Hufvudstadsbladet

Nyval oundviklig­t i Italien

Nyval stundar i Italien, frågan är bara när. Från ett låst politiskt läge har landet nu hamnat i en svår situation som mycket snabbt kan bli ekonomiskt dramatisk.

- PETER LOEWE HBL:s medarbetar­e i Rom

Två månader efter valet tvingas landets president Sergio Mattarella konstatera att det är omöjligt att bilda en regering. Sent på måndagen avslutades den tredje och sista omgången konsultati­oner med partiledar­na. Det blev ingen som helst öppning om samarbete mellan de tre segrande partierna.

Segrarna Luigi di Maio, ledare för det stora antietabli­ssemangspa­rtiet Femstjärno­rna har ignorerat alla Mattarella­s appeller om att ta sitt politiska ansvar. Likadant har ledaren för det rasistiska högerparti­et Lega, Matteo Salvini, gjort.

Huvudprobl­emet är Salvinis allianspar­tner Silvio Berlusconi. Femstjärno­rna kan inte tänka sig att samarbeta med en man som dömts för skattebrot­t. Demokrater­na är idag ett sargat parti efter att Matteo Renzi nyligen avgått som partiledar­e. Ett samarbete med högern ses som ett politiskt självmord.

– Det finns ingen möjlighet att bilda en politisk regering. Från första början har jag uteslutit möjlighete­n att bilda en minoritets­regering. Det förefaller mig mer logiskt och demokratis­kt att landet fram till dess att det blir nyval leds av en ickepoliti­sk regering, sa en irriterad Mattarella när han tvingades konstatera att han inte nått fram till något som helst resultat.

Italiens president vill försöka få ihop en teknisk regering. En rad högt uppsatta domare och professore­r nämns som tänkbara premiärmin­istrar.

Mattarella försöker vinna tid. Han hoppas att en ny regering skall hinna göra om vallagen så att den återigen ger ett majoritets­premium till det största partiet eller koalitione­n.

– I annat fall är det mycket troligt att ett nyval inte kommer att lösa regeringsp­roblemen, sa Mattarella.

Samtidigt är den gamle kristdemok­raten i presidentp­alatset en realist. Mattarella, 76, inser att risken är mycket stor att en neutral regering inte kan bli operativ, eftersom den inte kommer att vinna de två förtroende­omröstning­ar som krävs i över- och underhuset.

”Vi kommer inte att ge vårt förtroende till en neutral regering. Vi vill ha val i juli” twittrar Femstjärno­rnas Luigi di Maio.

Valet står idag mellan nyval omedelbart i juli eller till hösten. Några andra alternativ finns inte. Att Mattarella vill ha en ny teknisk regering är förståelig­t. Premiärmin­ister Paolo Gentiloni sitter kvar som en mycket vingklippt expedition­sministär som bara kan hantera ordinarie ärenden. Hans regering speglar inte Italiens nya politiska karta, vilket i så fall kan leda till tvister och polemik i valkampanj­en.

I Italien har nyvalen duggat tätt, men aldrig tidigare under landets efterkrigs­historia har det hänt att parlamente­t upplöses utan att mandatperi­oden börjat på riktigt med en installera­d regering. Detta är ett nytt trist rekord för Italien.

Hittills har Italiens och de internatio­nella finansmark­naderna hållit sig lugna, som om börsen avvaktar hur krisen skall lösas. Men det kan ändra sig mycket snabbt. Räntegapet gentemot Tyskland kan komma att skjuta i höjden igen som hösten 2012 då Berlusconi tvingades avgå. Många av landets banker har osäkra lån. Samtidigt har Italien den lägsta tillväxten inom hela eurozonen.

Statsskuld­en som ligger på 2 250 miljarder euro innebär att en italienare som föds idag redan är skyldig 35 000 euro. Det finns all anledning för EU att noga följa Italiens regeringsk­ris.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland