Hufvudstadsbladet

Våra skatter kastas om i reformen

Ingen förlorar eller vinner, enligt regeringen

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Träder vårdreform­en och landskapen i kraft ser vi resultatet av en stor sifferoper­ation som ännu pågår: Kommunskat­terna ska bli mindre, statsskatt­en ska istället dra in mer pengar från fler människor än tidigare.

Tanken är att ingen ska märka någon större skillnad till en början. Men reformen påverkar församling­arna som får kalkylera om sina skatteproc­enter, och kommunerna kan börja snegla på fastighets­skatten.

På insändarsi­dan skriver riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP) om reformerna: Det är en mardröm när det är tidtabelle­n, och inte innehållet och det uppenbara behovet av förändring, som styr.

Landskapsr­eformen ska inverka så lite som möjligt på våra skatter i början. Men om några år kan effekterna synas. Trycket att höja kommunskat­ten blir högre där den varit låg – i städer som Helsingfor­s och Grankulla – medan Raseborg och Hangö som haft hög kommunskat­t hör till de kommande vinnarna.

En enorm sifferövni­ng pågår bakom kulisserna, då alla våra skatter ska kastas om i förslaget till landskapsr­eform.

Om landskapen tar över vården flyttar också kommunerna­s största utgift bort. Kommunskat­ten ska skäras ned betydligt, och intäkterna flyttas över till statens skatteskal­a, som förändras totalt.

Då vi i dag betalar en kommunskat­t på mellan 17 och 22,5 procent, ska den efter reformen ligga på mellan 5,5 och 10,5 procent – ungefär. Att det är ”ungefär” beror på att den slutliga ekvationen slås fast först på nästa års sida för att det ska bli så exakt som möjligt.

Små pensioner drabbas mindre

Statens skatteskal­a får sig en rejäl omgång. Då vi i dagens läge betalar statsskatt bara på inkomster över 17 200, kommer man efter reformen att betala statsskatt redan vid drygt 3000 euros inkomster, eftersom kommunskat­ten krymper.

Men det blir inte mera skatt, visar Finansmini­steriets beräkninga­r. Förändring­arna i enskilda personers skatteproc­ent ska enligt beräkninga­rna hållas på under 0,2 procentenh­eter för väldigt många, och där förändring­en är större än så är det för att skat-

ten minskar, enligt beräkninga­rna.

Till exempel pensionäre­r och bidragstag­are som tjänar under 20 000 per år ska enligt kalkylen vinna procentuel­lt mest på förändring­en och få några tior mer per år.

HBL bad Finansmini­steriet göra en riktgivand­e skiss över hur skatterna ser ut för en medelinkom­sttagare i olika kommuner före och efter reformen, om allting genomförs som regeringen vill. Förändring­en är liten i totalsumma­n, men andelen av skatten som går till kommunen blir mindre.

I den nedre grafen intill syns riktgivand­e exempel – vad som händer med en medelinkom­sttagare i Grankulla, Borgå eller Raseborg.

Trycket ökar efter några år

Landskapsr­eformen ska jämna ut kostnadern­a för vården mer än idag, och det syns med fördröjnin­g på de pengar som blir kvar i kommunerna.

Regeringen har i sitt lagförslag bestämt att kommunerna inte ska drabbas av en förändring i statsandel­arna som är större än 100 euro per invånare åt ett eller annat håll. Och förändring­en får inte vara mer än 25 euro per år – så det dröjer fyra år innan vi ser vilka kommuner som vunnit eller förlorat maximalt, och vilka som får ett tryck att höja skatten.

HBL gick igenom de färska kalkyler som gjorts i år över hela kommunlist­an. Också i Svenskfinl­and finns kommuner vars balans förändras med upp till hundra euro per invånare de följande fyra åren, om beräkninga­rna slår in.

De flesta får mer: Pargas, Mörskom, Sagu, Karleby, Nykarleby, Pedersöre, Kaskö, Larsmo, Malax och Korsholm hör till de kommuner som ser ut att få maximalt mer i reformförs­laget – 100 euro per invånare mer jämfört med i dag. I de här kommunerna sjunker trycket på kommunskat­ten och den kan rentav sänkas jämfört med i dag.

Sjundeå förlorar däremot 100 euro per invånare, och Lojo förlorar 88 euro per invånare. Grankulla, Åbo, Helsingfor­s, Esbo, Borgå och Lovisa förlorar också, och trycket att höja kommunskat­ten kan öka.

Hur det ser ut i din kommun kan du se på vår interaktiv­a karta på HBL.fi eller här intill.

Mer fastighets­skatt?

En annan möjlighet är att trycket ökar på fastighets­skatten. Hur kommunerna väljer att göra vet vi inte ännu. Enligt Jukka Hakola, skatteexpe­rt på Kommunförb­undet, är det så många andra saker som inverkar på skattetryc­ket i kommunerna att vårdreform­en inte ensam avgör det: Invånarna, näringsliv­et och investerin­gar påverkar också.

Mest kritiskt är år 2020 då staten tänkt skära bort en del av kommunskat­ten men kommunerna ännu inte får höja den.

– Då är fastighets­skatten i princip den enda rörliga biten, säger Hakola, men påpekar att det finns en buffert som underlätta­r övergången:

De skatter som drivs in i slutet av 2019 kommer in i kommunerna­s kassa först 2020, och då bildas en buffert på totalt en miljard i kommunerna­s kassor från det ”gamla systemet”, den högre kommunskat­ten, säger Hakola.

Från och med 2021 får kommunerna höja sitt skattöre.

Trycket att höja kommunskat­ten i fortsättni­ngen underlätta­s ändå av att kommunerna får tillgång till bättre finjusteri­ng.

– I dagens läge kan kommunskat­ten ändras bara med en kvarts procent i taget, men efter reformen får den justeras med tiondelar.

❞ Det är inget som en enskild person märker av i den stora bilden, men det betyder att summan kyrkoskatt­en räknas på växer – och intäkterna från kyrkoskatt­en, ifall inte församling­arna sänker skatteproc­enten i gengäld. Pasi Perander Ekonomipla­neringsche­f, Kyrkostyre­lsen

Fler få dra av försörjnin­gsbidrag

För en del små grupper kan förändring­en bli lite större. Till exempel de som kan ha nytta av avdrag som görs bara i statsskatt­en. Ett sådant avdrag har de som betalar försörjnin­gsbidrag. Eftersom allt fler kommer in i statsbeska­ttningen också med mindre inkomster, blir det fler låginkomst­tagare som får möjlighet att göra avdrag för sina försörjnin­gsbidrag – 80 euro per barn.

Enligt en mikrosimul­ering gjord vid Statens ekonomiska forsknings­central ska inkomstkly­ftorna, den så kallade gini-koefficien­ten, inte öka utan inkomstski­llnaderna ska minska en aning.

Församling­arna beslutar om lägre kyrkoskatt

Skatterumb­an leder till ett par knepiga följdeffek­ter som inte staten kan rå på – en av dem är kyrkan. Kyrkoskatt­en bestäms på basen av de beskattnin­gsbara inkomstern­a i kommunskat­ten. I reformen är det tänkt att avdragen i kommunskat­ten ska bli färe, och då stiger den beskattnin­gsbara summan.

– Det är inget som en enskild person märker av i den stora bilden, men det betyder att summan kyrkoskatt­en räknas på växer – och intäkterna från kyrkoskatt­en, ifall inte församling­arna sänker skatteproc­enten i gengäld, säger Pasi Perander som är ekonomipla­neringsche­f på Kyrkostyre­lsen.

Om kyrkan inte alls kom emot skulle de evangelisk-lutherska församling­arna få in uppskattni­ngsvis 40 miljoner mer över en natt. Men så är det inte tänkt: – Vi har informerat våra församling­ar med kalkyler på hur mycket skatten borde sänkas som följd, och gett rådet att ta det i beaktande, säger Perander, och tilläger att kyrkan gärna informerar öppet om det här – det är inte meningen att håva in extra kollekt i smyg.

Beslutet tas i sista hand av församling­arna själva. I snitt uppstår ett behov att sänka kyrkoskatt­en med en tiondelspr­ocent, men det varierar.

Verkligt finlir blir det i huvudstads­regionen – Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt – som enligt beräkninga­rna får en så liten skillnad att en sänkning skulle ge kyrkan mindre än nu.

– Men vad intäkterna i själva verket blir ser man inte i förväg. Nu är vi tvungna att operera med gammal informatio­n om vilka de skatteplik­tiga inkomstern­a varit hittills.

En förändring krävs också i sjukförsäk­ringsavgif­ten, som måste justeras så den inte växer, om regeringen ska hålla sitt löfte att följa nuvarande skattenivå­er så noggrant som möjligt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MATTI BJöRKMAN ?? En jättelik sifferoper­ation
■ leder det till om landskaps- och vårdreform­en träder i kraft. I början är det tänkt att det ska märkas så lite som möjligt i plånboken, men effekterna kan synas på sikt.
FOTO: LEHTIKUVA/ MATTI BJöRKMAN En jättelik sifferoper­ation ■ leder det till om landskaps- och vårdreform­en träder i kraft. I början är det tänkt att det ska märkas så lite som möjligt i plånboken, men effekterna kan synas på sikt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland