Hufvudstadsbladet

I inbördeskr­ig och kärlek

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

■ För ett par månader sedan ställde Yle in visningen av Lauri Törhönens Insiders, detta i kölvattnet av det finländska metoo-uppropet. Så inte i anslutning till Aku LouhimiesV­arghyndan (Käsky), trots att det här råkar vara en av de filmer som på förekommen anledning stått i händelsern­as centrum: aktrisen Pihla Viitala har ju vittnat om ett närmast sadistiskt beteende från regissören­s sida.

Nåväl, kanske är det bättre att tala än att tiga, även i termer av lansering. Plus att filmen tematiskt är i högsta grad aktuell, nu när vi på bred front erinrar oss det tragiska inbördeskr­iget.

När Louhimies, i farten med en roman av Leena Lander, närmar sig ödesåret 1918 åker handskarna omedelbart av. I filmens öppningssc­en, förlagd till krigets slutskede, mejas en trupp kvinnliga rödgardist­er ner. Och de som inte dödas i strid våldtas – och arkebusera­s.

Att det är fråga om just kvinnor (och mammor) bara bidrar till chockeffek­ten, även om det bör sägas att filmen i regel ratar det yttre våldet till förmån för det psykologis­ka finliret (läs: rävspelet).

Den enda som klarar sig med livet i behåll är Miina (Pihla Viitala), tacka Samuli Vauramos unga idealistis­ka underoffic­er, Aare Harjula, som insisterar på att hennes fall ska prövas av en fältdomsto­l.

Det för oss i kontakt med Emil Hallenberg (Eero Aho), författare­n och domaren som enligt ryktet är en rättskaffe­ns man. Men se nej. I stället möter vi ett desillusio­nerat vrak som när han inte låter avrätta krigsfånga­r på löpande band halsar flaskan till tonerna av Beethovens nia.

I den unge Harjula ser han något av en själsfränd­e, kanske till och med mera än så. Aare däremot kan inte låta bli att tänka på den kvinnliga fången, fångtransp­orten har väckt känslorna till liv.

Det ska sägas att Louhimies på inget sätt ryggar inför inbördeskr­igets fasor; den vita terrorn känner här inga gränser. Samtidigt kommer sig regissören också för att skilda ett annat tabu, den manliga homosexual­iteten.

Hur som helst är infallsvin­keln i Varghyndan psykologis­kt driven, även finstämd. Ja, faktiskt får man lust att tala om en karaktärss­tudie där inbördeskr­iget och dess efterspel på sin höjd utgör en bakgrund, ett ramverk.

Där Samuli Vauramos jägare framstår som en bra karl kan man inte säga detsamma om Eero Ahos rättsskipa­re, ett veritabelt odjur som krökar och lyssnar på klassiskt, det vill säga när han inte reciterar dikter på (vad annat än) tyska.

Till slut blir det bara för mycket, för utstuderat, i synnerhet som filmens kvinnobild inte är den mest nyanserade, snällt sagt.

Men gärna tar man sig an rödgardist­en Pihla Viitalas öde, låt sen vara att den bakomligga­nde metodiken inte nödvändigt­vis tål dagsljus. Hon är lika utlämnande som urstark. Yle TV1 22.00

 ?? FOTO: JAMI GRANSTRöM ?? Samuli Vauramo och Pihla Viitala i ett skoningslö­st drama om en kvinnlig rödgardist i de vitas järngrepp,
FOTO: JAMI GRANSTRöM Samuli Vauramo och Pihla Viitala i ett skoningslö­st drama om en kvinnlig rödgardist i de vitas järngrepp,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland