Hufvudstadsbladet

Meghan Markle är kungahuset Windsors nya PR-stjärna

Om en vecka säger Meghan Markle ja till prins Harry. Därmed får det brittiska kungahuset en välbehövli­g energikick och en ovärderlig PR-stjärna.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Meghan Markle, född och uppvuxen i Kalifornie­n, gjorde succé i tv-serien Suits och hade närmare två miljoner följare på Instagram när hon för ett par år sedan mötte prins Harry. Föga anade de två vart träffen skulle bära dem.

Den blivande hertiginna­n är något helt nytt, inte bara för det brittiska kungahuset. Meghan Markle är slagfärdig och politiskt medveten och från späd ålder van vid att försöka åtgärda missförhål­landen.

Som tioåring organisera­de Markle en demonstrat­ion i skolan mot kriget i Persiska viken. I dag är hon inte rädd för att kalla sig feminist och hon tog offentligt ställning för Hillary Clinton i det förra amerikansk­a presidentv­alet. Donald Trump har hon offentligt betecknat som misogyn.

Men kunglighet­er, i synnerhet inte brittiska kunglighet­er, är inte kända för att lufta sina politiska åsikter och alltsedan förlovning­en med prins Harry eklaterade­s i november har Meghan Markle legat lågt.

Karriären som skådespela­re är avslutad och Instagramk­ontot stängt. Prinsessut­bildningen har pågått hela vintern och våren, ackompanje­rad av en Meghanboom. De rojalistis­ka britterna är förtjusta.

Med Meghan Markle får det brittiska kungahuset en hertiginna som varit gift tidigare, som är till hälften afroamerik­an och som har en framgångsr­ik karriär som skådespela­re och modell bakom sig.

Att drottning Elizabeth så oreservera­t godkände bröllopet mellan sin sonson och den utåtriktad­e Meghan Markle visar att kungahuset är redo för en moderniser­ing. Skilsmässa är inte längre ett stigma, inte ens i huset Windsor.

Annat var det förr. För 80 år sedan avstod drottninge­ns farbror, Edward VIII från tronen för att kunna gifta sig med den två gånger frånskilda amerikansk­an Wallis Simpson. Och drottning Elizabeth såg själv till att hennes syster, prinsessan Margaret, inte fick gifta sig med Peter Townsend, frånskild även han.

En ny Diana?

När årtiondets brittiska kungabröll­op nu står för dörren är jämförelse­r- na med prinsessan Diana oundviklig­a. Men skillnader­na mellan den blyga, medieskygg­a och sköra Diana Spencer och den utåtriktad­e, kameravana Meghan Markle är hisnande, för att inte tala om åldersskil­lnaden och livserfare­nheten.

Prinsessan Diana var 36 år när hon avled i den förödande bilkrasche­n i Paris 1997. Meghan Markle är 36 år när hon gifter sig.

I nya boken Meghan: A Hollywood Princess väjer författare­n Andrew Morton inte för jämförelse­r mellan prinsessan Diana och Meghan Markle. Enligt Morton följde den då 16-åriga Meghan med direktsänd­ningen av Dianas begravning med tårarna forsande nerför kinderna.

Meghan, liksom vi andra, rördes förmodlige­n extra mycket av synen av den tolvårige Harry som med böjt huvud vandrade bakom sin mammas kista.

Som prinsessa förväntas Meghan Markle axla traditione­lla roller i form av beskyddars­kap för olika välgörenhe­tsorganisa­tioner. Här tål hon att jämföras med prinsessan Diana vars arbete för aidsdrabba­de, hemlösa och offer för landminor fick mycket uppmärksam­het.

Uppenbarli­gen är detta också något Meghan Markle gillar.

”Mitt liv växlar mellan flyktinglä­ger och röda mattan”, noterade Meghan Markle i sin blogg The Tig för ett par år sedan och i följande mening skrev hon:

”Jag ville aldrig vara en dam som lunchar, jag vill vara en kvinna som arbetar.”

Härstammar från slavar

Prins Harry mötte sin Meghan på en blind date i London sommaren 2016 och tycke uppstod tydligen omedelbart.

Meghan Markle blir den första kunglighet­en med afroamerik­anskt påbrå. Modern, Doria Ragland, härstammar från slavar som slet på bomullspla­ntagerna i Georgia. Fadern, Thomas Markland Sr arbetade som ljusmästar­e i Hollywood men bor numera i Mexiko.

Efter föräldrarn­as skilsmässa bodde Meghan med sin mamma och mor och dotter uppges stå varandra nära. När förlovning­en hade eklaterats publicerad­e föräldrarn­a en gemensam välgångsön­skning och båda kommer att närvara vid dotterns bröllop.

Medlemmar av Dianas familj, ätten Spencer, är inbjudna.

Däremot är Meghans två halvsyskon Thomas Markle Jr och Samantha Grant, född Markle inte välkomna. Samantha Grant har i offentligh­eten pendlat mellan att kritisera och hylla sin halvsyster.

Andrew Morton hör till dem som inte betvivlar att den nya prinsessan kommer att sköta sig väl:

”Att vara kunglig är ungefär som att vara skådespela­re. Du står på scenen en stund, sedan går du ner, tvättar bort sminket och går hem”, sade Morton i en intervju i brittisk press för ett par veckor sedan.

Att drottning Elizabeth så oreservera­t godkände bröllopet mellan sin sonson och den utåtriktad­e Meghan Markle visar att kungahuset är redo för en moderniser­ing. Skilsmässa är inte längre ett stigma, inte ens i huset Windsor.

 ?? FOTO: AP/EDDIE MULHOLLAND ??
FOTO: AP/EDDIE MULHOLLAND
 ?? FOTO: RUI VIEIRA/AP ?? Med Meghan Markle som är politiskt medveten, till hälften afroamerik­anska och frånskild – tar huset Windsor steget in i samtiden.
FOTO: RUI VIEIRA/AP Med Meghan Markle som är politiskt medveten, till hälften afroamerik­anska och frånskild – tar huset Windsor steget in i samtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland