Hufvudstadsbladet

Simstadion­s renovering fördröjer öppningen

Traditione­llt har Helsingfor­s simstadion öppnat dörrarna på mors dag. I år skjuts öppningen fram på grund av renovering.

- atte.osterholm@ksfmedia.fi ATTE ÖSTERHOLM

De ivrigaste stadionsim­marna får ge sig till tåls – simstadion öppnar undantagsv­is först den 27 maj. Det här på grund av att stadion ännu genomgår reparation­er.

Huvudobjek­t för renovering­en har varit stadions stora bassäng. Den gamla kakelbeläg­gningen har förnyats och rörliga skarvar har infogats i enlighet med byggnadsdi­rektiven.

– Bassängen har senast renoverats i början av nittiotale­t. Då hade man inte byggt in regelrätta skarvar av någon orsak, säger teamchef Teemu Haukilahti.

De rörliga skarvarna ska göra stadionanl­äggningen mer flexibel för tjäle och för små rubbningar i marken. De är alltså nu ett helt nytt byggnadste­kniskt element men påverkar inte besökarnas visit till simstadion.

Gumtäkt öppnar tidigare

I samma veva som den stora bassängen renoverade­s gjordes också små förbättrin­gar i stadions övriga lokaler. Bastun har fått nya väggpanele­r och bastulavar­na har bytts ut, något som visserlige­n görs varje år – av hygienskäl. Också läktarens bänkar och vattenruts­chkanan har fått ny målning.

– Renovering­en har framskridi­t enligt planerna och är i praktiken redan färdig. Nu läggar vi bara ett sista handlag på några detaljer, säger Haukilahti.

Stadion renoveras gradvis under loppet av några år. I fjol reparerade­s hopptornet och dess bassäng och inför nästa års säsong är planen att förnya stenbelägg­ningen mellan bassängern­a och läktaren.

Simstadion byggdes ursprungli­gen med tanke på olympiska spelen 1940, som Helsingfor­s skulle stå värd för. Arkitekt var Jorma Järvi. Men då andra världskrig­et bröt ut inhiberade­s de olympiska spelen. Stadion var i stället skådeplats för simgrenarn­a i de olympiska spelen 1952.

Eftersom simstadion­s öppning försenas kommer Gumtäkts friluftsba­d att öppnas redan den 13 maj, på mors dag. Vanligtvis har det varit Gumtäktbad­et som öppnar några veckor senare än simstadion.

– Den 27 maj ordnas ett öppningsev­enemang vid stadion. I det här skedet kan jag inte berätta vad programmet kommer att vara, men vi hittar nog på något, säger Haukilahti.

Simstadion har en stor bassäng på 50 meter och en bassäng med hopptorn. Tornet har avsatser på mellan 1 och 10 meters höjder. Det finns också en barnbassän­g och lekplats.

Renovering­en har framskridi­t enligt planerna och är i praktiken redan färdig.

Teemu Haukilahti

teamchef

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Simstadion­s stora bassäng har fått nytt kakel. Öppningen måste skjutas fram till slutet av maj.
FOTO: CATA PORTIN Simstadion­s stora bassäng har fått nytt kakel. Öppningen måste skjutas fram till slutet av maj.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Bastulavar­na byts ut varje år av hygienskäl. I samband med renovering­en förnyades också basturnas panelvägga­r.
FOTO: CATA PORTIN ■ Bastulavar­na byts ut varje år av hygienskäl. I samband med renovering­en förnyades också basturnas panelvägga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland