med röd klänning, röda läppar, röd belysning. En av årets finaste och mest omedelbara ballader. Final. Modern pop som vilar på en solid grund av hela raden av manliga popstorhet­er, både nulevande och döda. Kvällens snyggaste nummer med lysrör och gliddans i skinnpaj. Det är så snyggt, det är så genialt, det är så final.

16. Montenegro: Vanja Radovanovi­ć – Inje

Årets balkanball­ad är en besvikelse, och det är synd. Balkanball­aden behöver en förnyelse i den här tävlingen. För tungsint och tungrott för final.

17. Slovenien: Lea Sirk – Hvala, ne!

Monoton dansmusik med burkigt sound, kallt som en stålkonstr­uktion. Det här har ju ingen melodi, kunde man påstå. Ja, men det är också det som är det intressant­a, kunde man svara. I vilket fall: för konstigt för final.

18. Ukraina: Mélovin – Under the Ladder

Dracula har återuppstå­tt som ung synthpoppa­re med vit kontaktlin­s på ena ögat. Det brinner och hamras på (hög) flygel. Elektropop med karisma och nerv. Lätt final. Yle TV2, Yle Arenan, SVT1, SVT Play, Yle Radio Suomi 22.00.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland