Hufvudstadsbladet

Bitterhet och oro över invandring hör ihop

Bittra människor är mer oroade över invandring än genomsnitt­sbefolknin­gen, visar en undersökni­ng från det tyska forsknings­institutet Ifo. – Personer som är bittra har en större benägenhet att söka sig till extremröre­lser, säger professor Panu Poutvaara, m

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Bittra människor tenderar vara mer oroade över invandring­en än genomsnitt­sbefolknin­gen. Det visar en färsk rapport från tyska Ifo-insitiutet.

– Bitterhet ökar folks dragning till extremröre­lser, säger forskaren Panu Poutvaara, som är medförfatt­are till rapporten.

Rapporten beskriver bitterhet som en känsla av att inte ha uppnått saker som man anser vara förtjänt av.

Tidigare forskning kring attityder till invandring visar bland annat att personer med högre utbildning i regel förhåller sig positivare till invandring än lägre utbildade. Finländare­n Panu Poutvaara, som är professor i ekonomi vid universite­tet i München, har tillsamman­s med sin kollega Max Steinhardt från Helmut Schmidt-universite­tet i Hamburg, undersökt hur graden av bitterhet hos en människa korrelerar med hennes attityd till invandring.

– Det finns ett klart samband mellan bitterhet i livet och oro över invandring, säger Poutvaara.

I rapporten beskrivs bitterhet som en blandning av ilska och känsla av hopplöshet, en upplevelse av att inte ha uppnått saker i livet som man, i jämförelse med andra människor, anser sig vara förtjänt av. Arbetslösh­et och förlorad framtidstr­o, sjukdom, skilsmässa och förlust av en närstående är exempel på faktorer som kan öka risken för bitterhet.

Enligt Poutvaara kunde man spontant tänka sig att en negativ inställnin­g till invandring bottnar i en rädsla för att invandrare ska ta ens jobb, men undersökni­ngen visar att sambandet mellan bitterhet och oro över invandring är detsamma oavsett hur trygg anställnin­g en person har. Forskarna jämförde vanliga anställda, tjänstemän med livstidsan­ställning, pensionäre­r och andra personer som står utanför arbetsmark­naden. Någon större skillnad fanns inte mellan grupperna.

– Det är sannolikt att konkurrens­en om jobben spelar in, men det är bara en delförklar­ing, säger Poutvaara.

Bittra dras till extremhöge­rn

När det gäller människors politiska preferense­r fann forskarna ett klart samband mellan bitterhet och högerextre­ma sympatier. Däremot kunde de inte iaktta några skillnader i graden av bitterhet hos anhängarna av traditione­lla partier, oavsett var på höger-vänster-skalan de befinner sig. I ett mellanläge finns personer utan partipolit­iska sympatier; de är bittrare än anhängare av de traditione­lla partierna men inte lika bittra som extremhöge­rns sympatisör­er.

Studien baserar sig på en tysk panelunder­sökning där graden av bitterhet har mätts genom att de svarande ombetts ange till exempel i vilken utsträckni­ng de instämmer i påståendet att de inte nått en position i livet som de anser sig ha förtjänat. I samma undersökni­ng har de tillfrågat­s i vilken utsträckni­ng de är oroad över invandring­en.

– Undersökni­ngen visar att korrelatio­nen är stark. Ju bittrare en person är desto större är sannolikhe­ten för att han eller hon oroar sig över invandring­en.

Generella slutsatser

Trots att undersökni­ngen gjorts i Tyskland säger Poutvaara att motsvarand­e samband mellan bitterhet och oro över invandring med mycket stor sannolikhe­t gäller också i andra länder, till exempel Finland.

– Det här är spekulatio­ner, eftersom jag inte har några data, men om motsvarand­e frågor ställdes i Finland tror jag att det är sannolikt att det bland Sannfinlän­darnas anhängare skulle finnas en större grupp personer än genomsnitt­et som upplever att de missgynnat­s i livet och som är mer oroade över invandring­en. Med det hävdar jag inte att alla, eller ens majoritete­n av partiets väljare nödvändigt­vis är bittra. Men jag antar att andelen är större än bland de traditione­lla partiernas anhängare.

När det gäller Soldiers of Odin, medborgarg­ardet som grundades efter flyktingvå­gen hösten 2015, är sambandet mellan bitterhet och negativ attityd till invandrare sannolikt ännu tydligare, säger Poutvaara.

– Jag betraktar det som sannolikt att det finns en stark bitterhet bland rörelsens medlemmar och att bitterhete­n varit en central orsak till att de anslutit sig, säger Poutvaara.

Samtidigt understryk­er han att all kritik mot invandring ingalunda beror på bitterhet – det kan finnas goda skäl att kritiskt diskutera invandrarf­rågan, menar han.

– Det tyska materialet visar att det finns personer som inte är bittra och ändå oroade över invandring­en. Omvänt finns det mycket bittra personer som inte oroar sig över invandring­en. Men överlag är korrelatio­nen mellan bitterhet och oro över invandring klart positiv. Finns det någonting som till exempel politikern­a kan lära sig av er rapport? – För samhället överlag är bitterhet en tärande och destruktiv kraft. Psykologis­k forskning visar att arbetslösh­et föder bitterhet, och därför kan man säga att bitterhet är en betydande social kostnad för arbetslösh­et, vid sidan av övriga kostnader. Oberoende av invandrarf­rågan skulle det vara viktigt att undvika en situation där en stor del av befolkning­en är bitter, både för deras egen skull och för samhället i stort. Personer som blivit bittra har en större benägenhet att söka sig till extremröre­lser.

Enligt Poutvaara är 1930-talet ett varnande exempel. När nazisterna kom till makten i Tyskland rådde massarbets­löshet och hyperinfla­tion som åt upp medelklass­ens besparinga­r.

– Den bitterhet det här gav upphov till skapade potential för rekryterin­g till extremröre­lser.

För samhället överlag är bitterhet en tärande och destruktiv kraft. Psykologis­k forskning visar att arbetslösh­et föder bitterhet.

Panu Poutvaara, Professor

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/MIKAEL GRöNROOS ?? Invandrark­ritiska rörelsen Rajat kiinni samlade folk till demonstrat­ion i mars 2016.
■
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/MIKAEL GRöNROOS Invandrark­ritiska rörelsen Rajat kiinni samlade folk till demonstrat­ion i mars 2016. ■
 ?? FOTO: BONITZ ?? Panu Poutvaara är professor i ekonomi
■ vid universite­tet i München. Migrations­frågor hör till hans forsknings­områden.
FOTO: BONITZ Panu Poutvaara är professor i ekonomi ■ vid universite­tet i München. Migrations­frågor hör till hans forsknings­områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland