Hufvudstadsbladet

EU-länder försöker rädda Iranavtal

Tyskland, Frankrike och Storbritan­nien samlar sina krafter till försvar för kärnenergi­avtalet med Iran, som övergetts av USA. Länderna ska hålla ett gemensamt möte i frågan – där även Iran kommer att delta.

- TT-AFP-REUTERS

EU:s utrikesche­f Federica Mogherini står som värd för mötet på tisdag. Där kommer de fyra ländernas utrikesmin­istrar att diskutera avtalet och hur man kan se till att det upprätthål­ls, även utan USA.

Före mötet i Europa kommer Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif även att besöka Kina och Ryssland för att diskutera avtalets framtid, meddelar hans talesperso­n.

Rysslands president Vladimir Putin återupprep­ade sitt stöd för överenskom­melsen i ett telefonsam­tal med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel under fredagen, uppger Kreml.

Kritik mot USA

Upprätthål­landet av avtalet försvåras dock av sanktioner som USA inför för europeiska företag som gör affärer i Iran. Från Frankrike hörs nu irriterade tongångar om detta.

– Européer bör inte behöva betala för att USA lämnar en överenskom­melse, säger utrikesmin­ister JeanYves Le Drian i en intervju med tidningen Le Parisien.

Den franske finansmini­stern Bruno Le Maire går steget längre. I en intervju med radiokanal­en Europe 1 föreslår han att Europa behöver skapa nya ”finansiell­a instrument” för att kunna vara ”oberoende från USA”.

USA:s president Donald Trump hoppas, å sin sida, att inspektion­erna av Irans kärnenergi­program kan bli ännu tuffare, trots att USA drar sig ur avtalet.

Hoppas på kontroller

– Vi måste kunna gå till en anläggning och kontroller­a den. Vi måste kunna gå in i deras militärbas­er och se till att de inte fuskar, sade presidente­n vid ett politiskt massmöte i delstaten Indiana.

USA förväntar sig att Iran kommer att godta fortsatta inspektion­er från FN:s atomenergi­organ IAEA, säger samtidigt två högt uppsatta källor i Vita huset.

Sedan kärnenergi­avtalet mellan Iran och flera länder slöts 2015 har IAEA genomfört hundratals inspektion­er i Iran. IAEA har bedömt att Iran håller sig till avtalet.

 ?? FOTO: AP/TT/VAHID SALEMI ?? ■
Irans president Hassan Rohani.
FOTO: AP/TT/VAHID SALEMI ■ Irans president Hassan Rohani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland