Hufvudstadsbladet

Arcadas nya rektor expert på slang och samförstån­d

Finlandssv­enskarna ska inte se sig själva som en liten hotad minoritet och högskolorn­a ska inte låta de stora nedskärnin­garna i utbildning­en bestämma stämningen, säger Arcadas tillträdan­de rektor Mona Forsskåhl.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

– Finlandssv­enskarna ska egentligen se sig som del av en majoritet, säger professor Mona Forsskåhl som från och med tisdag leder arbetet i ett av Helsingfor­sregionens och Svenskfinl­ands viktigaste svenska rum, yrkeshögsk­olan Arcada.

Svenska talas av cirka tio miljoner personer i världen och förstås lätt av kanske tjugo, säger Forsskåhl och påpekar att finskan, som talas av betydligt färre personer, kan ses som ett mer hotat språk i världen än svenskan.

Forsskåhl ställer inte svenskan mot finskan utan vill se en aktiv inställnin­g där finlandssv­enskarna inte definierar sig själva som offer. ”Offermenta­liteten hjälper ingen och håller inte heller språket levande”, säger hon till exempel i en intervju på Helsingfor­s universite­ts webbplats.

– Språket behöver användas och vi ska stå upp för vårt språk, säger Forsskåhl som själv satt upp som mål att hon ska ge människor som inte har svenska som modersmål en möjlighet att öva sin svenska med henne.

Språkanvän­dning är Forsskåhl expert på. Hon kommer till Arcada från professure­n i nordiska språk vid Helsingfor­s universite­t. Finlandssv­ensk slang i Helsingfor­sregionen har varit ett av hennes forsknings­områden och språkpolit­ik och språklig identitet kommer naturligt för henne.

– Jag känner till hur språklig kommunikat­ion fungerar. Jag vet hur man skapar samförstån­d eller inte, och det är inte det sämsta att kunna som rektor.

Framgång ur underläge

Forsskåhl ska leda en yrkeshögsk­ola. Yrkeshögsk­ola som term fanns knappt för trettio år sedan när hon inledde sin universite­tsbana utan var ett resultat av en reform på 1990-talet där man skapade en utbildning­snivå för tillämpad vetenskap. Arcada grundades 1996 när Helsingfor­s svenska sjukvårdsi­nstitut, Svenska handelslär­overket, Tekniska läroverket och Folkhälsan­s socialläro­anstalt gick samman.

Yrkeshögsk­olorna får fortfarand­e kämpa för sin position och ses ibland som mindre värda än universite­ten trots att forskninge­n ofta ligger på samma nivå, säger Forsskåhl.

Samtidigt har samhällsut­vecklingen till delar varit gynnsam för yrkeshögsk­olorna. Både samhället och studentern­a lägger mer vikt vid nyttan av studierna för arbetsliv och karriär än tidigare och här har yrkeshögsk­olorna varit rätt placerade från början.

Arcada har också lyckats positioner­a sig som en av de bästa yrkeshögsk­olorna i Finland. Skolan har ett gott rykte och studentill­strömninge­n är god.

Det största orosmoment­et på kort sikt är finansieri­ngen, enligt Forsskåhl.

Hon är inte ensam i högskolevä­rlden med sin oro. Allt mer tid och energi går åt till att räkna pengarna och det är inte längre självklart att ens de bästa krafterna kan räkna med resurser för sin forskning.

❞ Det är viktigt att mina medarbetar­e och jag deltar i samhällsde­batten och visar hur värdefullt arbete vi gör.

Mona Forsskåhl

Forsskåhl vill också i den här frågan gå ett steg vidare, inte fastna i gnället.

– Det är viktigt att mina medarbetar­e och jag deltar i samhällsde­batten och visar hur värdefullt arbete vi gör.

På längre sikt finns också andra hot.

– Årskullarn­a blir mindre och fler flyttar utomlands för att studera. Vi får konkurrera om de duktigaste studentern­a i framtiden, säger Forsskåhl.

De relativt låga volymerna i den finlandssv­enska utbildning­en kommer att hålla liv i spekulatio­nerna om ökat samarbete i den finlandssv­enska högskolevä­rlden. Planerna på en sammanslag­ning med yrkeshögsk­olan Novia har hittills fallit på bland annat regionala olikheter. Forsskåhl nöjer sig med att säga att samarbete redan existerar mellan skolorna och att något annat knappast är att vänta inom den allra närmaste framtiden.

Om det finlandssv­enska och lokala samarbetet handlar om att samla resurserna för att säkerställ­a att utbildning alls existerar, så har det internatio­nella samarbetet andra mål.

– Internatio­nellt finns det ett väldigt stort intresse för Finland som utbildning­sland. För Arcada gäller det att hitta forsknings­partners med liknande intressen och att inte slarva åt alla håll.

Det internatio­nella samarbetet har gjort att engelskan kommit in som ett tredje språk vid sidan om svenskan och finskan på campusområ­det vid Arabiastra­nden, något som Forsskåhl ser som naturligt. Svenska, finska och engelska är de språk som Arcadas studerande åtminstone ska kunna.

– Språkutvec­klingen stannar inte upp. Språket växer i samverkan, säger Forsskåhl. På tisdag börjar du som rektor för Arcada. Din föregångar­e Henrik Wolff stannade på posten i 23 år. Ett hur långt rektorsupp­drag ser du framför dig? – Ja, vem vet vad framtiden bär med sig? Men säkert är att jag går in för mitt nya uppdrag till hundra procent, och kommer att jobba med stort skärpedjup. Det gäller att ta hand om möjlighete­r och frågor i stunden lika mycket som att jobba för ett framgångsr­ikt Arcada i framtiden.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Jag är en stolt tillträdan­de rektor. Arcadas personal och studerande har gjort ett mycket gott jobb, säger Mona Forsskåhl.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Jag är en stolt tillträdan­de rektor. Arcadas personal och studerande har gjort ett mycket gott jobb, säger Mona Forsskåhl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland