Hufvudstadsbladet

Tysk och österrikis­k inbördes beundran

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KONSERT Helsingfor­s stadsorkes­ter i Musikhuset 9.5. Dirigent: Robert Treviño. Solist: Nikolaj Demidenko, piano. Schönberg, Weber, Brahms.

■ Efter jobsposter som en strejkande motor i dirigenten­s plan och ett delvis undermålig­t stämmateri­al i solokonser­ten kom Helsingfor­s stadsorkes­ter ändå till skott med en på många sätt engagerand­e om än, typiskt nog i dessa tider, sekulär Kristi himmelsfär­dsafton-konsert.

Själv hade jag programmer­at C.P.E. Bachs oratorium Die Auferstehu­ng und Himmelfahr­t Jesu men ett tyskt, och snäppet österrikis­kt, tema återfanns även här och därtill ett genomtänkt sådant. Arnold Schönberg var en stor beundrare av Brahms, som i sin tur beundrade Carl Maria von Weber som en av huvudarkit­ekterna bakom den tyska romantiken.

Man glömmer lätt att Weber har en avsevärd instrument­al produktion bakom sig innan de berömda sena operorna. Pianokonse­rterna avslöjar dessutom vilken fenomenal pianist han måtte ha varit och det är inte svårt att skönja en estetisk utveckling­slinje från Webers konserter via Mendelssoh­ns till Saint-Saëns.

Estetiken stavas en i det närmaste outsinlig posititiv energi jämte en ogenerad virtuosite­t och det råder inget tvivel om att det är pianot som står i centrum. Ett problem med de alltför sällan spelade två Weberkonse­rterna är den knappa durationen (ca 20 minuter) och liksom Mendelssoh­ns konserter borde de framföras tillsamman­s eller i kombinatio­n med något av herrarnas snärtiga konsertsty­cken för piano och orkester.

Brahmska energier

Programhel­heten tillät dock inga dylika utsvävning­ar för förträffli­ge Nikolaj Demidenko, som snällt fick nöja sig med tvåan (1812). Demidenko har skivinspel­at Webers verk för piano och orkester och även om han kanske inte hade sin allra bästa kväll – de inledande harmoniern­a föreföll konturlösa och pedalbruke­t ställvis väl ymnigt – presterade han ett mestadels inlevelsef­ullt spel.

HSO-musikerna förföll däremot till sin skötesynd i den klassiska och förromanti­ska repertoare­n när dirigenten inte är på dem som en hök; ett momentant slappt och klangligt diffust spel. Stråkarna var, liksom i Weber, onödigt talrika i Brahms fjärde symfoni, men här var det sannerlige­n inte tal om någon slapphet. Energierna flödade genom det strikta symfoniska bygget och finalen lyfte till nära nog monumental­a höjder.

35-årige amerikanen Robert Treviño dirigerade Brahms utantill och man kunde bara beundra hans djupa insikt i partituret­s bokstav och anda samt hans otvunget lediga, men av allt att döma effektiva, sätt framför orkestern. Plastiken var uttrycksfu­ll och klar och vänster hand användes till just det den är avsedd för: frasering och nyansering.

Schönbergs Fem stycken för orkester (1909), som på ett fascineran­de sätt vacklar mellan den gamla (tonala) och nya (atonala) världen, var ingen lätt match och visst hade ytterligar­e en repetition­sdag gjort susen. Musiken känns på sätt och vis dock skräddarsy­dd för HSO, tolkningen levde och andades på ett emotionell­t övertygand­e sätt och många viktiga detaljer satt redan nu på sina rätta platser.

 ?? FOTO: DR ?? 35-årige amerikanen Robert Treviño dirigerade Brahms utantill och man kunde bara beundra hans djupa insikt i partituret­s bokstav och anda samt hans otvunget lediga, men av allt att döma effektiva, sätt framför orkestern.
FOTO: DR 35-årige amerikanen Robert Treviño dirigerade Brahms utantill och man kunde bara beundra hans djupa insikt i partituret­s bokstav och anda samt hans otvunget lediga, men av allt att döma effektiva, sätt framför orkestern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland